INZERCE

Interiéry Letiště Václava Havla Praha. Foto: Letiště Praha

Pražské letiště mění pravidla parkování. Zkrátí dobu bezplatného stání a přidává nová místa

Cestující, kteří na Letiště Václava Havla Praha zajíždějí vozem, čeká od května nový systém parkovacích služeb. Ze současných 15 minut jednou za den se zkrátí o pět minut doba na bezplatný průjezd expresními parkovišti. Parkování se také nad dobu 10 minut bude zpoplatňovat po 15minutových intervalech místo po aktuální půl hodině.„Dle našich dostupných dat již nyní téměř 90 procent řidičů vyjíždí z expresního parkoviště do 10 minut, změna se tedy dotkne malého množství našich zákazníků,“ konstatoval člen představenstva Letiště Praha Jakub Puchalský.

Letiště také navýšilo počet expresních stání. Počítá s tím, že se třetím expresním parkovištěm s novými 70 parkovacími místy od května stane parkoviště PB Economy před druhým letištním terminálem. To budou moc lidé využívat při příletech. Bude se řídit stejným režimem, který platí na současných expresních parkovištích, která jsou určena primárně pro nástup nebo výstup cestujících.

Pro odlety bude nadále fungovat pro Terminál 2 podle informací letiště stávající parkoviště P2 Express, které se nachází na estakádě. Celkový počet parkovacích míst na expresních parkovištích se zvýší na 350. Pro krátkodobé parkování s hodinovou tarifikací mohou cestující od května využít parkovací dům PC komfort s ceníkovou cenou 80 korun za hodinu. Původních 30 minut parkování na expresních parkovištích P1 a P2 stojí do konce dubna 100 korun. Za 15 minut parkování zaplatí řidiči 50 korun.

„Po příjezdu na letiště čeká řidiče od května jeden z nejmodernějších systémů na trhu s mnoha výhodami. Věříme, že řidiči ocení zejména možnost platby přímo na výjezdových stojanech, a to bezkontaktní platební metodou nebo mobilním telefonem pomocí QR kódu,“ uvedl Jakub Puchalský.

Nový letištní parkovací systém pracuje pouze s čárovými a QR kódy a závory jsou vybaveny světelnou signalizací a přesnějšími kamerami pro čtení registračních značek. Nové kamery bude Letiště Praha instalovat také v parkovacích domech, kam budou po předchozí rezervaci klienti vpuštěni prostřednictvím předem nahlášené SPZ.

Na novém expresním parkovišti bude fungovat také nový Taxi point pro cestující, kteří nechtějí využít služby smluvního taxi operátora letiště, společnosti Uber.

Letiště Praha v provozním zisku

Společnost Letiště Praha také v pondělí zveřejnila hospodářské výsledky, za loňský rok vykázala provozní zisk (EBITDA) ve výši 3,1 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2022 se jedná o nárůst 900 milionů korun. Z pohledu čistého výsledku hospodaření vykázala společnost za rok 2023 zisk 1,5 miliardy korun.

Výsledky hospodaření v roce 2023 podle společnosti pozitivně ovlivnil nárůst cestujících, kterých loni Letiště Praha odbavilo 13,8 milionu korun. Jejich počet byl o 22 procent nižší než v rekordním a „předcovidovém“ roce 2019. V letošním roce očekává Letiště Praha překročení hranice 16 milionů odbavených cestujících.

Podle předsedy představenstva Letiště Praha Jiřího Pose letiště v loňském realizovalo investiční akce za přibližně 900 milionů korun. „Celou částku jsme pokryli z vlastních zdrojů. Největší z nich se týkaly rekonstrukce pojezdových drah TWY Z a TWY H, které vyšly na 139 milionů korun a výstavby kabelovodu propojujícího areály sever a jih za 89 milionů korun,“ uvedl Pos.

(teč)