Dům na Floridě v březnu zasáhl zbytek odpadu z vesmírné stanice. Podle NASA měl shořet v atmosféře

Tmavý kovový předmět o rozměrech malé plechovky, který minulý měsíc proletěl střechou obytného domu na jihu amerického státu Florida, byl kus odpadu vypuštěného z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V pondělním prohlášení to potvrdila americká vesmírná agentura NASA. Předmět identifikovala jako zbytek materiálu vyřazeného v roce 2021.

Mys Canaveral (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tmavý kovový předmět o rozměrech malé plechovky, který minulý měsíc proletěl střechou obytného domu na jihu amerického státu Florida, byl kus odpadu vypuštěného z Mezinárodní vesmírné stanice

Tmavý kovový předmět o rozměrech malé plechovky, který minulý měsíc proletěl střechou obytného domu na jihu amerického státu Florida, byl kus odpadu vypuštěného z Mezinárodní vesmírné stanice | Zdroj: ČTK / AP

Podobné vesmírné smetí zpravidla shoří při průletu atmosférou, někdy však jeho části doputují až k zemskému povrchu. Případy, kdy takovéto předměty zasáhnou budovy nebo někoho zraní, jsou extrémně vzácné, napsal web Ars Technica, který se incidentem na Floridě podrobně zabýval.

Vesmírný odpad zasáhl 8. března dům ve městě Naples. „Prosvištěl střechou a prošel skrz dvě podlaží,“ uvedl na sociální síti X jeho majitel Alejandro Otero. V době nárazu nebyl doma, ovšem jeho syn ano. „Skoro to zasáhlo mého syna. Můžete, prosím, pomoct s tím, aby mě NASA kontaktovala?“ pokračoval Oterův příspěvek.

NASA má vytvořit sjednocený lunární čas. Na Měsíci by se mohly hodiny pohybovat stejně jako na Zemi

Číst článek

Vesmírná agentura pak předmět převzala a analyzovala v Kennedyho vesmírném středisku. Závěr je takový, že kovová hrouda vážící skoro tři čtvrtě kilogramu pochází z nákladu vyřazených baterií, které operátoři vypustili z ISS v březnu 2021.

„Agentura vyhodnotila, že odpad je sloupek z podpůrného letového vybavení NASA použitého k připevnění baterií na přepravní paletu,“ uvádí tisková zpráva. NASA podle ní očekávala, že celý náklad vážící přes 2500 kilogramů v atmosféře shoří. Nyní bude analyzovat, proč se tak nestalo, a „podle potřeby“ upraví své postupy.

O tom, zda agentura hodlá Oterovi vyplatit odškodné, se prohlášení nezmiňuje. Ars Technica ve svém článku citoval odbornici, podle níž by muž mohl žalovat americkou federální vládu, případně vymáhat odškodné od cizího státu, pokud by se ukázalo, že jeho dům poškodil objekt pocházející ze zahraničí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme