Aktuálně 4498 svolávaček

bmw-abs-brzdovy-asistent-selhani

Statisíce Mercedesů a BMW musí do servisu (týden 15/24)

Svolávací akce tohoto týdne:
– Mercedes-Benz – riziko požáru
– BMW – brzdový asistent
– Alfa Romeo – střešní okno


Přehled svolávacích akcí 15. týdne 2024

Čtyři svolávací akce pro pět modelů čtyř značek byly vyhlášeny přes Safety Gate v 15. týdnu 2024. Čtyři akce pro 17 modelů zveřejnil německý Úřad pro motorová vozidla (KBA).

Po jedné svolávačce najdeme v evropském systému Safety Gate u značek Citroen, Jaguar, Opel a Suzuki.

Přes KBA svolávají automobilky Alfa Romeo, BMW, Land Rover a Mercedes-Benz.


  • Máte jiné auto? Nedávné svolávačky rozdělené podle značek a modelů najdete zde.

Brzdový asistent u BMW

BMW svolává do autorizovaných servisů po celém světě 371.756 vozů řad 2, 5, 7, I5, I7, IX1, X1, X5, X6, X7, XM, X5M a X6M vyrobených v letech 2022 až 2024. Důvodem svolávací akce je možné selhání signálu, které by vedlo k nefunkčnosti hydraulického brzdového asistenta. Systémy ABS a DSC by v takovém případě nebyly k dispozici. Podle našich informací se může stejná vávada objevit i u vozů Rolls-Royce Spectre.

Riziko požáru u Mercedesu

Mercedes-Benz svolává do autorizovaných servisů 340.956 vozů GLE a GLS vyrobených v letech 2017 až 2023. Důvodem svolávací akce je možné uvolnění nesprávného přišroubování kabelového konektoru v místě uzemnění 48V pod sedadlem spolujezdce, což může vést k riziku požáru.

Alfa Romeo Tonale: Střešní okno

Alfa Romeo svolává do autorizovaných servisů 2.571 vozů Tonale vyrobených v letech 2022 až 2024. Důvodem svolávací akce je možnost zranění kvůli omezené ochraně střešního okna proti přiskřípnutí.

Podrobnosti ke svolávacím akcím Safety Gate z tohoto týdne najdete v tabulce níže, další svolávačky KBA v naší nové sekci Svolávačky KBA.

Svolávačky KBA v tomto týdnu

O čem jsme psali v minulých týdnech?

O čem jsme psali před rokem?



Svolávací akce Rapex v 15. týdnu 2024

Make, Model (years) Problem
Citroen C3 (2009 – 2017) Hnací plyn v airbagu řidiče a spolujezdce se může vlivem vysoké vlhkosti a kolísání teplot znehodnotit.
Citroen DS3 (2009 – 2017) Hnací plyn v airbagu řidiče a spolujezdce se může vlivem vysoké vlhkosti a kolísání teplot znehodnotit.
Jaguar I-Pace (2019 – 2020) Při dosažení 85 % nabití se může vysokonapěťová baterie v důsledku zkratů v článcích přehřát.
Opel Astra (2022) Adaptivní tempomat se nemusí aktivovat.
Suzuki Jimny (2018 – 2019) Pryskyřičný materiál palivového čerpadla není dostatečně kompaktní.

Kam dál?


Co by měl udělat Majitel?

Pokud si myslíte, že by se svolávací akce mohla týkat vašeho vozu, měli byste se obrátit na nejbližší autorizovaný servis a požádat o bližší informace. Po nahlášení VIN kódu vozidla zjistíte, zda se na vašem autě závada vyskytuje, či zda již byla vyřešena předchozím majitelem v případě, že se jedná o vůz koupený "z druhé ruky". Použít můžete náš vzorový text žádosti a vyhledávač servisů.

Jestli máte zájem o detailnější prověření – jako například skutečný rok výroby, servisní historie, záznamy o poškození a další údaje z historie vozu, doporučujeme systém Autotracer.

Znáte rok výroby vašeho auta? V techničáku ho nenajdete.