Hlavní obsah

Dnes pozor na rychlost! Policie měří ostošest a všude. Víme, na jakých místech to přesně bude

Foto: Lukáš Kukla, PČR

Pokuty a body se týkají také cizinců.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční policejní akce Speed Marathon zaměřená na měření rychlosti začne už v pátek 19. dubna 2024 od brzkých ranních hodin. Měřená místa a úseky po celé republice ovšem nevybírali jen sami policisté, ale také veřejnost prostřednictvím internetového hlasování. Vyplatí se tak dát nohu z plynu, abyste se vyhnuli pokutám, případně i dočasné ztrátě řidičáku…

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Akce s názvem Speed Marathon se na našem území, potažmo na území Evropy, koná každý rok a vždy vyšle do terénu měřit rychlost všechny možné policejní hlídky, a to nejen ty tajné, ale i označené. Místa i úseky samotných měření jsou u nás vybírány nejen policií, ale také veřejností, a to pomocí internetového hlasování.

A protože jde o transparentní akci, můžete se na ni připravit, jelikož české Policejní prezidium na svém webu zveřejnilo kompletní seznam míst, lokací a někde i časů, kde (a kdy) se rychlost bude měřit. Kompletní přehled o měřených úsecích a místech včetně dálnic Speed Marathon 2024 pak najdete ZDE (klikněte na odkaz).

Foto: Lukáš Kukla

V akci budou také vozidla pro skrytý dohled, tedy i nenápadné pětkové bavoráky.

Celoevropská akce Speed Marathon 2024 začne už od brzkých ranních hodin, čímž myslíme klidně čtvrtou ráno, a bude pokračovat po celý zbytek dne až do půlnoci.

Podle naší policie je cílem těchto preventivních akcí Speed Marathon především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích. Nicméně daný den bude mít rovněž efekt na výběr pokut a tučný příspěvek do státní kasy.

Pokuty a body

Pakliže vás čeští policisté v rámci Speed Marathonu 2024 v pátek 19. 4. 2024 lapí a usvědčí, hrozí vám podle míry překročení rychlostního limitu pokuta.

Jestliže vám to ujede do 10 km/h v obci i mimo ni, pak odjíždíte s pokutou na místě do 1 500 Kč, případně v tom budete za 2 000 až 5 000 Kč, jestliže prohrajete správní řízení.

Překročení rychlosti o 10 km/h a více v obci nebo mimo ni se hodnotí pokutou na místě 1 500 až 2 000 Kč, potažmo ve správním řízení za 2 000 až 5 000 Kč. Pozor, vždy dostanete 2 trestné body do karty řidiče.

Foto: Lukáš Kukla

Měřit se bude celý den, a to od brzkého ráno do půlnoci.

Pokud na plyn šlápnete více, tedy překročíte o 20 km/h a více v obci nebo o 30 km/h a více mimo obec, tak výše pokuty na místě činí 2 500 až 3 500 Kč, ve správním řízení 4 000 až 10 000 Kč, a navíc „vyhrajete“ 4 body do karty řidiče.

Ti největší piráti, kteří v Česku překročí rychlost o 40 km/h a více v obci nebo o 50 km/h a více mimo obec, nemohou počítat s pokutou na místě, nýbrž s řešením ve správním řízení, které začíná na částce 7 000 Kč a končí na 25 000 Kč. Bodů dostanou 6 a také si na 6 až 18 měsíců odpočinou od řízení kvůli uloženému zákazu.

Takže v pátek 19. dubna 2024 nohu z plynu a také si nezapomeňte zkontrolovat platnost řidičáku, jelikož jich letos končí více než 300 tisíc. Na závěr se ptáme, považujete Speed Marathon za užitečný a přínosný, nebo v něm vidíte jen materiální aspekt a potřebu na řidičích vydělávat? Hlasujte v anketě níže, jsme zvědaví na výsledek!

Akce Speed Marathon je...?
Užitečná, férová, potřebná. Jsem pro...
52,2 %
Asi zbytečně teatrální, ale chápu její význam.
16,3 %
Prachsprosté vydělávání na řidičích!
31,5 %
Celkem hlasovalo 3672 čtenářů.
Načítám