Hlavní obsah

Kontroverzní primát soupeře Plzně: dres se symbolem připomínajícím svastiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejkontroverznější dres fotbalové historie? Tento nelichotivý primát má triko Fiorentiny ze sezony 1992/1993. Dres italského klubu, který čeká ve čtvrtek odveta čtvrtfinále Konferenční ligy s Plzní, byl tak šokující, že musel být zakázán. Důvod? Měl na sobě symbol připomínající svastiku…

Foto: Massimo Paolone, ČTK/AP

Jonathan Ikone z Fiorentiny se raduje z gólu proti Janovu.

Článek

Loňským finále Konferenční ligy se Fiorentina zapsala do fotbalové historie. Italský klub je jediný, který hrál finále všech čtyř evropských pohárů (PMEZ - předchůdce Ligy mistrů, už neexistující Pohár vítězů pohárů, Pohár UEFA - předchůdce Evropské ligy, Konferenční liga). Jenže Fiorentina je výjimečná i negativně…

Bývá zvykem, že kluby z nejlepších soutěží vydávají každou sezonu „nové“ dresy. Na těch původních se snaží udělat alespoň miniaturní změnu s jasným cílem - aby si novou sadu zakoupili fanoušci a do klubových pokladen přistál zajímavý finanční příspěvek.

Na první pohled měl dres z roku 1992, který navrhla a vyrobila firma Lotto, standardní fialovou barvu s výrazným abstraktním designem. Při jeho uvedení se zdál neškodný. Jenže při bližším zkoumání je na něm poměrně zřetelná svastika, kterou si jako symbol přivlastnili nacisté.

Foto: Facebook

Kontroverzní dres Fiorentiny pro sezonu 1992/1993.

K nařčení z úmyslu přispěla klubová historie. Fiorentina byla založena v roce 1926 sloučením dvou florentských klubů. Fúzi, která měla za cíl konkurovat milánským gigantům Interu a AC, inicioval jistý Luigi Ridolfi, člen Národní fašistické strany.

„Fiorentina a firma Lotto by rády zdůraznily, že optický efekt, který připomíná svastiku, je čistě otázkou náhody,“ stojí v tehdejším prohlášení Fiorentiny. Než byl dres stažen, odehrál v něm tým kolem hvězd Gabriela Batistuty a Briana Laudrupa čtyři venkovní zápasy. Poté byl nahrazen jednodušším bílým dresem. Ať už šlo o nešťastnou náhodu, nebo o úmysl, dres Fiorentiny je ve fotbalovém světě pokládán za nejkontroverznější v historii.

Foto: Facebook

Legendární argentinský útočník Gabriel Batistuta v kontroverzním dresu Fiorentiny v sezoně 1992/1993.

Reklama