https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-na-vysocine-si-pripomenou-den-zeme-cistenim-pastvin-i-happeningy-proti-ulozisti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé na Vysočině si připomenou Den Země čištěním pastvin i happeningy proti úložišti

17.4.2024 10:21 | JIHLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Elena Mozhvilo / Unsplash
Jihlavané oslaví Den Země koncem týdne na Masarykově náměstí, kde také mohou darovat bicykly do sbírky Kola pro Afriku. Program tam bude 19. dubna. V Novém Městě na Moravě se děti o den později vydají na noční výpravu. V Radoníně a v údolí Brtnice mohou lidé pomoci ochráncům přírody s čištěním pastvin a opravami ohrad pro ovce. Na dvou místech Vysočiny bude 20. dubna Den proti úložišti.
 

Den proti úložišti připravují obce v lokalitách Horka a Hrádek, které patří mezi čtyři území v Česku uvažovaná pro stavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. V Budišově na Třebíčsku bude happening v zámeckém parku, začne dvě hodiny po poledni.

V území na Jihlavsku nazývaném Hrádek začne akce 20. dubna v 10:00. "Nad Dolní Cerekví, v místě plánovaného areálu hlubinného úložiště, se sejdou občané ze všech dotčených obcí lokality," uvedl jejich právní zástupce Luboš Kliment. Akce Pálí vás úložiště na Vysočině? bude spojená se symbolickým přehazováním horkých brambor. Následovat bude akce s názvem Occupy Čerťák.

Den Země zaměřený na podporu ochrany životního prostředí připadá na 22. dubna. Na programu, který bude na jihlavském náměstí 19. dubna, se bude podílet řada organizací, například přírodovědecký kroužek Domu dětí a mládeže, Sokol Jihlava, zoo, dopravní podnik a charita. "Sestavit si budete moci planetu Zemi z připravených přírodnin a ve stánku městské knihovny si zahrajete deskovou hru zaměřenou na třídění odpadu," uvedla organizátorka a Lucie Maxová.

V jihlavské zoo se při oslavách Dne Země v neděli 21. dubna stane zpěvák Michal Hrůza patronem babirus. "Protože se jedná o ohrožený druh, který mizí z naší planety i z důvodu ničení biotopu," uvedla Simona Kubičková z marketingového oddělení zoo.

Obecně prospěšné společnosti Chaloupky v Kněžicích, která je zaměřená na ekologické aktivity, mohou zájemci o víkendu 20. a 21. dubna pomoci s péčí o přírodní lokality v okolí Brtnice. Ekocentum Baliny u Velkého Meziříčí na Žďársku bude mít venkovní program 21. dubna, účastníci se mimo jiné doví, jak pěstovat houby v zahradě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist