Hlavní obsah

Olympijský šampion Duplantis považuje Paříž za své první opravdové OH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis má pocit, jako by letošní hry v Paříži byly jeho první olympiádou. V Tokiu před třemi lety sice vyhrál, ale kvůli opatřením proti koronaviru si nemohl užít pravou olympijskou atmosféru. Americký rodák reprezentující Švédsko v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že doufá, že tentokrát bude olympiáda taková, jakou si ji vždy představoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tyčkař Armand Duplantis během atletického mítinku Zlatá tretra 2023 dne 27. června 2023 v Ostravě

Článek

„Mám pocit, že to budou do určité míry moje první olympijské hry. Tokio mi připadá jako takové testovací kolo. Byla to velmi stresující situace a velmi stresující období, když jsme byli na olympiádě,“ řekl dvojnásobný mistr světa.

V Tokiu 2021 závodili atleti stejně jako další olympionici před prázdnými tribunami, diváci na stadiony nesměli. Navíc sportovci museli dodržovat přísná koronavirová opatření a vznášela se nad nimi hrozba pozitivního testu na covid-19, který mohl zhatit jejich naděje, i kdyby neměli žádné příznaky onemocnění. Celá olympiáda byla v bublině oddělena od okolí. „Situace s covidem přinesla pro každého spoustu stresu. Nebyli jste tak svobodní, jak byste chtěli,“ vzpomínal Duplantis.

Těší se, že to v Paříži bude jiné. „Bude to skvělé, jsem šíleně natěšený. Je také hezké, když tam můžete mít příbuzné, kteří vás mohou sledovat,“ zasnil se čtyřiadvacetiletý tyčkař.

Vyhrál všechno, co se dalo, a sedmkrát posunul světový rekord. Motivace mu ale neschází. „Cítím, že mám v sobě ještě hodně ohně, jsem velmi hladový. Určitě pomáhá, že je to olympijský rok, protože s tím přichází jiná intenzita do tréninku,“ řekl Duplantis.

Jeho světový rekord má nyní hodnotu 623 centimetrů. Ani to nepovažuje za hranici svých možností. „Chci se dál zlepšovat, dál zkoušet zjistit, co ze sebe mohu dostat, a prostě skákat výše,“ prohlásil.

Ačkoliv je aktuálně v tyčkařském sektoru dominantní, myslí si, že je příliš brzo na to, aby se o něm mluvilo jako o jednom z nejlepších atletů všech dob. „Jsem trochu moc mladý, pokud jde o kariéru. Musím dosáhnout větší dlouhověkosti, abych byl v debatách o nejlepší kariéře,“ poznamenal.

Olympijské atletické soutěže se na Stade de France uskuteční od 1. do 11. srpna. Finále mužského skoku o tyči bude 5. srpna.

Reklama

Související témata: