Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Windows 11 už lze konečně instalovat na více starších PC – není mezi nimi i to vaše?

Pavel Trousil 18.04.2024
Zdroj: Vygenerováno v Midjourney

Microsoft po dvou letech ruší blokování instalace systému Windows 11 na některých starších systémech s procesorem Intel Core 11. generace a zvukovými ovladači Intel Smart Sound Technology (SST). Uživatelé W10 tak konečně mohou přejít na nejnovější verzi systému Windows.

Microsoft nabídl systém Windows 11 jako bezplatný upgrade pro uživatele systému Windows 10. Mnoho uživatelů ale nemohlo na nejnovější operační systém přejít kvůli konfliktu ovladačů Intel, který způsoboval opakující se modrou obrazovku smrti (BSOD). V důsledku toho Microsoft bezplatný upgrade na postižených počítačích blokoval, ale nyní bylo toto omezení zrušeno.


Společnost Microsoft aktualizovala stránku se stavem chyby a nakonec ji označila jako "vyřešenou". Poprvé byl tento problém zaznamenán v listopadu 2021 a tehdy společnost Microsoft prosadila blokaci, která zabránila aktualizaci počítačů se systémem Windows 10 s procesorem Intel Core 11. generace a ovladačem Intel SST verze 10.29.0.5152 nebo 10.30.0.5152.

Stejně jako u všech konfliktů ovladačů bylo jediným způsobem, jak tento problém vyřešit, provést upgrade na nejnovější kompatibilní verzi ovladače Intel SST z webu výrobce. Teprve poté mohli uživatelé provést upgrade na systém Windows 11. To vyžadovalo, aby uživatelé ručně vyhledali kompatibilní ovladač a nainstalovali jej. Uživatelům se aktualizace nenabídla, pokud ovladač neopravili.
 

Mohlo by vás zajímat

"Společnosti Intel a Microsoft zjistily problémy s nekompatibilitou některých verzí ovladačů pro technologii Intel Smart Sound Technology (Intel SST) na procesorech Intel Core 11. generace a systému Windows 11," uvedla tehdy společnost Microsoft. "U zařízení se systémem Windows 11 s dotčeným ovladačem Intel SST může dojít k chybě s modrou obrazovkou."

Nyní si však mohou stáhnout nejnovější verzi ovladače pomocí aktualizace systému Windows. Poté se v následujících 48 hodinách zobrazí výzva k aktualizaci na systém Windows 11. Pokud se uživatelům aktualizace ovladače nabízená v aktualizaci systému Windows nezobrazí, musí udělat další krok a kontaktovat výrobce příslušného zařízení (OEM), aby ovladač dodal.
 

Mohlo by vás zajímat

Společnost Microsoft také uživatelům doporučila, aby před odstraněním problémů s ovladači neaktualizovali své počítače násilně pomocí Nastavení nebo nástroje pro vytváření médií (Media Creation Tool).

Přes možnost upgradu podle StatCounteru stále zůstává u systému Windows 10 69,2 % uživatelů. Nejnovější verzi operačního systému Microsoftu používá pouze 26,71 % uživatelů. Od března 2023 se jedná o 8procentní nárůst uživatelské základny. Kromě nestability a rostoucího počtu reklamních ploch k tomu přispívají především přísné systémové požadavky systému Windows 11.

Zdroj: Microsoft, Windowslatest
 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud