Jak čaj zachraňoval v 18. století zdraví

TLDR: Konzumace čaje s převařenou vodou v Anglii přímo přispěla k poklesu nemocí přenášených vodou. Studie tuna.

Čaj je v našich končinách běžně vnímán jako zpestření dlouhé chvíle, pokud dojde/nechutná vám káva. Ale takoví Angláni to mají o dost jinak, a v řadě ohledu právem. Čaj totiž sehrál na konci 18. století v Anglii nečekanou roli při formování veřejného zdraví!

Čaj o páté

Uklidňující účinky čaje jsou dnes dobré zejména v případě, že nechcete nebo nemůžete sahat po něčem s pořádnou účinnou dávkou – historický význam čajíčku při snižování úmrtnosti poukazuje na fascinující propojení kultury a vědy.

V první řadě: ano, čaj typicky skutečně obsahuje některé prospěšné sloučeniny, jako jsou aminokyseliny, vitaminy (C, E a K), flavonoidy, kofein, polysacharidy atak dále. Dnes máme však možnost je často doplnit i v jiných prvcích pestré stravy, popřípadě v suplementech. Čaj však mohl být takovým suplementem v minulosti například u námořníků. Nicméně, výživová role čaje nebyla pro běžnou populaci (která měla typicky přístup k čerstvým potravinám už jen kvůli jejich obtížnému skladování) tak významná. 

Podstatně důležitější byla role čaje kvůli jeho tepelné úpravě. V době, kdy se o patogenech přenášených vodou nevědělo, se vařením vody na čaj nechtěně podařilo vymýtit mikroby způsobující nemoci – zejména ty, které jsou zodpovědné za onemocnění, jako je úplavice.

Zdroj: Public Domain
Zdroj: Public Domain

Spásný čaj

V době šíření nemocí přenášených vzduchem, jako je tuberkulóza, se konzumace čaje stala ochranným štítem, který nepřímo snižoval úmrtnost – naznačil to alespoň starší výzkum Franciscy Antman, který se zabýval demografickou záhadou klesající úmrtnosti v Anglii v letech 1761-1834.

Rozšířená dostupnost čaje, zejména od roku 1785, podle vědátorů souvisela se snížením úmrtnosti bez ohledu na kvalitu vody. Rovněž přístup k čaji koreloval se zlepšením kvality vody ve farnostech, protože komunity vyhledávaly nekontaminované zdroje nebo převařenou vodu pro přípravu čaje.

Výsledky ovšem nestojí jenom na této korelaci. Ve farnostech s nekvalitní vodou došlo po rozmachu pití čaje k 18% poklesu úmrtnosti! Zatímco míra úmrtnosti dětí ve věku od dvou do pěti let zůstala stabilní, mírný pokles kojenecké úmrtnosti naznačoval zlepšení zdravotního stavu rodičů, zejména kojících matek, které převařovaly vodu na čaj.

Zdroj: India in Pixels
Zdroj: India in Pixels

Jiný přístup

Samozřejmě, před moderními metodami ochrany kvality vody existoval i jiný přístup, jak si zajistit konzumovatelné pitivo – totiž alkohol. Například britští námořníci měli ve srovnatelném historickém období denně možnost vypít až 4 litry velmi slabého (na naše poměry zhruba 7°) piva! Činili tak ale typicky jenom v případě, že jim došly zásoby čerstvé vody. 

Asi dává ale logiku, že denní konzumace alkoholu (byť relativně slabšího) zdraví zase sama o sobě moc nesvědčí. Přijetí čaje jako každodenního rituálu v 18. století však zřejmě poskytlo nejen útěchu v šálku, ale podle výzkumníků také nechtěně ochránilo životy! Což je možná víc, než jste od tohoto barevného nápoje zpočátku čekali! 

[Ladislav Loukota, JRN]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama