Chlupáči, 17. 4. 2024

Foto: jurra8 / Shutterstock

Agama australská nebo také známější označení agama vousatá je oblíbený denní ještěr, který se hodí pro každého začínajícího chovatele. Péče o ni není nijak náročná, avšak musíme mít na paměti, že se dožívá až patnácti let, tedy podobně dlouho jako pes nebo kočka.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Má ráda teplo

Agama australská

Agamy potřebují ke svému životu zajistit teplé prostředí, zejména je nutné jim v teráriu umístit vyhřívací místo. K tomu poslouží ploché kameny, které umístíme blízko výhřevné žárovky. Tento ještěr dále potřebuje světlo UVB a UVA. Jelikož se jedná o denního ještěra, v noci ocení tmu, a tak se žárovky pouští jen přes den v rozmezí dvanácti hodin.

Stejně jako tmu potřebují k odpočinku i chlad, teplota v teráriu by měla na spánek klesnout až k dvaceti stupňům, kdežto přes den je ideální hranicí 27 až 30 °C. Agamy si samy určí, kdy se půjdou vyhřívat na nejteplejší místo u žárovky, kde teplota dosahuje až 48 °C.

Úkryty a prolézačky

Agama australská

Do dostatečně velkého terária, které by pro jednoho ještěra mělo mít alespoň metr na délku, je dobré umístit hodně větví a dekorací, po kterých bude moci agama šplhat. Tito ještěři rádi zkoumají okolí a odpočívají v úkrytech nad zemí, kde se cítí bezpečně. Jako dekorace jsou vhodné nejrůznější sukulenty, které odolají hrubšímu zacházení. Jemné rostlinky by agama pošlapala a okousala. Ideální výbavou je pevná tlustá větev s hrubou kůrou, po které se tomuto průzkumníkovi bude dobře šplhat. Podobně vhodné jsou i kořeny a kameny různých tvarů.

Jako substrát je ideální písek, jelikož agamy pocházejí z pouštních oblastí. Není však vhodné použít jakýkoli písek. Agamy písek občas i požívají, a tak by neměl obsahovat křemík. Stejně tak je nevhodný i písek, který hodně práší.

Pestrá strava

Agama australská

Hlavní složkou potravy těchto ještěrů je hmyz. Agamy však nepohrdnou ani rostlinnou potravou, ze které mimo jiné získávají i tekutiny. Patří sem například pampeliška, polníček nebo třeba okurka či čínské zelí. Vodu dále přirozeně olizují z rostlin při orosení, vodou z misky také nepohrdnou. Mláďata se živí hmyzem v mnohem větší míře, než dospělí. Vhodní jsou švábi, cvrčci a kobylky.

Samec, nebo samice?

Agama australská

Pokud přemýšlíte nad pořízením jednoho ještěra, u agamy není příliš velký rozdíl mezi samcem a samicí. Samci bývají obvykle o něco aktivnější. Jedná se o zvíře, které umí být jak samotář, tak společník. Jeden ještěr v teráriu nebude nijak strádat, stejně tak spolu dobře vychází i skupinka agam. Je však nutné dát pozor na to, aby samci příliš neobtěžovali samice. Pokud neplánujete chov a samice vykazuje známky stresu, je lepší je oddělit. K tomu je pak potřeba druhé terárium.

Autorský článek

Další info: Lubomír Klátil: Agama vousatá; vydalo nakladatelství Magdaléna Javorská-distribuce; rok vydání 2008; ISBN: 978-80-87293-03-4

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock