Na jezeře Maggiore leží Borromejské ostrovy a další poklady

Přidat na Seznam.cz

Ve vodách jezera Maggiore, přírodního a historického ráje mezi Itálií a Švýcarskem, září jako nejzářivější perly Borromejské ostrovy. Břehy jezera jsou posety malými vesničkami, promenádami u jezera, šlechtickými vilami a starobylými poustevnami. A jen kousek od břehu stačí objevit přírodní stezky, které můžete prozkoumat pěšky, na horském kole nebo na koni.

Královnou jezera je Stresa

Říká se jí královna jezera, protože je jako královna ozdobena mnoha klenoty. Stresa, to jsou pohádkové vily, secesní paláce a promenáda u jezera, která nabízí nádherný výhled na hory a Borromejské ostrovy. Za návštěvu stojí večer, kdy se na ostrovech rozsvítí světla, která se třpytí na vodě a vytvářejí snovou atmosféru.

Nejcennější z Borromejských ostrovů: Isola Bella

Je nejblíže pobřeží a možná také nejcennější z Borromejských ostrovů. Při příjezdu na ostrov Isola Bella vás uchvátí jeho barokní palác, který jako by vystupoval přímo z vody s 80 metrů dlouhým průčelím. Uvnitř se nachází dvoupatrová čestná síň s kopulovitou střechou. Všude kolem je nádherná zahrada. Zde můžete vidět divadlo Teatro Massimo, mnoho soch a fontán. Nenechte si ujít jeskyně s mořskou tématikou.

Isola Madre, největší

Největší ze souostroví, Isola Madre, byla také známá jako Isola Maggiore a předtím Isola di San Vittore. Na ostrově navštivte Benátský salon uvnitř paláce postaveného v roce 1500. Nachází se zde také domácí loutkové divadlo, kterým rodina Borromeo bavila své hosty. Na závěr prohlídky se projděte anglickou zahradou, kde se nachází vzácný exemplář kašmírského cypřiše, jehož semena se sem dostala v polovině 19. století: je největší a nejstarší v Evropě.

Rybářský ostrov, nejmenší

Nejmenší z ostrůvků před Stresou je zároveň jediným celoročně obydleným. Z jeho centrálního náměstí se uličky rozbíhají k panoramatické promenádě na špičce Isola dei Pescatori. Zastavte se v malé restauraci na jezerní ryby. A pokud se v těchto končinách ocitnete v době Ferragosto, nenechte si ujít procesí lodí po jezeře.

Rocca di Angera, středověk na dosah

Rocca Borromea na jižním břehu jezera má velmi dlouhou historii, která začala v 11. století a pokračovala až do 17. století. Svědčí o tom různé části, z nichž se skládá: křídlo Scaligera, křídlo Visconti, věž Giovanni Visconti a křídlo Borromeo. Z historických místností s freskami a malbami budete unešeni. Před odjezdem se projděte po Středověké zahradě.

Poustevna Santa Caterina del Sasso

Poustevna Santa Caterina del Sasso, která je postavena nad vodou a přiléhá ke skále, je nepřehlédnutelnou zastávkou. Dostanete se k ní po schodech sestupujících z parkoviště, pohodlným výtahem nebo po schodech stoupajících od vody: v tomto případě vězte, že námahu vynaloženou při zdolávání schodů vám bohatě vynahradí výhled. Klášter pochází z 12. století a je jedním z nejpozoruhodnějších míst na jezeře Maggiore.

Zahrady vily Taranto

I když je vila nepřístupná, nemůžete vynechat návštěvu jejích nádherných zahrad, které jsou přístupné veřejnosti. Sbírka rostlin a květin je úžasná a pochází ze všech koutů světa. Je to vizionářský sen skotského kapitána Neila McEacharna, který toto místo vytvořil ve 30. letech 20. století.

Kolos svatého Karla Boromejského

S výškou 35 metrů byl dlouhou dobu nejvyšší sochou na světě. Kolos svatého Karla Boromejského je zde znám jako Sancarlone. Pochází z roku 1698 a tyčí se nad městem Arona, jeho rodištěm. Vystoupejte na vrchol sochy po vnitřních schodech a vychutnejte si pohled očima svatého Karla. Do vesnice se můžete vydat také na procházku po promenádě podél jezera, a to buď pěšky, nebo na kole. Dojděte až na její konec: odtud, pod pergolou z vistárie, uvidíte pevnost Angera.

Zvířecí park Villa Pallavicino

Pokud cestujete s dětmi, zoopark Villa Pallavicino je tím pravým místem, kam je můžete vzít. Malé děti budou nadšené z více než 40 druhů zvířat, která zde volně žijí, zatímco vy se budete kochat nádhernou neoklasicistní vilou s výhledem na jezero.

Zámky na vodě Cannero

Zdá se, že se vznášejí na vodě a vypadají téměř jako přelud. Zámky Cannero se nacházejí přímo naproti Cannero Riviera a můžete je navštívit lodí. Jedná se o věže a středověké hradby starobylého opevnění postavené na třech ostrůvcích v 11. století.

Zdroj: www.italia.it