Málokteré odvětví se vyvíjí tak dynamicky jako informační technologie. Jeden ze světových lídrů v odvětví, společnost Huawei, v rámci akce nazvané ICT Roadshow 2024 zavítal i do Prahy, kde ve speciálně upraveném stylovém kamionu, který zároveň slouží jako mobilní výstavní plocha, prezentoval návštěvníkům žhavé technologické novinky. K vidění byla na letošním ročníku tématicky rámovaného jako „rozvoj inteligentního světa“ nejen řešení super rychlého připojení, datových center a chytrých domácností, ale též inovativních materiálů pro výstavbu stožárů mobilních vysílačů nebo model systému pro stabilizaci přenosové elektrické sítě.

Nejmodernější technologie jako na dlani. Přesně to nabídla návštěvníkům expozice společnosti Huawei, která byla ve dnech 10. – 12. dubna k vidění v Praze na Pankráci. Právě sem dorazil stylový kamion sloužící jako mobilní výstavní plocha v rámci ICT Roadshow 2024, který navštívilo několik stovek návštěvníků. Společnost Huawei takto pomocí své roadshow představila špičkové inovace využitelné v celé řadě různých odvětví od vzdělávání přes e-governmentu, financích nebo ISP (poskytovatele internetových služeb), až po například energetiku. Návštěva putovní expozice tak mohla nejen lépe přiblížit potenciál digitálního světa, ale též zvýšit povědomí návštěvníků o možnostech, s nimiž lze nejnovější technologická řešení využít v praxi.

Prostřednictvím ICT Roadshow mají zástupci Huawei možnost kromě prezentace technologických novinek rovněž jedinečnou příležitost potkávat se tváří v tvář se zákazníky, partnery, médii i technologickými fanoušky postupně po celé Evropě, přičemž ani Praha nebyla výjimkou. Hned u vstupu byly prezentovány inovace v oblasti sítí nové generace, včetně nastínění budoucnosti v podobě příchodu 5.5G a 6G sítí. Řada operátorů přitom již provádí testování s technologiemi 5.5G právě od Huawei a už v letošním roce se očekává na Blízkém Východě či Číně nasazení těchto řešení do komerčního provozu. K vidění byly také novinky také v oblasti sítí Fixed Wireless Access – FWA (pevný internet přes mobilní síť), které například v Itálii tamní operátoři doposud zavedli do téměř šesti tisíců vesnic a FWA zde zároveň slouží jako odrazový můstek k zavedení optického připojení, nebo v Portugalsku či Francii na popularitě sílící technologie FTTR (Fiber to the Room), umožňující připojení 10 gigabitů za sekundu do každé místnosti.

Společnost Huawei představila rovněž inovativní materiály pro výstavbu stožárů mobilních vysílačů. Konstrukce ze skleněných vláken GFRP (Glass Fiber Reinforced Plastics) nabízí celou řadu výhod oproti tradičně používané oceli, především je o 30–50 % lehčí a 2x pevnější, nepotřebuje žádnou povrchovou úpravu proti povětrnostním vlivům a její životnost je až o padesát let delší. Velký zájem vzbudila rovněž ukázka aktuálně velmi často diskutované problematiky řešení řízené distribuce elektřiny pomocí bateriových záloh právě u mobilních vysílačů. Tyto baterie totiž mohou sloužit nejen jako záložní zdroj energie pro samotné operátory, ale s jejich pomocí by bylo možné řešit též nesoulad mezi výrobou a spotřebou energie a mohly by tak stabilizovat celou přenosovou elektrickou síť.

Foto: Huawei

Komentáře