17. dubna 2024 15:40

Kousnutí obávané snovačky způsobuje velkou bolest. Přesvědčte se o tom na vlastní oči

Mistři bolesti S2 (6) – Snovačka hnědá

Příbuzná smrtonosného pavouka možná nešíří smrt, zato své oběti nadělí velkou bolest. Snovačka hnědá je právem obávaný predátor.

Snovačkovití jsou početnou čeledí pavouků. Čítá až 2 000 druhů, z nichž nejslavnější je snovačka jedovatá, známá jako černá vdova. Jisté obavy jsou ale na místě i v případě Latrodectus geometricus neboli snovačky hnědé. Byť nemusí být tak smrtící jako její slavnější sestřenice, při kousnutí totiž vpravuje do těla méně jedu. Její toxin ale i tak dokáže způsobit nemalé zdravotní potíže, a to včetně velké porce bolesti.

Čtěte také: Obyčejný nákup se proměnil v šok a strach. Muž našel v sáčku s banány obrovského pavouka

Pavouk pavouku vlkem

Jed snovačky hnědé totiž obsahuje latrotoxin, jenž oběti přivodí tzv. latrodectismus. Mezi jeho příznaky patří pocení, svalová ztuhlost, zvracení a nezměrná bolest. Na vlastní kůži se o tom přesvědčí moderátoři pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM, když dobrovolně navážou fyzický kontakt s pavoukovými chelicerami. Kromě toho je snovačka hnědá poměrně agresivním druhem, který se nebojí zaujmout své místo kdekoli na světě.

„Snovačky hnědé jsou teritoriální a nepřátelské vůči těm jedovatým. Z města je vytlačují, což způsobuje nárůst populace snovaček hnědých ve Spojených státech,“ upřesňuje profesionální krotitel zvěře Robert Alleva. Protože snovačka žije po celém světě, nemá o nepřátele nouzi. Zálusk si na ni dělá celá řada predátorů, například různé druhy vos.

Zdroje: Center for Invasive Species Research/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom