Nastavení cookies

Návrh novely církevního zákona prošel druhým čtením 

17.04.2024 09:30|ministerstvo

Na jednání Poslanecké sněmovny dne 16. dubna 2024 prošel  druhým čtením návrh novely zákona o církvích a náboženských společnostech.

 

Jeho cílem je zjednodušení a zpřehlednění právní úpravy, řešení některých aplikačních potíží, přizpůsobení se postupující digitalizaci a snížení administrativní zátěže jak na straně adresátů právní úpravy, tak i na straně státu. „Novela zákona o církvích a náboženských společnostech zvyšuje dostupnost veřejné správy a přináší digitalizaci některých výstupů z církevních rejstříků a jejich propojení se systémy veřejné správy,“ uvedl ministr Baxa.  

Předložený zákon mění zejména právní úpravu právnických osob zakládaných registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi a evidovaných podle tohoto zákona, především zjednodušuje a sjednocuje pravidla jejich evidence v rejstříku. Navrhované změny se dotýkají také tzv. zvláštních práv registrovaných církví a náboženských společností. Novinkou se má stát možnost požádat o přiznání oprávnění k výkonu jen jednoho nebo několika zvláštních práv (doposud církve a náboženské společnosti mohou požádat pouze o přiznání oprávnění k výkonu všech zvláštních práv najednou jako celého „balíčku“, nikoli jednotlivě) a zavádí se také možnost požádat o zrušení oprávnění k výkonu některého nebo všech zvláštních práv (nyní lze tato práva pouze nevykonávat, jejich zrušení není možné). Další důležitou změnou je výslovné stanovení možnosti získat v elektronické podobě úředně ověřené výpisy z rejstříků vedených podle tohoto zákona. Navrhuje se také zrušení povinného ručení registrovaných církví a náboženských společností za závazky jejich evidovaných právnických osob v likvidaci, protože taková úprava se nevyskytuje ani u jiných srovnatelných právnických osob v českém právu (např. spolků), ani u církevních subjektů v zahraničí. Návrh obsahuje i drobné změny zákona o správních poplatcích, vyvolané změnami zákona o církvích a náboženských společnostech.


 

Tiskové oddělení MK
Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi