Chrysler Building v New Yorku je jedna z nejnápadnějších budov na Manhattanu

Přidat na Seznam.cz

Chrysler Building je kancelářská budova v New Yorku, navržená Williamem Van Alenem a často citovaná jako ztělesnění mrakodrapu ve stylu Art Deco. Věž z nerezové oceli zůstává jedním z nejnápadnějších rysů panoramatu Manhattanu. Často se říká, že architektura je měřítkem civilizace. Pokud ano, může existovat jen málo lepších artefaktů krátkodobé epochy zvané Roaring Twenties než Chrysler Building. Je ironií, že Art Deco Chrysler Building také znamenal konec tohoto závratného období.

V roce 1927 získal architekt William Van Alen zakázku na kancelářskou věž od developera nemovitostí Williama H. Reynoldse. Měla být vysoká s korunovanou skleněnou kupolí, která měla „vytvářet efekt velké koule zdobené drahokamy“. S rostoucími náklady Reynolds prodal smlouvu koncem roku 1928 Walteru P. Chryslerovi. Chrysler požádal Van Alena, aby z jeho věže udělal nejvyšší budovu na světě.

Koncem dvacátých let dvacátého století byli newyorští architekti a developeři přistiženi v závodě ve výstavbě stále vyšších budov. V roce 1929 se budova Bank of Manhattan Trust na Wall Street měla stát nejvyšší na světě a vytlačit Woolworth Building Cass Gilbert, která držela čest od roku 1913. Několik dalších budov postavených v roce 1929 pozdní dvacátá léta blízko Wall Street také mířila na výšku.

Soutěž o nejvyšší budovu byla nejtvrdší mezi Van Alenem a jeho bývalým obchodním partnerem Craigem Severancem (architekt Bank of Manhattan Trust Building spolu s Yasuo Matsui). Nakonec Van Alen triumfoval: v tajnosti nechal postavit dlouhou věž Chrysleru po částech a nechal smontovat uvnitř budovy, poté ji zvedl nahoru skrz vrchol. S věží nyní Chrysler dosáhl 318,8 metru. Od svého oficiálního dokončení 27. května 1930 až do dokončení Empire State Building 11. dubna 1931 si nárokovala titul nejvyšší budovy světa.

zdroj: Chrysler Building, Britannica, KhanAcademy