Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Do finále letošního ročníku pěvecké soutěže Miri Gil'i postoupilo deset finalistů. Velké finále proběhne v květnu

17. dubna 2024
Čtení na 5 minut
Semifinálové kolo Miri Giľi 2024, 23. 3. 2024 (FOTO: Kateřina Vorlová)
Semifinálové kolo Miri Giľi 2024, 23. 3. 2024 (FOTO: Kateřina Vorlová)
V sobotu 23. března se v kulturním domě Krakov konalo semifinálové kolo letošního ročníku pěvecké soutěže Miri Gil’i – Má píseň, kterou pořádá organizace Romodrom.

V semifinálové porotě zasedl tentokrát i výkonný ředitel soutěže Milan Šenki. „I když ve finále budu mít už jinou roli a na starosti jinou práci, roli porotce jsem si po deseti letech, kdy jsem se ji zhostil naposledy, užil,“ uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Šenki.

Novinkou je počet finalistů – na rozdíl od předchozího ročníku, kdy do finále postupovalo šest soutěžících, jich letos mělo být celkem jedenáct. Jeden z finalistů však ze soutěže odstoupil, konečné číslo postupujících je tedy deset.

„Porota se nedokázala shodnout, protože všichni byli opravdu výborní. Bylo nám líto jim nedat šanci a neukázat je divákům,“ vysvětlil změnu Šenki.

V semifinálové porotě spolu s ním zasedl i známý rapper Bobby Blaze, herečka a zpěvačka Barbora Hrzánová a zpěvačka Simona Šenkiová. Ta také vystoupila v duetu s Isabellou Večeřovou.

,,Porota mi řekla: ‚Simono, vstaň a jdi Isabelle dělat druhý hlas‘. Vůbec jsem nevěděla, co to bude za písničku. Ale šla jsem na pódium a zazpívaly jsme si naši hymnu Gelem, Gelem. Moc jsem si to s Isabellou užila,” přiblížila Šenkiová.

Finalistům by ráda vzkázala, ať nejsou zklamaní, kdyby nevyhráli. „Výhru bych přála každému, ale vítěz může být jen jeden. Už jen to, že se dostali do finále, je veliký úspěch. Do budoucna bych jim ráda popřála mnoho štěstí – ať se jim v hudbě daří, co nejvíce to jde,“ říká zpěvačka.

Finalisté soutěže Miri Gil’i 2024

Damián Ferenc

Šestnáctiletý Dámian Ferenc ze Sokolova, student střední školy, postoupil s písní Šípková Růženka od Jiřího Schelingera.

,,Byl jsem velice nervózní. Když jsem poprvé slyšel ostatní soutěžící, pochyboval jsem o tom, zda do finále postoupím. Ale nakonec to vyšlo, za což jsem moc rád. A už teď se na finále moc těším, hlavně si to chci pořádně užít,” popsal své pocity pro zpravodajský server Romea.cz Damián, kterého ke zpívání inspiroval jeho tatínek.  

Martina Huňaková

Martina Huňaková (31) pochází z Jaroměře, je maminkou dvou holčiček a pracuje v sociálně aktivizačních službách pro rodiny s dětmi.

,,V semifinálovém kole jsem se cítila velmi dobře. Byla tam kamarádská atmosféra a měla jsem pocit, jako bych se se všemi znala už delší dobu. A jen díky té atmosféře mě na podiu opustila tréma a já si tak své vystoupení užila,” uvedla Martina.

,,Když jsem v šatně slyšela ostatní semifinalisty, jak se rozezpívávali, tak jsem s postupem vůbec nepočítala. Ale na finále se velmi těším, i když vím, že jak se bude blížit, začne se více a více ozývat nervozita. Ale máme s ostatními soutěžícími skvělou partu, navzájem si radíme a pomáháme si,” říká. Do finále postoupila s písničkou Never too much od zpěváka Luthera Vandrosse.  

Iness Joniová

Teprve jedenáctiletá Iness Joniová z Ústí nad Labem, tanečnice souboru Romano Jasnica, se do finále probojovala s písní Somebody Else’s Guy od zpěvačky Jocelyn Brown.

,,V semifinále jsem se cítila fajn a nebála jsem se, protože jsem si to chtěla především užít. To, že postoupím do finále jsem vůbec nečekala. Ale na finále a všechno kolem něj se strašně těším – na živou hudbu která nás bude doprovázet, na atmosféru i na ostatní finalisty,” přiblížila Iness.

Erika Dzurková

Erika Dzurková (45) z Hrnova do finále postoupila s písní Phučav Tutar Me od The Amen. K hudbě jí přivedl její tatínek.

,,My jsme od malička k hudbě vedení, celá naše rodina zpívá a hraje. Když mi bylo pět let a sotva mi bylo rozumět, tatínek hrál na kytaru a já jsem s ním zpívala. Semifinále bylo super. Porota byla skvělá a diváci taky. Byl to moc hezký zážitek. Už se těším na finále,“ prozradila pro server Erika.  

Isabell Večeřová

Patnáctiletá Isabell Večeřová pochází z Brna a v semifinále si dokonce střihla duet s porotkyní Simonou Šenkiovou.  „Vlastně jsem nebyla ani moc nervózní. V soutěži už jsem jednou byla, ale nepostoupila jsem. Tentokrát se to povedlo, což jsem trošku tušila. Nicméně na finále se moc těším. Chci si to užít,” řekla Isabell, která se do finále dostala s romskou hymnou Gelem Gelem.

Bartoloměj Špivák

Bartoloměj Špivák (16) z Krupky do finále postoupil s písničkou Raťaha Peske Me Phirav od kapely KALE a Věry Bílé.

,,Poprvé jsem zpíval před živým publikem. Největším šokem pro mě bylo, když oznámili, že jdu do finále. Vůbec jsem to nečekal, šel jsem do Miri Gil’i jenom na zkoušku. Ale na finále se opravdu moc těším – že si v něm zazpívám, a budu vědět, jaké to je,” uvedl Bartoloměj.

Liliana Hudcová

Devatenáctiletá Liliana Hudcová z Třince se zpěvu věnuje už od svých čtyř let a do finále jí pomohla píseň  I’d Rather Go Blind od Etty James.

,,Semifinálové kolo pro mě bylo plné zážitků a  silných okamžiků. Všichni byli komunikativní a přátelští, působilo to na mě jako jeden velký kolektiv, který se zná déle než jenom pár hodin,” přiblížila Liliana.

,,Přihlášení do soutěže bylo spontánní, ale zároveň jsem do toho chtěla jít na 110%. Chci ukázat, co ve mně je. Počítala jsem se všemi možnostmi. Postup do finále byl pro mě jeden z nejkrásnějších okamžiků celého dne, byl a je to velký skok do mých snů, které se stávají skutečností. Jsem vděčná a odpočítávám dny i minuty do finále. Těším se na všechno, co mi ten den přinese. Hlavně na úžasné publikum, porotu i nové zkušenosti“, říká zpěvačka.

Claudia Kudriková

Claudia Kudriková (27) z Prahy se do finále probojovala s cover verzí písně “Namuk Ma”.

„Během semifinále jsem se cítila dobře, bylo mi fajn. Že postoupím by mě ani nenapadlo, ale chtěla jsem tomu věřit. A splnilo se to! Těším se na finále a zároveň jsem z toho nervózní,“ popsala Claudia.

Diana Kudriková

Sestra Claudie, dvacetiletá Diana Kudriková, pochází z Prahy, ale většinu svého života prožila v Anglii.

,,Narodila jsem se v Praze, ale když mi byl jeden rok, tak jsme se s rodiči odstěhovali do Anglie. A vrátili jsme se do Čech teprve před pár lety. Pokud jde o soutěž, nevěděla jsem, jak na tom jsou pěvecky ostatní soutěžící, takže jsem o postupu do finále nepřemýšlela. Ale na finále se moc těším. Bude to pořádná show s romským srdcem a profesionálním přístupem,” řekla pro server Romea.cz Diana,

Růžena Kováčová

Růžena Kováčová  pochází ze Slovenska a žije v Praze.

„Porota v semifinálovém kole byla moc milá, dostala jsem od nich hezkou odezvu a postoupila jsem do finále, což beru jako velký úspěch. Na finále se moc těším, věřím, že to bude nezapomenutelný zážitek,” uvedla Růžena. Do finále postoupila s operní písničkou lo Ti Penso Amore od skladatele Niccola Paganiniho. 

Pěvecké výkony všech finalistů budou v následujících týdnech ke shlédnutí na kanálu Youtube. Letošní finálové klání Miri Gil’i proběhne 26. května v kulturním domě Krakov.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon