Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?

Co všechno ukázal úvodní podnik Světového poháru bikerů? Nastavila Mairipora nový trend? Olympijský guláš...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený
Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?

 
Sezónní premiéra Světového poháru bývá pravidelně obestřena mnoha otazníky, velkým očekáváním, osobními i týmovými ambicemi. Letos, vzhledem k tomu, že svěťák debutoval v lokalitě, do které závod SP zavítal vůbec poprvé, přidal do seznamu očekávání další proměnnou. A kdo viděl závod naživo nebo ze záznamu, dá nám jistě za pravdu. Byl to mimořádně povedený podnik. 
 

Lehčí okruh - budoucnost? 

Byť se před startem neozývaly 100% pozitivní reakce při prvním seznámením s okruhem, závod samotný ukázal, že alespoň pro diváky byl dokonalý. Nejen závodníci často sdíleli, že jim na okruhu chybí technika a že je trať až moc vyžehlená. Jenže to se nakonec ukázalo býti výsledkem toho, že do posledního okruhu v závodě mužů vjíždělo 12 mužů najednou!  

Něco naprosto neobvyklého. Navíc téměř v každém kole byl na čele někdo jiný. Až do posledních stovek metrů nebylo jasné, který z bikerů, minimálně z pěti šesti, vyhraje. Takové průběhy jsme zvyklí vídat spíše v short tracku. Podobné to bylo i v závodě žen, i když v úměrně menších rozměrech.

A to vše částečně díky okruhu, který ve srovnání s jinými tratěmi neměl zvláště obtížné úseky a byl poměrně široký, takže nabízel možnost předjíždění a jednodušší postup ze zadních pozic.

Po několika letech, kdy se XCO okruhy staly techničtějšími - s mnoha skoky a s rock garden jako etalonem náročnosti - okruh v Mairipora ukázal, že dokáže zajistit těsnější a divácky zajímavější souboje. Bude to nový trend budoucnosti? 
 

Chris Blevins

Zářným příkladem, jak se může jezdec na okruhu probojovat ze zadních pozic až k vavřínům, je Chris Blevins. Ten najížděl do prvního ze sedmi okruhů až ve čtvrté desítce se ztrátou téměř 40 sekund! Každým okruhem se pak přibližoval čelu... Na samotné špici se za celý závod ukázal jednou jedinkrát. A vyhrál.  


Chris Blevins a celý tým Specialized měl po závodě obrovskou radost...
 

A přes Blevinse se dostáváme k týmu Specialized Factory a také k Američanům. Pro tovární tým Specialized to byl /téměř/ dokonalý víkend: 1. Blevins, 2. Koretzky, 5. Vidaurre, 3. Batten. Tým, který konečně - znovu - naplňuje to, co značka znamená ve světě cyklistiky. Specialized, značka, která byla lokálním partnerem závodu, se tak mohla radovat. Možná za týmovým úspěchem stojí i Peter Sagan, jenž sice v Brazílii byl, ale nezávodil. 


Zajímavý byl i setup kola Chrise Blevinse - jako jeden z mála nevozí teleskopickou sedlovku! Nejel na novém Epic 8, ale loňském modelu Epic World Cup s nižším zdvihem, ten zase nahradil 2,5" širokými plášti Captain - prototypem nejhladšího vzorku, který stále není v prodeji...
 

Blevins je jen jedním z úspěšných Američanů, kteří v Mairiporá vystoupali na stupně vítězů. Celkem posbírali bikeři reprezentující barvy kolébky mountainbikingu OSM cenných kovů z celkových čtyřiadvaceti, které byly ve hře! Chris Blevins je v kategorii mužů sice sám, ale zdatně mu sekundují muži v kategorii U23, kde v XCO obsadili první dvě místa Riley Amos a Bjorn Riley! Mezi ženami to zase byly Savilia Blunk a Haley Batten. Mezi třiadvacítkářkami pak Madigan Munro a Sofia Waite. Ale to není vše! Skvělý výsledek po mnoha letech zajela mistryně světa z roku 2018 Kate Courtney, když obsadila 10. příčku a doslova díru do svých osobáků vytvořila osmá Kelsey Urban - stájová kolegyně Jenny Rissveds. Takže čtyři Američanky v top 10. 
 

Bitva o Paříž

A to nás přivádí na další rovinu, kterou Mairipora nabídla. Jsou jí Olympijské hry 2024 v Paříži, respektive souboj o národní body a zároveň i národní nominace.    

Jenny Rissveds, vítězka XCO závodu, to v cíli v rozhovoru jasně popsala: "Haley Batten zkoušela několikrát zaútočit, ale já jsem cítila, že mám ještě sílu a zároveň, že existuje vnitřní bitva mezi dívkami ze Spojených států. A já jsem na tuhle kartu vsadila... Já jsem na olympijské hry už kvalifikovaná, takže jsem byla v tomto ohledu naprosto klidná."


Za Chiarou Teocchi jedou Američanky Savilia Blunk a Haley Batten bojující o svou nominaci do Paříže...
 

To jistě zamíchalo kartami a ukázalo v popředí jména, která jsme tam nikdy neviděli a pochopitelně i obráceně. Zkrátka boj o osekaná startovní místa na OH je obrovský. Připomínáme, že v Paříži budou moci startovat pouze dva bikeři (v minulosti to byli tři) z jedné země - pokud daný národ bude na 1. - 8. místě UCI žebříčku. Země na 9. - 19. místě pak mají možnost vyslat do Paříže jednoho startujícího. 

Bikeři ze zemí, které to mají na hraně - buď s jedním, nebo dvěma místy - se tak snaží nadále přidávat co nejvíce bodů. Mezi ně patří právě i američtí muži, kterým Blevins pomohl vyhoupnout se z 8. na 6. místo a pojistit tak účast dvou mužů. Chris si tak může oddychnout, protože podle národních kritérií do Paříže pojede ten, který se v SP umístí lépe, a to nehledě na kategorii... 


Jitka Čábelická skončila na 27. místě... 
 

To se pochopitelně týká i českých bikerů. Muži bojují o to jediné startovní místo - stále totiž okupují 19. příčku, tedy poslední postupové místo. Naštěstí se od dvacátého Izraele vzdalují... Boj tak hoří v rámci obsazení jednoho startovního místa, jak mezi ženami, tak mezi muži. Nominační kriterium v Mairipora těsně splnila Jitka Čábelická. 

Úvodní kolo v Mairiporá nabídlo ale mnoho dalšího, co bychom mohli zmínit. Namátkou 35. místo Nino Schurtera, stý start ve světovém poháru Mathiase Flückigera, drsný pád a zlomená klička Gwendalyn Gibson, návrat Filippa Colomba, osobák Chiary Teocchi... asi nejvýstižnější jsou video shrnutí pro každou kategorii... 

 

Ženy

Muži

 
Už pozítří startuje další díl SP v městě Araxá vzdáleného 600 km od Mairipora. Detailní program přineseme zítra, ale bude velmi podobný tomu z minulého víkendu...

Přečteno - 5416x Tagy: světový pohár mairipora
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  2. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  3. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  4. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  5. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  6. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744