Zavřít reklamu

Google nedávno vydal první betaverzi Androidu 15, která přináší některé zajímavé novinky. Nyní v ní známý expert na Android našel kód, který naznačuje, že Android 15 by mohl vašemu telefonu umožnit bezdrátově – pomocí čipu NFC – nabíjet menší zařízení.

Známý odborník na Android Mishaal Rahman v první betaverzi Androidu 15 objevil kód zmiňující „NfcCharging“. To znamená, že Android 15 by mohl vašemu smartphonu pomocí NFC (tedy technologie stojící za bezkontaktními platbami) umožnit bezdrátově nabíjet malá zařízení, jako jsou chytré lokátory nebo stylusy. Takovéto nabíjení by však bylo extrémně pomalé – pouze s výkonem 1 W. Tak pomalu se nenabíjejí ani ty nejpomalejší nabíječky využívající bezdrátovou technologií Qi.

Ve skutečnosti by ale i takto pomalé nabíjení váš chytrý lokátor, stylus nebo nějaké nositelnosti nabilo poměrně rychle. Navíc, protože většina smartphonů již čipem NFC disponuje, nebylo by pro výrobce nijak složité tento druh reverzního nabíjení implementovat. Rahman připomněl, že Google se pokusil zavést podporu bezdrátového nabíjení pomocí NFC na konci roku 2021, necelý rok a půl poté, co byla vydána jeho specifikace. Později však americký gigant veškeré své snahy v tomto směru vzdal. Nyní se tak zdá, že si to rozmyslel. Pokud by se Androidu 15 podařilo prosadit rozšířenou podporu bezdrátového nabíjení pomocí NFC, mohlo by to přimět výrobce smartphonů, aby se k tomuto standardu přiklonili. Tato funkce by mohla být bez nadsázky darem z nebes pro ty, kteří často používají výše zmíněná malá zařízení a každou chvíli si stěžují na to, že jim došla „šťáva“.

Samsung nabízí funkci Bezdrátové sdílení napájení, to ale funguje na standardu Qi, kdy zde jde o technologii jinou. Logicky z toho vychází, že tuto novinku by mohl Samsung využít zejména pro nabíjení jeho chystaného Galaxy Ringu. Společnost však již nabízí celou řadu stylusů. U Ulter by toto asi příliš využitelné nebylo, ale v případě S Penu, který si můžete pořídit k Fold skládačkám by to jistý smysl dávalo také.

Dnes nejčtenější

.