Obsah článku

Od útlého věku se věnuje aktivně sportu, začínaje tancem, a nyní se zaměřuje na hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestování a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustratorství, tak v marketingu.

Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Protikvasinková dieta: Jídelníček při problémech s kandidózou

19 března, 2024

Protikvasinková dieta

Uložit článek

Zobrazit obsah článku

V poslední době se protikvasinková dieta stává stále více populární nejen mezi těmi, kdo hledají řešení specifických zdravotních problémů, jako je přemnožení kvasinek, ale i mezi těmi, kdo touží po celkovém zlepšení svého zdraví a střevní mikroflóry. Tento stravovací plán, který klade důraz na omezení potravin podporujících růst kvasinek a zvýšení příjmu těch, které podporují zdravou střevní mikroflóru a posilují imunitní systém. Ať už se snažíte vyřešit konkrétní zdravotní obtíže nebo hledáte způsoby, jak přirozeně podpořit své zdraví, protikvasinková dieta nabízí široké spektrum možností, jak na své cestě uspět. 

Kdy dochází k přemnožení kvasinek?

Protikvasinková dieta je odpověď na přemnožení kvasinek v těle, zejména kvasinek Candida albicans, které jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry, ale v určitých situacích mohou způsobit zdravotní problémy. Přemnožení kvasinek může být vyvoláno různými faktory, které narušují rovnováhu střevní mikroflóry a oslabují imunitní systém. 

Přemnožení kvasinek může vést k řadě nepříjemných příznaků a zdravotních problémů, včetně únavy, trávicích potíží, vaginálních infekcí, kožních problémů a mnoha dalších. 

Orgány střeva
Orgány střeva

Hlavní příčiny přemnožení kvasinek

  1. Používání antibiotik: Antibiotika jsou navržena k boji proti bakteriálním infekcím, ale nemohou rozlišit mezi „škodlivými“ a „prospěšných“ bakteriemi. Jejich nadměrné nebo nevhodné užívání může vést k vymýcení prospěšných bakterií, čímž se naruší rovnováha střevní mikroflóry a vytvoří se tak prostor pro přemnožení kvasinek.
  2. Vysoký příjem cukru: Kvasinky se živí cukry, a proto dieta bohatá na jednoduché cukry a rafinované sacharidy může podporovat jejich růst a množení. 
  3. Slabý imunitní systém: Osoby s oslabeným imunitním systémem, ať už v důsledku nemoci, stresu, nebo užívání některých léků (například kortikosteroidů), jsou více náchylné k přemnožení kvasinek. 
  4. Hormonální změny: Hormonální nerovnováha, jako je těhotenství, užívání antikoncepce nebo hormonální substituční terapie, může také přispívat k přemnožení kvasinek. Změny v hormonálních hladinách mohou ovlivnit pH hodnotu a další faktory v těle, které umožňují kvasinkám lépe se množit.
  5. Chronický stres: Dlouhodobý stres může oslabit imunitní systém a způsobit, že tělo je více náchylné k různým infekcím, včetně infekcí způsobených kvasinkami. Stres také může přispět k nerovnováze střevní mikroflóry.
Kvasinková infekce
Kvasinková infekce
TIP: Pokud se chcete více dozvědět o kvasinkové infekci, přečtěte si náš podrobný článek: Kvasinková infekce: Co způsobují přemnožené kvasinky v těle?

Co je protikvasinková dieta a jak funguje?

Protikvasinková dieta je stravovací plán navržený s cílem omezit přemnožení kvasinek v těle. Tato dieta se zaměřuje na snížení příjmu potravin, které mohou kvasinky živit a podporovat jejich růst, zejména potravin bohatých na cukry a rafinované sacharidy. Současně podporuje konzumaci potravin, které přispívají k posílení imunitního systému a podporují růst prospěšných bakterií ve střevní mikroflóře, čímž pomáhá obnovit rovnováhu a zdraví střevního mikrobiomu.

Základem protikvasinkové diety je vyřazení potravin obsahujících vysoké množství cukru, alkoholu, rafinovaných sacharidů a kvasnic z jídelníčku. Místo toho dieta doporučuje zvýšit příjem čerstvé zeleniny, kvalitních bílkovin (z masa, ryb a rostlinných zdrojů), zdravých tuků (např. z avokáda, ořechů a semínek) a komplexních sacharidů (např. celozrnné produkty, luštěniny). Kromě toho, jídelníček protikvasinkové diety může zahrnovat potravinové doplňky a probiotika, které podporují zdravou střevní mikroflóru a imunitní systém.

Zdravé jídlo
Zdravé jídlo

Mechanismus fungování protikvasinkové diety spočívá v omezení zdrojů potravy pro kvasinky, což vede k jejich zpomalenému růstu a snížení jejich počtu v těle. Zároveň posiluje obranyschopnost těla a podporuje růst prospěšných bakterií, což napomáhá k obnově zdravé rovnováhy střevního mikrobiomu. Tato strategie může přispět k zmírnění příznaků spojených s přemnožením kvasinek, jako jsou trávicí potíže, únavy a kožní problémy, a podpořit celkové zdraví a pohodu.

Doporučené produkty

Bactoral lék
Bactoral Orální probiotikum 16 tablet
0d70a67994dd8c0c418866d92ef58190
GreenFood Nutrition Probiotika LactoSpore 60 kapslí
28c70e389471e5ee0926a0712957732d
Pilulka Selection Probio laktobacily s vlákninou 60 kapslí


Protikvasinková dieta: povolené potraviny

Protikvasinková dieta doporučuje konzumaci potravin, které nepodporují růst kvasinek a podporují zdraví střevní mikroflóry. Zde je přehled povolených potravin v rámci této diety, rozdělených do několika kategorií:

KategorieDoporučené potraviny
ZeleninaBrokolice, květák, špenát, zelí, mrkev, cuketa, řapíkatý celer, rajčata, paprika, avokádo (a další nízkosacharidová zelenina)
Kvalitní proteinyLibové maso, ryby, vejce, tofu, tempeh
Zdravé tukyAvokádo, olivový olej, kokosový olej, lněný olej, ořechy a semena (v omezeném množství)
Komplexní sacharidyLuštěniny (fazole, čočka, hrách), celozrnné produkty (v omezeném množství), batáty
Fermentované potravinyKefír (z rostlinného mléka, pokud je nutné), kombucha (bez přidaného cukru), kimchi
Bylinky a kořeníČesnek, kurkuma, zázvor, cibule, tymián, oregáno (a další bylinky a koření s antimikrobiálními vlastnostmi)
NápojeČistá voda, bylinné čaje

Tato tabulka slouží jako základní přehled potravin, které jsou vhodné pro osoby dodržující protikvasinkovou dietu. Cílem je snížit příjem cukrů a rafinovaných sacharidů, které mohou kvasinky živit, a současně podporovat konzumaci potravin, které podporují zdraví střev a imunitního systému. Je důležité si uvědomit, že individuální tolerance na různé potraviny se může lišit, a proto je vhodné sledovat reakce vlastního těla a přizpůsobit dietu podle osobních potřeb a reakcí.

Doplňky stravy

Doplňky stravy mohou hrát klíčovou roli v protikvasinkové dietě, neboť podporují imunitní systém, zlepšují střevní zdraví a pomáhají obnovit rovnováhu mikroflóry. Zde je seznam doplňků stravy, které jsou často doporučovány jako součást tohoto dietního plánu:

Probiotika
Probiotika
Doplněk stravyÚčel a přínos
ProbiotikaObnovují zdravou střevní mikroflóru, podporují imunitní systém a pomáhají předcházet přemnožení kvasinek.
PrebiotikaPodporují růst prospěšných bakterií ve střevě a zlepšují střevní zdraví.
Kaprylová kyselinaPřírodní antimykotikum, které může pomoci zabíjet kvasinkové buňky a snižovat jejich množství v těle.
Omega-3 mastné kyselinyPodporují zánětlivou reakci těla, zlepšují imunitní funkce a podporují zdraví střev.
Vitamín DPodporuje imunitní systém a může pomoci v boji proti infekcím způsobeným přemnožením kvasinek.
ZinekDůležitý pro funkci imunitního systému, zinek může pomoci tělu bojovat proti kvasinkovým a bakteriálním infekcím.
KurkuminAktivní složka kurkumy, má silné protizánětlivé a antimikrobiální účinky.

Při užívání jakýchkoli doplňků stravy je důležité konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výž

Doporučené nízkosacharidové dieta

stazeny soubor
KetoMix – LOW CARB
Nízkosacharidové stravování je životní styl, který je zaměřený na omezení zejména vysoce zpracovaných sacharidů a na kvalitu potravin, které jíte. Nízkosacharidová dieta vám může taky pomoci proti kvasinkové infekci!


Co nesmíte jíst při protikvasinkové dietě 

Při dodržování protikvasinkové diety je důležité se vyhnout potravinám, které mohou podporovat růst a množení kvasinek, zejména Candida albicans. Tyto potraviny obvykle obsahují vysoké množství cukrů, kvasnic nebo jsou vysoce zpracované. Zde je přehled potravin, kterým by se mělo vyhnout:

  • Cukry a sladidla: To zahrnuje bílý cukr, hnědý cukr, med, javorový sirup, melasu, a umělá sladidla. Tyto potraviny mohou kvasinky živit a podporovat jejich růst.
  • Vysoce zpracované potraviny: Jídla s vysokým obsahem přidaných cukrů, umělých přísad a konzervantů mohou narušit střevní mikrobiom a podporovat růst kvasinek.
  • Alkohol: Alkoholické nápoje mohou podporovat růst kvasinek a oslabit imunitní systém, což usnadňuje přemnožení kvasinek.
  • Kofein: Některé zdroje doporučují omezení nebo vyloučení kofeinových nápojů, jako je káva a černý čaj, které mohou narušit střevní zdraví a imunitní systém.
  • Rafinované sacharidy: Bílý chléb, těstoviny z bílé mouky, pečivo a jiné rafinované obiloviny mohou rychle zvýšit hladinu cukru v krvi a podporovat růst kvasinek.
  • Sýry a produkty obsahující plísně: Některé sýry, zejména ty s vysokým obsahem plísní, mohou obsahovat látky, které podporují růst kvasinek.
  • Ovoce s vysokým obsahem cukru: V prvních fázích diety se doporučuje omezení konzumace ovoce s vysokým obsahem cukru, aby se snížil přísun cukrů, které mohou živit kvasinky.
  • Fermentované potraviny: Ačkoli některé fermentované potraviny mohou být prospěšné, v prvních fázích protikvasinkové diety se doporučuje vyhnout se potravinám a nápojům, které by mohly obsahovat živé kvasinky, jako je pivo a některé druhy chleba.
  • Kvasnice a potraviny obsahující kvasnice: Vyhnout by se mělo i potravinám, které přímo obsahují kvasnice, například některé druhy chleba, alkoholické nápoje vyráběné kvašením nebo potraviny, kde se kvasnice používají jako zvýrazňovač chuti.
Co nejíst při protikvasinkové dietě
Co nejíst při protikvasinkové dietě

Jak dlouho musím držet protikvasinkovou dietu?

Doba, po kterou je potřeba dodržovat protikvasinkovou dietu, se může lišit v závislosti na individuálních okolnostech, závažnosti příznaků a reakci těla na dietu. Obvykle se doporučuje začít s přísnější fází diety, která trvá minimálně 2-4 týdny, aby tělo mohlo začít s procesem obnovy a detoxikace. Po této počáteční fázi může být možné postupně začlenit některé dříve vyloučené potraviny zpět do jídelníčku.

Dlouhodobě je důležité najít vyvážený jídelníček, který podporuje střevní zdraví a prevenci přemnožení kvasinek, zároveň umožňuje dostatečnou variabilitu a nutriční hodnotu. Pro některé osoby může být vhodné dodržovat mírnější verzi protikvasinkové diety dlouhodobě jako součást udržovacího režimu. Klíčem je spolupráce se zdravotnickým odborníkem, jako je lékař nebo dietolog, který může poskytnout personalizované doporučení založené na individuálním zdravotním stavu a potřebách.

Hodinky
Hodinky

Nápady na nízkosacharidové jídla 

Zde jsou tři recepty vhodné pro protikvasinkovou dietu, které jsou nejen zdravé, ale i chutné. Tyto recepty se zaměřují na použití povolených potravin a vyhýbání se těm, které mohou podporovat růst kvasinek.

TIP: Na naši stránce v sekci “ZDRAVÉ RECEPTY” naleznete široký výběr zdravých, nízkokalorických a nízkosacharidových repectů. 

1. Brokolicová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience:

  • 1 velká hlava brokolice, rozdělená na růžičky
  • 1 středně velká cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek a krátce restujte.
  2. Přidejte brokolici a zeleninový vývar. Vařte, dokud brokolice nezměkne.
  3. Přilijte kokosové mléko a povařte ještě několik minut.
  4. Vše pečlivě rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Ochutnejte solí a pepřem.
  5. Podávejte teplé.
Brokolicová polévka
Brokolicová polévka

2. Zeleninové kari s quinoou

Ingredience:

  • 1 šálek quinoy, důkladně propláchnuté
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 malá cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 brokolice, rozdělená na růžičky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 400 ml kokosového mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Quinoou uvařte podle návodu na obalu.
  2. Na kokosovém oleji orestujte cuketu, papriku a brokolici s kurkumou a zázvorem, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte kokosové mléko a nechte krátce provařit, dokud směs nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Podávejte kari s quinoou.
Zeleninové kari s quinoou
Zeleninové kari s quinoou

3. Avokádový salát s grilovaným lososem

Ingredience:

  • 2 filety lososa
  • 1 zralé avokádo, nakrájené na kostičky
  • Šťáva z 1 limetky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst čerstvého baby špenátu
  • 1 malá červená cibule, tenké plátky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Lososa osolte, opepřete a pokapejte lžící olivového oleje. Grilujte na středně vysokém ohni z každé strany 3-4 minuty, nebo dokud není propečený.
  2. V míse smíchejte avokádo, špenát, červenou cibuli, zbytek olivového oleje a limetkovou šťávu. Duchuťte solí a pepřem.
  3. Na talíři servírujte salát s grilovaným lososem na vrchu.
Avokádový salát
Avokádový salát

Doporučené produkty

Bactoral lék
Bactoral Orální probiotikum 16 tablet
0d70a67994dd8c0c418866d92ef58190
GreenFood Nutrition Probiotika LactoSpore 60 kapslí
28c70e389471e5ee0926a0712957732d
Pilulka Selection Probio laktobacily s vlákninou 60 kapslí

Protikvasinková dieta představuje nejen účinný způsob, jak bojovat proti přemnožení kvasinek a souvisejícím zdravotním problémům, ale také cestu k posílení celkového zdraví a vitality. Přestože vyžaduje určitou míru disciplíny a přizpůsobení jídelníčku, její potenciální přínosy pro zlepšení střevního zdraví, posílení imunitního systému a podpora celkové pohody jsou nemalé. Integrací doporučených potravin do vašeho stravovacího plánu, pečlivým sledováním reakcí vašeho těla a možným zapojením doplňků stravy můžete na cestě k lepšímu zdraví dosáhnout skutečných výsledků. 

Zdroje

  1. Candidiasis. (2015, June 12). Retrieved from https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/
  2. Antifungal medicines – side effects and interactions with other drugs. (2014, August 18). Retrieved from http://www.nhs.uk/conditions/Antifungal-drugs/Pages/Side-effects.aspx
  3. Oriel JD, Partridge BM, Denny MJ, Coleman JC. Genital yeast infections. Br Med J. 1972 Dec 30;4(5843):761-4. doi: 10.1136/bmj.4.5843.761. PMID: 4566994; PMCID: PMC1787055. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4566994/ 
  4. Candida Fungus Skin Infection. Medically reviewed by Modern Weng, D.O. — By The Healthline Editorial Team — Updated on June 11, 2019. https://www.healthline.com/health/skin/candida-fungus#TOC_TITLE_HDR_1 
  5. Aaron, D. M. (2015, November). Candidiasis (Mucocutaneous). Retrieved from http://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic_disorders/fungal_skin_infections/candidiasis_mucocutaneous.html
5/5 - (1 hodnocení)
Sdílejte článek s ostatními

Komentáře

Další články
Pitný režim po cvičení

⭐Nejlepší keto dieta podle Poznej své zdraví⭐ Keto dieta KetoMix nás zaujala nejen množstvím pozitivních recenzí, ale také…

Toužíte po plnějším a pevnějším poprsí, ale nechce se vám „pod kudlu“? Na následujících řádcích si posvítíme na…

Nordic walking

Chcete zkusit Nordic Walking, ale nejste si jistí, co všechno potřebujete? Přečtěte si náš stručný přehled pro začátečníky!…

Možná tento scénář znáte: Blíží se důležitá událost a vy naráz zjistíte, že nemůžete dopnout vaše oblíbené kalhoty,…

Plné rty jsou symbolem smyslnosti, plodnosti a bývají považovány za nejerotičtější část obličeje. Není tedy divu, že mnoho…

Ve světě, kde moderní medicína hledá stále sofistikovanější způsoby, jak léčit a zlepšovat naše zdraví, získává infračervená terapie…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma