K oslavám 200. výročí narození Smetany přispěje i hraný životopisný film

foto Ilustrační foto - Dvě století od narození Bedřicha Smetany připomněla 2. března 2024 v Národním divadle v Praze hudba ze všech skladatelových oper. Sólisty doprovázel Orchestr Národního divadla (na snímku).

Praha - Jedním z významných příspěvků k oslavám 200. výročí narození Bedřicha Smetany je hraný životopisný film Smetana režiséra Marka Najbrta. Jeho premiéra je plánovaná na podzim letošního roku. Titulní roli slavného zakladatele české národní hudby ztvárnil Václav Neužil, Smetanovu manželku Bettynu hraje Sarah Haváčová. Natáčení se uskutečnilo mimo jiné v Národním divadle, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, v Jaroměři, na zámečku Roželov u Plzně i v ateliérech na Kavčích horách. Novináře o tom dnes informovali organizátoři oslav Roku české hudby a souvisejícího projektu Smetana200.

"Děj filmu se hodně soustředí kolem Bedřichova osobního až intimního života, kolem jeho problémů se ženou Betty, protože jejich vztah byl komplikovaný. Také se věnuje jeho vztahu s Eliškou Krásnohorskou a nemoci, kdy fatálně ohluchl. Je tam vykreslený jako chlap se svými potřebami, není to jenom ten člověk, ze kterého si všichni sedají na zadek. To je důvod, proč ho v příběhu tvůrci 'odkošatí', protože před Bedřichem neklečí na kolenou s přehnanou úctou," řekl ČTK Neužil.

Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli a zemřel 12. května 1884 v Praze. Oslavy Roku české hudby a souvisejícího projektu Smetana200 se konají od začátku roku. Dosud se přihlásily desítky profesionálních i amatérských hudebních institucí z celé ČR. V kalendáriu na webu projektu je nyní zařazeno více než 600 akcí a další přibývají. Vedle operních představení a koncertů klasické hudby připomínají Rok české hudby také divadelní či taneční představení, výstavy a přednášky. Zastoupena je také populární hudba nebo muzikál.

Za Rok české hudby je považovaný každý rok zakončený číslem čtyři. Bývá věnován české hudbě, protože na něj připadají výročí Antonína Dvořáka (1841-1904), Leoše Janáčka (1854-1928), Bohuslava Martinů (1890-1959) nebo Josefa Suka (1874-1935). Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození Bedřicha Smetany.

Za konceptem komunikační kampaně stojí textařka a tvůrkyně Alžběta Charvátová, která je zároveň autorkou ústředního sloganu Hudba jsme my. Charvátová je také autorkou ideového konceptu reklamních spotů pro televizi a rozhlas, k jejichž vzniku přizvala režiséra Jakuba Jiráska. Výraznou součástí vizuální prezentace Roku české hudby a Smetana200 jsou ilustrace od ilustrátora Patrika Antczaka. Ústředním motivem je portrét Smetany, který je na tiskových materiálech, reklamních předmětech či v krátkých videích. S upoutávkami na Rok české hudby a Smetana200 se setkají posluchači rádií. V produkci studia Soundsquare pode vedením mistra zvuku Jana Martínka vznikla série rozhlasových spotů, jejichž protagonisty jsou Iva Bittová a Vojtěch Dyk.

Hold slavným, úspěšným či naopak začínajícím a nadějným českým hudebníkům a hudebnicím vzdají také fotografky Štěpánka Stein a Vendy Mlejnská. Jejich projekt Allegro Forte zachycuje více než 20 domácích interpretů a interpretek klasické hudby v Praze i v regionech. Výstavu představí 9. června v Litomyšli, k vidění bude také v Praze.

Rok české hudby 2024 podpořilo ministerstvo kultury 200 miliony korun a tematicky navázané projekty téměř stovky žadatelů dotacemi v hodnotě 88,5 milionu korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď