fbpx

Pokud stavíte svépomocí, zapomeňte na dokonalost a počítejte s tím, že nebudete nikdy hotovi0

Svépomocná stavba domů není jednoduchá záležitost. Je to náročné nejen fyzicky, ale také psychicky. Stavba domu svépomocí nás obvykle stojí čas i energii a to se může odrazit nejen v naší náladě, ale také v mezilidských vztazích. Podívejme se na “vnitřní aspekty” svépomocného stavebnictví trochu blíže. 

Ilustrační obrázek: DALL-E AI

Touha po dokonalosti

České školství většinu z nás zformovalo do stavu, kdy máme dojem, že musíme být vždy perfektní a když uděláme chybu, můžeme čekat trest. A to je špatně. Na stavbě nemá přehnaná touha po dokonalosti smysl. Že nebudete mít dokonalý spárořez u obkladů v koupelně? Že sem tam vyjde něco křivě a nepřesně? To je přesně ono. Opusťte touhu po dokonalosti, život je jinde. 

Neznamená to ale, že jakoukoli práci “odfláknete”, jen se prostě nesnažte být za každou cenu perfektní, protože dokonalí jako amatéři stejně nikdy nebudete. Osobně mám takovou metu 70 %. Všechno se snažím dělat tak aby to bylo přibližně ze 70 % dobré. To bohatě stačí.           

Reklama

Rychlost

Nespěchejte. Stavbu svépomocí nikdy nedokončíte tak rychle jako profesionální firma. Dokonce se dá říci, že budete třeba i řádově pomalejší. Stavět budete dlouhé roky.  Ale to nevadí. Nenechte se paralyzovat termíny a s prací nespěchejte. Pozorovali jsme někdy starší mistry řemeslníky? Nikdy nepracují úplně rychle. Nejsou pomalí, ale ani příliš nespěchají. Vědí, že všechno má svůj čas a zbytečný spěch jen vyčerpává.

Když si obléknete montérky, musíte spolu s civilním oděvem odložit také své ego. Sloužíte totiž úkolu a ne svým ambicím.

“Až to bude hotovo”

Nečekejte a nic neodkládejte na dobu, “až budete mít hotovo”. Víte proč? Protože úplně hotovo nikdy mít nebudete. Na domě vždy bude něco, co bude potřebovat předělat, opravit nebo dokončit.Tak to prostě je. Stavba svépomocí není nikdy hotová.       

Někdy prohrajeme. No a co!

Natáhl jsem omítku v pokoji a díval jsem se, jak se mi to krásně povedlo. Omítka vzápětí celá spadla. Takže nádech, výdech, úklid a znovu a lépe. Často se stane, že se vám něco nepovede. Zjistíte, že na něco nemáte síly. Často se dostanete do situace, že musíte požádat někoho zkušenějšího, aby vám pomohl, nebo dokonce aby opravil něco, co jste pokazili. Když si obléknete montérky, musíte spolu s civilním oděvem odložit také své ego. Sloužíte totiž úkolu a ne svým ambicím. Každá prohra vám něco dává. Každá prohra je žádoucí. Každá prohra je investice.       

Chci všechno hned

Jsme už prostě takoví. Jsme zvyklí, že všechno máme na dosah ruky. Chceme rajčata v lednu, vánoce v Thajsku, nakupovat 24 hodin denně. Chceme kdykoli a kdekoli zaparkovat, chceme všechno hned. Ale právě to se svépomocnou stavbou moc nejde dohromady. Svépomocné stavění je prostě z principu pomalejší. Firma chce mít všechno hned hotové, aby mohla poslat fakturu a přesunout se na další zakázku. Naproti tomu svépomocný stavebník má stavbu obvykle jako druhou směnu po návratu z práce. A tak je jasné, že všechno neodsýpá tak rychle. Řešení je přitom jednoduché, smířit se s tím, že třeba i po několika letech jsou na stavbě potřeba nějaké dodělávky.             

Autor: Jan Pergl

Autor se zabývá hlavně stavebnictvím a moderními technologiemi