Plzeň prohrála s Fiorentinou v oslabení 0:2 po prodloužení a vypadla

foto Odvetné utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské konferenční ligy: ACF Fiorentina - Viktoria Plzeň, 18. dubna 2024. Zleva Václav Jemelka z Plzně a Andrea Belotti z Fiorentiny.

Florencie - Fotbalisté Plzně do semifinále Evropské konferenční ligy nepostoupili. Ve venkovní odvetě čtvrtfinále prohráli v dlouhém oslabení na stadionu Fiorentiny 0:2 po prodloužení a po úvodní domácí bezbrankové remíze ze soutěže vypadli.

 

Viktoria ve Florencii v první půli přestála několik soupeřových šancí, v 66. minutě ale dostal červenou kartu Cadu a finalista minulého ročníku přesilovku využil v prodloužení po brankách Nicoláse Gonzáleze a Cristiana Biraghiho. Český reprezentant Antonín Barák naskočil za domácí v 75. minutě.

Plzeňští v 16. utkání této sezony Konferenční ligy poprvé prohráli. Západočeši při premiérové účasti ve čtvrtfinále nedokázali vyrovnat české klubové maximem na evropské scéně od rozdělení federace, jímž je semifinále pražské Slavie v Poháru UEFA z roku 1996. Fiorentina naopak stále může pomýšlet na vylepšení loňské porážky ve finále Konferenční ligy.

"Srdnatý zápas proti herně lepšímu soupeři, ale s každým se dá hrát. Viděli jsme, že jsme je donutili k maximu a velké radosti po vstřelených brankách. Asi jsme si získali respekt od takového soupeře," řekl na tiskové konferenci plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Kouč třetího celku české ligy udělal jen jednu změnu v základní sestavě oproti domácímu utkání. Na pravého halfbeka místo Řezníka nastoupil Kopic, další navrátilec po odpykání trestu za žluté karty Dweh začal na lavičce. V zahajovací jedenáctce Fiorentiny znovu scházel středopolař Barák.

Zápas na věhlasném stadionu ve Florencii možná i kvůli chladnému a deštivému počasí sledovalo jen přes 19 tisíc diváků, zaplněna tak nebyla ani polovina kapacity. Západočechy vyrazila podpořit do toskánské metropole podle odhadů zhruba tisícovka příznivců.

V úvodu zahrozil hostující Kalvach, jehož přímý kop ve čtvrté minutě nebezpečně proletěl malým vápnem, jinak ale první poločas patřil domácím. Západočechy několika reflexivními zákroky podržel brankář Jedlička. V šesté minutě zblízka vykopl míč poté, co po Kouamého přihrávce z malého vápna ve skluzu vystřelil Belotti.

Po půlhodině se plzeňský gólman zaskvěl znovu, když dokázal vyrazit Kouamého ránu do protipohybu. Vzápětí hosty zachránila tyč po hlavičce Belottiho. Branková konstrukce pomohla Viktorii i v 45. minutě, kdy aktivní Kouamé napálil břevno. Neuspěl ani na zadní tyči González. Desátý tým italské ligy ovládl první poločas 13:1 na střelecké pokusy, Západočeši ale v pauze drželi stav 0:0.

Po přestávce hosté trochu otupili domácí tlak a zpočátku nepouštěli soupeře do šancí. V 66. minutě ale Plzeňským výrazně zkomplikoval situaci Cadu. Brazilský bek došlápl na nohu domácího Doda a španělský sudí Gil Manzano po zásahu videorozhodčího a přezkoumání zákroku ze záznamu změnil původní žlutou na červenou kartu.

"Ještě jsem to pořádně neviděl. Kluci od nás, co mají techniku na lavičce, říkali, že se to dá takhle posoudit. Buďme objektivní, musíme to respektovat. Dá se to písknout, nemusí se to písknout a žlutá stačí. Takové je resumé," řekl Koubek.

Kouč Viktorie stáhl ze hry útočníka Chorého a místo Cadua nasadil Řezníka. Západočeši v oslabení zpočátku odolávali. V 81. minutě se na zadní tyči uvolnil Ranieri, ale Jedlička byl opět pozorný a vyrazil míč na roh.

Domácí se v přesilovce dlouho trápili a v základní hrací době se prosadit nedokázali. Západočeši v 90 minutách neinkasovali v Konferenční lize poosmé za sebou, v osmifinále po dvou bezbrankových remízách přešli v penaltovém rozstřelu přes Servette Ženeva.

Hned na začátku druhé minuty prodloužení už ale stále více unavení hosté inkasovali. Po rohovém kopu se dostal ke střele argentinský reprezentant González a překonal Jedličku, který už stihl balon na cestě do sítě jen tečovat.

V závěru prvního prodloužení gólmana Viktorie potřetí zachránila branková konstrukce poté, co hlavičkoval střídající Martínez Quarta. Ve třetí minutě druhého prodloužení už Fiorentina definitivně rozhodla. Po nepovedeném dlouhém autu Západočechů u vápna se domácí dostali do přečíslení čtyř na jednoho, které s přehledem zakončil kapitán Biraghi.

"Všechno řešila červená karta. Proti Fiorentině je to složité v jedenácti lidech, natož v deseti. Tam se utkání lámalo. Dostali jsme zápas do prodloužení, ale bylo mi jasné, že přežít další půlhodinu v prodloužení už asi nebude v našich silách," připustil Koubek.

Fiorentina vyhrála i pátý domácí duel s českým klubem v soutěžích UEFA, Plzeň se jako poslední tuzemský zástupce rozloučila s účinkováním v této pohárové sezoně.

"V jednu chvíli po několika úderech od tyčí to vypadalo jako prokletý zápas. Pak nám pomohl brzký gól v prodloužení a nakonec jsme zaslouženě zvítězili. Chceme dojít do finále, ale dnešní postup je obrovská satisfakce," uvedl trenér "Fialek" Vincenzo Italiano.

Hlasy po utkání:

Vincenzo Italiano (trenér Fiorentiny): "Hráli jsme dobře. Nebylo to snadné, protože v jednu chvíli po několika úderech od tyčí to opravdu vypadalo jako prokletý zápas. Pak nám pomohl brzký gól v prodloužení a nakonec jsme zaslouženě zvítězili. Dělali jsme dnes, co jsme mohli. Chceme dojít do finále, ale dnešní postup je obrovská satisfakce."

Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Srdnatý zápas proti herně lepšímu soupeři. To jsme věděli hned od začátku, když jsme se dozvěděli, s kým budeme hrát. Chtěli jsme soupeře trochu zaskočit. V úvodu asi od nás čekal hlubší blok jako v Plzni, my jsme to trochu vysunuli. V úvodu jsme měli jednu dvě standardky, které proletěly okolo zadní tyče. Jinak se ale ukázalo, že z taktického pohledu je nejvhodnější ten hlubší blok. V tomhle otevřenějším postavení jsme byli zranitelnější, Fiorentina, která hrála velmi intenzivně, nám tam po stranách chodila. V některých situacích jsme měli štěstí, velký den měl Martin Jedlička. První poločas se mi moc nelíbil. V druhém poločase jsme se vrátili k tomu, co jsme hráli doma. Soupeř už nebyl tak nebezpečný. Všechno změnila červená karta. Proti Fiorentině je to složité v jedenácti lidech, natož v deseti. Dotáhli jsme to do prodloužení, ale domníval jsem se, že přežít to ještě další půlhodinu už asi nebude v našich silách. Udělali jsme jednu chybu, pak jsme hráli vabank a udělali ještě jednu. Odešli jsme ale se vztyčenou hlavou."

Robin Hranáč (obránce Plzně): "Převažují spíše pozitivní věci. Ta cesta byla skvělá, jsme za to všichni rádi. Snažili jsme se o to i dnes porvat, kvalita ale byla jasně na straně Fiorentiny. Spravedlivě postoupila. Bylo by nespravedlivé, kdybychom postoupili my. Po té červené kartě to pro nás bylo složité. Cítil jsem, že bychom to mohli dotáhnout do penalt. Ale už je to minulost, jsme rádi, že jsme tu vůbec mohli hrát."

Pavel Šulc (záložník Plzně): "Teď převládá mrzutost, ale řekl bych, že zítra už na to budeme koukat úplně jinak. Nejvíc nás asi mrzí, že to dotáhneme do prodloužení a hned v jeho druhé minutě dostaneme gól na 0:1. To byla obrovská škoda."

ACF Fiorentina - Viktoria Plzeň 2:0 po prodl.

Branky: 92. González, 108. Biraghi. Rozhodčí: Gil Manzano - Barbero, Nevado - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Ranieri, González - Chorý, Řezník. ČK: 67. Cadu (Plzeň). Diváci: 19.418. První zápas: 0:0, postoupila Fiorentina.

Sestavy:

Fiorentina: Terracciano - Dodo (88. Faraoni), Milenkovič, Ranieri, Biraghi - Arthur Melo (66. Lopez), Mandragora (91. Martínez Quarta) - González (98. Sottil), Beltrán (75. Barák), Kouamé - Belotti (88. Ikoné). Trenér: Italiano.

Plzeň: Jedlička - Hranáč, Hejda, Jemelka - Kopic (106. Mosquera), Červ (90.+5 Traoré), Kalvach (101. Dweh), Cadu - Vydra (56. Kliment), Šulc - Chorý (70. Řezník). Trenér: Koubek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď