NASA se připravuje na testovací let Starlineru s posádkou. Raketa je připravena

NASA se připravuje na testovací let Starlineru s posádkou. Raketa je připravena
Fotografie: NASA/Kim Shiflett
  • Start je naplánován na 7. května z Cape Canaveral na Floridě
  • Astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová otestují všechny systémy kapsle
  • Pokud proběhne vše podle plánu, NASA udělí Boeingu certifikaci

Kosmická loď Starliner dokončuje přípravy na první letový test s posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Raketa Atlas V je již připravena v integračním zařízení společnosti ve Space Launch Complex v Cape Canaveral na Floridě a včera k ní byla připojena kapsle Starliner. NASA v poslední aktualizaci uvedla, že let je aktuálně naplánován na 7. května.

Pro let byli vybráni zkušení astronauti NASA Butch Wilmore a Suni Williamsová, kteří otestují veškeré systémy uvnitř kapsle během letu, při dokování a následně při přistání. Na ISS zůstane dvojice asi týden a poté za pomoci padáků a airbagu přistanou zpět na Zemi. Pokud proběhne celý let bez potíží, NASA následně zahájí finální proces certifikace a Boeing se tak stane po SpaceX další společností, která bude s astronauty létat na vesmírnou stanici z americké půdy.

Mít šanci setkat se a osobně poznat naše členy letové posádky, bude znamenat mnohem víc, až je uvidíme odcházet na přistávací plochu,uvedl v tiskové zprávě Richard Skinner, který bude při startu pracovat jako koordinátor konvoje a dohlíží na přepravní operace. Do startu budou nyní inženýři kontrolovat, zda raketa s kapslí mezi sebou správně komunikují.


Starliner se k vesmírné stanici již jednou připojil, a to v květnu 2022. Tento let proběhl bez posádky, a i když byly zaznamenány potíže s tryskami, let byl úspěšný. Start s posádkou byl pak naplánován na minulý rok, ale po zjištění několika komplikací, které by mohly ohrozit posádku, se start odložil na letošní rok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze