Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Křest nové knihy: Zeman a Bohdalová zpívali, nadávali na vládu, zvukař zkolaboval

    Exprezident Miloš Zeman (79) se po nedávné hospitalizaci poprvé objevil na veřejnosti. Coby hlavní hvězda zazářil na slavnostním křtu knihy Spiknutí, která popisuje období, kdy byl Zeman během druhého volebního období ve vážném stavu v nemocnici a někteří politici volali po tom, aby byl zbaven funkce. „Politický hyenismus,“ zaznělo z úst bývalé hlavy státu na akci, kde se objevilo mnoho známých tváří. Dorazila například Jiřina Bohdalová (92), která si s exprezidentem zazpívala. Nechyběl také Felix Slováček (80), Šárka Rezková (55) či Alex Mynářová (40) s manželem Vratislavem (56).

    V úterý odpoledne proběhl v prostorách Arcibiskupského paláce, který je v těsném sousedství Pražského hradu, slavnostní křest knihy Spiknutí, kterou sepsali novináři Luboš Procházka a Radim Panenka.

    Kniha podle autorů popisuje „hru lékařů, médií, politiků a veřejných osobností“, kteří si přáli, aby tehdejší prezident Miloš Zeman nemohl pokračovat ve funkci. Kromě bývalé hlavy státu celé období v knize líčí také Zemanovi blízcí či jeho spolupracovníci. Dílo obsahuje svědectví i lékařské a právní dokumenty.

    „Pokus zneužít dočasného zdravotního stavu jakéhokoliv politika se může odehrát nejen na nejvyšší úrovni, ale i na regionálních úrovních i v politické straně jako způsob, jak se zbavit konkurence,“ míní Miloš Zeman, který na akci také mluvil o „politickém hyenismu“.

    Knihu posvětil kardinál Dominik Duka, o němž se ví, že má se Zemanem velmi dobrý vztah. „Nemoc může postihnout každého člověka a musí být respektována,“ soudí Duka.

    Křest knihy Spiknutí
    Křest knihy Spiknutí

    Křtu, který částečně moderoval bývalý hradní mluvčí Jiří Ovčáček, se zúčastnila celá řada známých osobností. Dorazil například poslanec za SPD Jaroslav Foldyna, šéfka komunistů Kateřina Konečná, saxofonista Felix Slováček či bývalý premiér Jiří Paroubek.

    Jiří Paroubek s Felixem Slováčkem

    Alex Mynářová, Vratislav Mynář a Felix Slováček

    Michal Hašek

    Nechyběl také bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář s krásnou manželkou Alex. Legendární herečka Jiřina Bohdalová seděla u stolečku s autory knihy, kardinálem Dominikem Dukou i Milošem Zemanem a byla ve výborné náladě.

    Jiřina Bohdalová a Miloš Zeman

    Během křtu nastala chvíle, kdy si Bohdalová a Zeman společně s ostatními zazpívali oblíbené české písničky, například „Už mi lásko není 20 let“. Hudební doprovod jim dělal samotný Jiří Zmožek. Herečka, která za dva týdny oslaví 93. narozeniny, vypadala, že je ve skvělé kondici.

    Křest knihy Spiknutí

    Během křtu došlo k nepříjemné situaci, kdy zkolaboval místní zvukař. Muži se ale dostalo rychlé pomoci a po pár skleničkách vody už byl opět schopen naplno vykonávat svou práci.

    Na všechny fotky se podívejte v galerii.

    Fotogalerie