Velký přehled: O kolik zase zdražily cigarety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Velký přehled: O kolik zase zdražily cigarety

Staré ceny v obchodech jsou do vyprodání zásob. Většina už jich je nových.
Staré ceny v obchodech jsou do vyprodání zásob. Většina už jich je nových. (Profimedia.cz)

A už je to tu zase. Kuřáci si opět připlácejí za cigarety a tabákové výrobky. Krabička na pultech obchodů podražila průměrně o pět korun. Cena tak čím dál víc Čechy a Moravany žene k tomu, že přecházejí k levnějším nikotinovým alternativám.

V rámci konsolidačního balíčku vláda připravila novelu zákona o spotřební dani, která opět zdražuje klasické cigarety. Od března krabička na pultech obchodů podražila průměrně o pět korun. Neustále se navyšující cena se stává jedním z hlavních faktorů, proč kuřáci přecházejí stále častěji k tzv. nikotinovým alternativám. Na zahřívané tabáky IQOS a GLO se spotřební daň sice také vztahuje, avšak i přesto přinášejí zásadní úsporu. O kolik? Zatímco krabička klasických cigaret vyjde zhruba na 150 korun, náplně do IQOS (Terea a Heets) pouze na 121 Kč, náplně do GLO (veo a neo) jsou pak o více než padesát korun levnější.

O kolik si letos připlatíme

Snižují rizika

Touto cestou stát reflektuje škodlivost kouření i náklady spojené s jeho zdravotními dopady. Nikotinové alternativy totiž mají podle dostupných vědeckých studií prokazatelně nižší vliv na lidské zdraví. A právě tomu by měla i do budoucna odpovídat jejich nižší míra zdanění oproti klasickým cigaretám. Například v případě přechodu k zahřívaným náplním může úspora představovat až deset tisíc korun za rok.

Stát vybírá méně

Proč dochází stále ke zvyšování cen? „Letos hrozí, že se ministerstvu financí čtvrtý rok v řadě nepodaří »trefit« předpokládaný přínos spotřební daně z tabákových výrobků. Přestože rok od roku citelně roste daňová sazba, a tedy i konečná cena pro zákazníky, stát vybírá méně. Loňské celkové inkaso bylo nižší než to předloňské. A rozpočtové manko bylo proti předpokladu ministerstva závratné – jen loni hned dvanáct miliard korun,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.