Hlavní obsah

Potíže tenisového svazu turnaj v Ostravě neohrozily. Obešel se bez dotací. Titul obhajuje Kolář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než na státní dotace se organizátoři mužského tenisového challengeru v Ostravě spoléhali sami na sebe, proto jej problémy Českého tenisového svazu, jehož prezident Ivo Kaderka je pro podezření z podvodu se státními dotacemi ve vazbě, tolik nezasáhly. Hrát se bude a titul na něm od 22. do 28. dubna může obhajovat Čech Zdeněk Kolář.

Foto: Ostra Group Open

Vítězství na challengeru v Ostravě bude obhajovat Čech Zdeněk Kolář.

Článek

„Turnaj v ohrožení nebyl,“ zdůraznil Tomáš Ostarek, manažer turnaje Ostra Group Open by Purposia a upřesnil, že od svazu do Ostravy doputovávala každoročně částka blížící se milionu korun, která pokryla rozhodčí.

Tyto peníze letos chybějí, přestože o ně organizátoři turnaje, který se v Ostravě uskuteční pojednadvacáté, žádali. „Od svazu jsme dostali ohledně dotací záporné stanovisko a organizace byla možná z tohoto pohledu trochu složitější. O to více si ceníme pomoci města Ostravy a lokálních partnerů, že nám umožnili turnaj znovu uspořádat. Nechci říct, že jsme počítali s tím, v jaké situaci svaz bude, ale dotace nebyly spravedlivě děleny už delší dobu,“ poukázal Ostarek.

Právě malá závislost na státních penězích ostravský turnaj podle jejího ředitele Václava Roubíčka možná spasila. „Dostávali jsme na rozdíl od turnajů na Štvanici a v Prostějově nejméně peněz, což nás nyní paradoxně asi zachránilo. Tím, že máme nového titulárního partnera je to pro nás jednodušší. A přízeň nám zachovali i stávající partneři. Nejsme na svazu tak závislí jako ostatní turnaje,“ řekl Roubíček.

Potíže podle něj nebyly ani v získání hráčů. „Ambice mít tady prvních deset hráčů světa nemáme, ale hráči, kteří jsou přihlášení, jsou velmi dobří. Máme naději, že se tady zase objeví někdo, koho budeme v krátké budoucnosti sledovat na velkých turnajích,“ připomněl ostravskou účast současné světové dvojky Itala Jannika Sinnera v roce 2019.

Loni hrál v Ostravě populární Francouz Gael Monfils (37. na žebříčku ATP), letos chtěli organizátoři přilákat Rakušana Dominika Thiema (105.). „Jednali jsme spolu, mluvil jsem s jeho otcem, vážně o účasti uvažoval, ale nakonec se rozhodl pro tisícový turnaj v Madridu. Ale bylo to blízko, je to škoda,“ povzdychl si Roubíček.

Titul bude v Ostravě obhajovat Čech Zdeněk Kolář (224.), v kvalifikaci, která se odehraje v neděli 21. dubna, nastoupí mimo jiných i Češi Jiří Veselý (281.) či Jonáš Forejtek (369.). „Zajímavý je určitě 20letý Portugalec Jaime Faria (223. na žebříčku ATP). Výsledky na začátku sezony má fakt fantastické, tak jsem na něj zvědavý stejně jako na Bosňana Damira Dzumhura (126.), Francouze Benjamina Bonziho (182.) nebo na vítěze juniorského Rolland Garros Chorvata Dina Prižmiče (183.). V Austrálii prohrál těsně s Djokovičem a ten o něm prohlásil, že to bylo, jako by hrál se svým mladším dvojčetem,“ přiblížil Roubíček.

Dotace letošního turnaje je 80 tisíc dolarů a bude se hrát v tradičním prostředí tenisových kurtů v Komenského sadech v Ostravě. Hlavní soutěže turnaje se zúčastní 32 hráčů, 24 tenistů o tuto možnost bude bojovat v kvalifikaci. Hrát se bude také čtyřhra, v níž bude o titul usilovat 16 párů. Nasazenou jedničkou by měl bývalý třiadvacátý (v roce 2018) hráč světa 31letý Bosňan Dzumhur.

Reklama

Související témata: