Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Nejnovější aktualizace Windows odstraňuje oblíbenou funkci: uživatelé jsou naštvaní

Jiří Palyza 20.04.2024
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí umělé inteligence)

Microsoft připravil další aktualizaci pro Windows. Málokoho ale potěší. Vývojáři totiž v jejím rámci ze systému odstraňují funkci, která doposud byla v oblibě. Uživatelé sice dostávají možnost větší kontroly nad systémem, musejí se ale trochu přeorientovat.

Kapitoly článku

Ačkoliv je systém Windows 11 k dispozici už třetím rokem, popularita předchozích desítek stále neklesá a dokonce je ve světě Windows stále zdaleka nejpoužívanější verzí. Microsoft tento systém ještě stále zásobuje bezpečnostními aktualizacemi. Ne všechny ale uživatelé vítají. Nejnovější update například v systému blokuje obzvlášť oblíbenou možnost.

Microsoft nyní pomocí ovladače systému Windows brání uživatelům měnit nakonfigurovaný výchozí prohlížeč systému Windows 10 a Windows 11 pomocí softwaru, nebo ruční úpravou registru. Ovladač byl vcelku v tichosti šířen už dříve, a to v rámci únorových aktualizací pro Windows 10 (KB5034763) a Windows 11 (KB5034765). Změnit výchozí prohlížeč lze jen pomocí nastavení Windows.

Windows Update omezuje používání klíčů registru

Jednou z oblíbených výhod operačního systému Microsoftu je možnost přizpůsobit si jej všemi možnými způsoby. Počínaje nastavením uživatelského rozhraní, které sahá od individuálních oprávnění přístupu k aplikacím až po preferovaný výchozí prohlížeč. Ten můžete zvolit buď přímo v nastavení, nebo prostřednictvím klíče v registru.

Mohlo by vás zajímat

Registr Windows, digitální adresář nebo chcete-li databáze, ve které jsou uložena veškerá nastavení systému, byl dříve považován za řídí centrum, ve kterém se dala zvolit i mnohá individuální nastavení. To se dá navolit prostřednictvím klíčů, které obsahují například konkrétní hodnoty, definující vzhled pozadí plochy, rychlost myši nebo výchozí prohlížeč.

Účinky nejnovější aktualizace se podrobně zabývá švýcarský IT konzultant, který je detailně rozebírá na svém blogu. Microsoft v rámci nedávné aktualizace systému Windows odstranil možnost, aby si poskytovatelé třetích stran, jako jsou Google a Mozilla, sami změnili výchozí prohlížeč prostřednictvím registru. To, co mělo ve skutečnosti zlepšit kontrolu uživatelů, je nyní nutí k těžkopádným volbám prostřednictvím nastavení.

Za změnami v nejnovější aktualizaci Windows 10 hledejme DMA: zákon o digitálních trzích

Prapor se symbolem EU
Za nejnovější změnou, kterou přinášejí aktualizace Windows, jsou nová pravidla, definovaná Zákonem o digitálních trzích. Nařizují mimo jiné technologickým gigantům větší interoperabilitu se třetími stranami. Uživatelé by z toho měli těžit. Mimo jiné i možností svobodného výběru nástrojů, se kterými chtějí pracovat.
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí umělé inteligence)

Důvodem této nepopulární změny je zákon Evropské komise o digitálních trzích, známý také pod zkratkou DMA. Tato legislativa má omezit moc takzvaných strážců brány, gatekeepers, za které byly označeny mnohé produkty a služby velkých technologických hráčů. Její ambicí je také narovnat tržní podmínky a zajistit větší férovost v konkurenčním prostředí.

V tomto konkrétním případě aktualizace systému Windows to znamená, že nově nainstalovaný prohlížeč by se neměl jednoduše stát výchozím prohlížečem. To by totiž mohlo uživatelům zabránit v tom, aby se vědomě rozhodli k němu přejít.

Zdroj: The Kolbitz Blog, Bleeping Computer

Mohlo by vás zajímat


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud