Frenštát: Podněty občanů ve studii revitalizace prostoru před kinem

regiony

Autor konceptu revitalizace předprostor frenštátského kina Ing. arch. Martin Foldyna na základě požadavku města zapracoval některé z podnětů a připomínek občanů do navrhované studie nové podoby a využití prostranství u budovy kina.

Frenštát: Podněty občanů ve studii revitalizace prostoru před kinem
Vizualizace
17. dubna 2024 - 12:00

Původní studie byla veřejnosti představena na veřejném projednání v červenci 2023. Cílem celého projektu je vytvořit lokalitu, která bude multifunkčním kulturním prostorem pod širým nebem, místem pro vzájemné setkávání, místem pro prezentaci osobností kultury našeho města, to vše doplněno o zahradu s herně-edukační částí a místem pro odpočinek.

„Po představení studie Předprostor Kina měla frenštátská veřejnost možnost podávat k navrženému konceptu své připomínky a podněty. Tyto byly následně vyhodnoceny a v reakci na ně a proběhlé veřejné projednání částečně zapracovány do studie a vizualizace. Došlo k výraznému ubrání betonové hmoty a snaze o zanechání zástavby v rastru základů původní budovy, kde je dnes dětské hřiště," řekl Jan Rejman, starosta města Frenštát pod Radhoštěm. Na základě podnětů a připomínek byl například doplněn prostor v ploše nádvoří o výsadbu zeleně, stínící zařízení a vodní prvek.  

„Hlavní podstatou celého návrhu revitalizace předprostor kina je vytvořit pro potřeby veřejnosti a také řady kulturních a vzdělávacích institucí, které se v blízkosti nacházejí, ucelené příjemné kulturně-společenské a herně-vzdělávací prostranství s hledištěm, kavárnou a vstupní slavobránou vyobrazující portréty významných osobností kultury Frenštátu, jako byl např.  Albín Polášek, Josef Kalus a další. Nádvoří je tak jakousi pomyslnou síní slávy právě osobností kultury města Frenštát. Celý prostor bude sloužit pro pořádání různorodých společenských akcí a měl by tedy být maximálně volný a variabilní," vysvětlil autor studie Ing. arch. Martin Foldyna.

Na toto prostranství pak bude navazovat herní plocha v dnes nevyužité zahradě v blízkosti budovy muzea. „Hlavní inspirací pro vytvoření tohoto prostranství je několik mýdlových bublin, které jako by se zachytily v trávě zahrady a nádvoří. Jednotlivé prvky vycházející z tohoto motivu budou sloužit nejen k dětské hře, ale budou i prvkem naučným a poznávacím. Mimo herní plochy pak bude zahrada doplněna o novou výsadbu a bude zároveň místem pro trávení volného času a relaxaci, např. piknik s rodinou. Pobytem v tomto prostranství se všichni návštěvníci stanou jakoby významnou osobností kultury města Frenštátu," doplnil architekt.

Moravskoslezskénovinky.cz informovala Ing. Iva Vašendová, tisková mluvčí, Město Frenštát pod Radhoštěm.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:meu frenstat)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif