V Plzni se začíná kopat. Trpět budou řidiči i cestující
Dopravní omezení se dotknou i tramvají, zdroj foto: město Plzeň
Dopravní omezení se dotknou i tramvají, zdroj foto: město Plzeň

V Plzni se začíná kopat. Trpět budou řidiči i cestující

17 dubna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Tradiční plzeňská letní únikovka je tu. A letos bude opravdu výživná. Kopat a rekonstruovat se totiž bude opravdu hodně, a tak i dopravní omezení budou stát za to. Obrnět trpělivostí by se měli řidiči i cestující hromadnou dopravou.

Že trpělivost všech bude zkoušena potvrzuje i náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar. Ten totiž začátek stavební sezóny komentoval slovy: „Stavební práce v Plzni chystá řada investorů. Je to například Ředitelství silnic a dálnic jako správce komunikací první třídy, krajská správa a údržba silnice, také město, obvody či společnosti, které potřebují pod silnicí opravit potrubí, vyměnit kanalizaci a podobně. Termíny pečlivě koordinujeme tak, aby měly nejnižší dopad na dopravu. Přesto s sebou větší stavby nesou dopravní omezení, žádáme občany o trpělivost a děkujeme jim za pochopení.“

Mezi nejvýznamnější dopravní stavby, které se nyní v Plzni chystají, patří zejména tyto:

Rekonstrukce tramvajové trati ve Zbrojnické

Kvůli nevyhovujícímu technickému stavu se rekonstrukce dočká úsek tramvajové tratě vedoucí jižní částí náměstí Republiky a Zbrojnickou ulicí. Pracovat se tu bude pět měsíců a práce začnou letos v květnu. Měnit se bude i 200 metrů kolejí a rekonstrukce významně zasáhne do veřejné dopravy.

Zbrojnická ulice se uzavře 21. května a předpokládá se, že uzavírka potrvá do 1. listopadu. Předcházet tomu budou ještě dvě krátkodobé výluky, a to 11. 5. až 13. 5 v Palackého ulici a 16. 5. až 21. 5. U Zvonu. Uzavřením Zbrojnické ulice se změní trasy tramvajových linek. Dvojka pojede od zastávky Radnice Slovany přes Světovar, náměstí Milady Horákové a dále po standardní trase linky číslo 1 až do provizorní zastávky v Solní ulici. Nově bude zavedena linka ½ v úseku Skvrňany – Bolevec. Alespoň Čtyřka bude jezdit jako obvykle.

Výměna povrchu silnice v Plaské a Lidické ulici

Od června do září se budou měnit asfaltové vrstvy vozovky v úseku od křižovatky ulic Karlovarská x Lidická až po železniční zastávku. Oprava se bude týkat jízdních pruhů v obou směrech a bude postupně rozložena do dvou let. Letos se opraví pruh ve směru z centra na Třemošnou, v příštím roce pak směr opačný.

Oprava Klatovské třídy

Další past bude čekat řidiče na Klatovské třídě, a to ve směru ze sadů Pětatřicátníků po Sukovu ulici. Termín této rekonstrukce je stanoven na 4. 7. až 31. 8. Každá stavební etapa bude probíhat za úplné uzavírky aktuálně opravované části Klatovské. Vjezd bude povolen pouze hromadné dopravě a zásobování. Objízdná trasa povede přes Domažlickou ulici, okružní křižovatku u Makra a dále přes Folmavskou a Sukovu ulici.

Přestavba kruhového objezdu u Makra

Pracovat se ale bude i na objízdné trase rozkopané Klatovské. Úprav se dočká legendární “ kruháč u Makra“. Letos tu  budou prováděny překládky inženýrských sítí. V roce 2025 pak dojde na hlavní stavební práce na přestavbě tohoto kruhového objezdu. Právě tady se tak bude odehrávat jedna z hlavních zápletek letní únikovky ´2025.

Oprava Goethovy ulice

V předpokládaném termínu od 10. června do 8. září se bude opravovat Goethova ulice. Předlážděna bude vozovka i chodník.

Oprava Dobrovského ulice

Na Jižním předměstí bude čekat ještě jedna past. Měnit se bude povrch vozovky v Dobrovského ulici. Měnit se tu budou i konstrukce zastávkových zálivů. Součástí bude i úprava parkovacích ploch, oprava chodníků a připojení inteligentního značení na rozvody veřejného osvětlení. Termín je od 17. června do 15. září.

Rekonstrukce plynovodů

Aby nešlo jen o vozovku a koleje, přijdou ještě  i plynaři. Do začátku července vymění společnost Gasnet plynovody v ulicích Purkyňova, Politických vězňů, Pilařská, Nad Feronou, Táborská, Na Dlouhých, a především na Klatovské v úseku Hálkova–Husova. Tady již byly práce zahájeny.

Dokončení Červenohrádecké

V září má být konečně hotova i rekonstrukce Červenohrádecké ulice. Tady se pracuje již od července 2022.  Aktuálně Správa a údržba silnic Plzeňského kraje buduje okružní křižovatku ulic Červenohrádecká a K Fořtovně.

Pokračuje rekonstrukce tramvajové trati na Koterovské

Doslova libůstkou je rekonstrukce tramvajové trati na Koterovské. Ta nekončí, ale pokračuje. Aktuálně se pracuje v úseku Částkova – Sladkovského. Tramvaje jezdí po Slovanské, auta, kudy to jen jde. Hotovo má být v listopadu.

zdroj: Mgr. Eva Barborková, město Plzeň