Pro pochybovače bývalý diplomat a prezidentův přítel po boku Kolář vyjasnil důležitost setkání Fialy a Bidena

Petr Kolář
Petr Kolář
Foto: Se svolením Petra Koláře
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 4. 2024

Komentář: Setkání premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílém domě s americkým prezidentem Joe Bidenem je důkazem vysokého renomé Česka ve světě a vysoké úrovně vztahů mezi oběma zeměmi, uvedl to pro ŽivotvČesku.cz poradce hlavy státu a bývalý diplomat Petr Kolář. Redakce ho oslovila v souvislosti s tím, aby přiblížil důležitost setkání, a to zejména pro některé kritiky, kteří neumí rozpoznat jeho značný význam. "Je to potvrzení poměrně nadstandardních vztahů, které Česká republika a Spojené státy mají. Nejenom jako spojenci, ale jako dlouholetí strategičtí partneři," zdůraznil bývalý velvyslanec v řadě zemí.

Na Fialovu schůzku s americkým prezidentem byla v pondělí v Bílém domě vyhrazena hodina, podle současného velvyslance ve Spojených státech Miloslava Staška nakonec byl čas jednání delší. Politici probírali bilaterální agendu, ale také spolupráci ve vztahu k regionům, jako jsou Ukrajina či Blízký východ, doplnil diplomat.

Jak už bývá zvykem v české kotlině, objevily se i kritické hlasy, které měly snahu zpochybnit význam setkání obou politiků - zejména na sociálních platformách. Poradce hlavy státu Petra Pavla v oblasti mezinárodních vztahů vysvětlil, jak je potřeba se na událost dívat.

"Když si vezmete některé jiné spolehlivé členské země Severoatlantické aliance, jako je třeba Dánsko, Holandsko a další, tak na tom příkladu vidíte, že tolik návštěv, jako má Česká republika v Bílém domě, nebo kolikrát byl prezident Spojených států na návštěvě u nás, tak je to opravdu poměrně výjimečné skóre," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Petr Kolář s tím, že je zřejmé, že obě země si dokáží být vzájemně spolehlivým spojencem a partnerem.

"Pozvání Petra Fialy do Bílého domu je výrazem a vyjádřením ocenění toho vztahu," zdůraznil pro ŽivotvČesku.cz bývalý diplomat Kolář a doplnil, že návštěva se podařila uskutečnit zejména díky tomu, že USA berou Česko jako svého hlavního spojence ve střední Evropě vedle Polska.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.