Čeští hokejisté porazili v prvním ze dvou přípravných utkání Rakousko 5:1

foto První přípravný zápas před mistrovstvím světa: ČR - Rakousko, 18. dubna 2024 v Českých Budějovicích. Zleva Jáchym Kondelík z Česka, Adam Kubík z Česka a Michal Kovařčík z Česka.

České Budějovice - Čeští hokejisté porazili v prvním ze dvou přípravných utkání Rakousko 5:1. Góly národního týmu v Českých Budějovicích dali Adam Kubík, obránci Andrej Šustr s Jakubem Galvasem, Jiří Černoch a Michael Špaček, který dnes vedl tým v roli kapitána.

Svěřenci kouče Radima Rulíka, kteří tak úspěšně navázali na dvě výhry z minulého týdne, během něhož zdolali v Karlových Varech dvakrát Německo, vedli 3:0 už po 25 minutách. Soupeř se prosadil před polovinou utkání, kdy sebral Jakubu Málkovi čisté konto Benjamin Baumgartner. Ve třetí třetině přidali další trefy Černoch a Špaček.

Oba soupeři se v přípravě na květnové mistrovství světa v Praze a Ostravě utkají znovu v sobotu v Linci. Odveta na rakouské půdě začne v 18 hodin.

"Jsem rád, že jsme zatím všechny tři zápasy vyhráli. Tréninky máme ve velkém tempu, všichni tady ví, že musíme šlapat každý den na 120 procent. Tím, že je před námi navíc domácí mistrovství světa, tak i motivace je ještě o to větší. Dáváme do toho všechno a výhry jsou toho výsledkem," řekl útočník Jáchym Kondelík.

Zápas se od začátku odvíjel podle očekávaného scénáře. Češi byli výrazně aktivnější směrem dopředu a už od třetí minuty vedli, když se v úvodní přesilovce prosadil útočník českobudějovického Motoru Kubík. Parádní ranou z kruhu pod horní tyčku propálil Höneckla.

Z relativně poklidného průběhu vybočila až v 15. minutě obrovská šance Černocha, který se dostal osamocený až před rakouského gólmana, ale recept na jeho překonání nenašel. V 18. minutě však prokázal klid v zakončení zkušený bek Šustr a povedenou střelou z kruhu zvýšil na 2:0.

Když ho pak při útočném výpadu ve 25. minutě napodobil Galvas, bylo o vítězi prakticky rozhodnuto. Nepřesvědčivá rozehrávka v podání Gazdy se Ščotkou sice přinesla ve 29. minutě snížení Rakušanů, když povedenou kombinaci zakončil Baumgartner, ale to byl ze strany hostů vše.

Vrátit tříbrankový náskok mohl Čechům o chvilku později v početní výhodě Špaček, jenže zacílil jen do boční sítě.

"Myslím, že dnešní zápas jsme neodehráli špatně. Měli jsme momenty, kdy jsme byli jasně dominantní, i momenty, kdy to tak nebylo. Ale když vezmu šance soupeře, tak myslím, že jsme mu jich moc nenabídli. Bylo jedno zaváhání ve druhé třetině, kdy jsme inkasovali, ale jinak myslím, že jsme to zvládali," pochvaloval si trenér Rulík.

Po pěti minutách ze třetího dějství byl domácí hrdina Kondelík velmi blízko tomu, aby si ve druhém reprezentačním startu připsal také první gól. Při zakončení do odkryté branky však orazítkoval jen pravou tyčku za Hönecklovými zády.

Národní mužstvo však nepřipustilo žádné komplikace v cestě za očekávanou výhrou. Další gól přidal Černoch s přispěním bránícího Brunnera, který puk nechtěně usměrnil za Höneckla. O 88 sekund později završil výsledek po Lencově parádní nahrávce Špaček.

"Celý zápas jsme chtěli hrát, co máme nastavené, ale v první třetině jsme se rozjížděli. Pak se nám povedlo dát góly a diktovat tempo," uvedl Kubík.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): "Každý zápas je jiný. Myslím, že ten dnešní jsme neodehráli špatně. Měli jsme momenty, kdy jsme byli jasně dominantní, i momenty, kdy to tak nebylo. Ale když vezmu šance soupeře, tak myslím, že jsme mu jich moc nenabídli. Bylo jedno zaváhání ve druhé třetině, kdy jsme inkasovali, ale jinak myslím, že jsme to zvládali. Výhra se rodila postupně, myslím, že jsme dobře sehráli třetí třetinu, alespoň tedy do stavu 5:1. Hráli jsme zodpovědně. Za stavu 5:1 pak možná Rakušané něco měli, ale do vyložených šancí jsme je nepustili."

Adam Kubík (útočník ČR, autor branky na 1:0): "Celý zápas jsme chtěli hrát, co máme nastavené, ale v první třetině jsme se rozjížděli. Pak se nám povedlo dát branky a diktovat tempo. Gól, který jsem dal, to je takový bonus. Máme nějaký systém, který chceme dodržovat. Chceme hlavně vyhrávat, což se nám zatím daří. A chceme to potvrzovat i v dalších zápasech."

Andrej Šustr (obránce ČR, autor branky na 2:0): "Nevím, zda mám zrovna střeleckou formu, ale Ondra Beránek mě dobře našel mezi kruhy, hráči byli trošku v pohybu, takže jsem měl čas si najít místo, kam vystřelit. Jsem samozřejmě rád, že mi to tam spadlo. Tato utkání bývají vždy trošku ošemetná - my musíme vyhrát, soupeř může překvapit. Ale myslím, že jsme se toho zhostili dobře a zápas jsme kontrolovali. Byly ale i věci, které můžeme určitě zlepšit, zítra si to rozebereme a zapracujeme na tom."

Jáchym Kondelík (útočník ČR): "Jsem rád, že jsme zatím všechny tři zápasy vyhráli. Tréninky máme ve velkém tempu, všichni tady ví, že musíme šlapat každý den na 120 procent. Tím, že je před námi navíc domácí mistrovství světa, tak i motivace je ještě o to větší. Dáváme do toho všechno a výhry jsou toho výsledkem. Jen klukům dlužím nějaký ten gól, jsem takový palič a gólů bohužel moc nedávám, ale věřím, že jako lajna jsme nějakou práci odvedli."

Česko - Rakousko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Kubík (Sirota, M. Kovařčík), 18. Šustr (O. Beránek, Kondelík), 25. J. Galvas (Zámorský, Rychlovský), 51. Černoch (Sirota), 53. M. Špaček (Lenc, Flek) - 29. Baumgartner (Peeters, Scherzer). Rozhodčí: Jeřábek, J. Ondráček - Zíka, Rampír. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 6385 (vyprodáno).

Sestavy:

Česko: J. Málek - Zábranský, Mašín, Zámorský, J. Galvas, Šustr, Sirota, Gazda, Ščotka - Flek, M. Špaček, Lenc - Kubík, Filippi, M. Kovařčík - M. Stránský, Černoch, Rychlovský - O. Beránek, Kodýtek, Kondelík. Trenér: Rulík.

Rakousko: Höneckl - Wolf, Schnetzer, Zündel, Brunner, Söllinger, Wimmer, Kernberger, Klassek - Feldner, Maxa, Romig - Peeters, Baumgartner, Scherzer - Neubauer, Kainz, Böhm - Wallner, Bretschneider, Bär. Trenér: Bader.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 24°C

Celá předpověď