Odešli jsme se vztyčenou hlavou, byla to hezká jízda, řekl po vyřazení Koubek

foto Odvetné utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské konferenční ligy: ACF Fiorentina - Viktoria Plzeň, 18. dubna 2024. Trenér Plzně Miroslav Koubek. 

Florencie - Trenér Miroslav Koubek byl přesvědčen, že se fotbalisté Plzně porážkou 0:2 po prodloužení od Fiorentiny v odvetě čtvrtfinále Evropské konferenční ligy rozloučili s účinkováním v soutěži se vztyčenou hlavou. Když Brazilec Cadu dostal v 66. minutě červenou kartu, tušil, že odolat favoritovi v oslabení asi bude nad síly Západočechů. Dvaasedmdesátiletý kouč na tiskové konferenci poděkoval svým svěřencům za tažení soutěží a věřil, že z něj budou v dalších sezonách těžit.

 

"Byla to hezká jízda. Musím mužstvu za ni poděkovat, dát mu velký kompliment za celoroční cestu, která skončila až 18. dubna pár týdnů před koncem ligy. Pokud měla skončit dnes, tak jsme z bojiště odešli se vztyčenou hlavou a nemáme se za co stydět," prohlásil Koubek.

Třetí celek české ligy po domácí bezbrankové remíze z minulého týdne dlouho odolával favorizované Fiorentině i v odvetě. Po vyloučení Cadua z poloviny druhého poločasu inkasoval v oslabení až na začátku prodloužení.

"Srdnatý zápas proti herně lepšímu soupeři. To jsme věděli hned od začátku, když jsme se dozvěděli, s kým budeme hrát. Všechno řešila červená karta. Proti Fiorentině je to složité v jedenácti lidech, natož v deseti. Tam se utkání lámalo," řekl Koubek.

"Vzdorovali jsme, dostali jsme zápas do prodloužení, ale bylo mi jasné, že přežít další půlhodinu v prodloužení už asi nebude v našich silách. Udělali jsme jednu chybu, pak jsme hráli vabank a udělali ještě jednu. Fiorentina je herně lepší tým, o to víc musíte běhat bez míče. Umocněné vyloučením našeho hráče byla náročnost ještě vyšší," doplnil nejstarší kouč české ligy.

Ocenil, že jeho svěřenci bojovností dotáhli dvojzápas s Fiorentinou až do prodloužení. "Úroveň toho soupeře je vyšší, individuální kvalita hráčů je prostě lepší. Fiorentina je lepší mužstvo než Viktoria Plzeň, ale s každým se dá hrát. Viděli jsme, že jsme je donutili k maximu a velké radosti po vstřelených brankách. Asi jsme si získali respekt od takového soupeře," podotkl Koubek.

Jeho svěřenci až v 16. utkání této sezony Konferenční ligy poprvé prohráli, v základní době dokonce přemožitele nenašli. Jako první český klub zvítězili ve všech šesti zápasech skupiny, v osmifinále po dvou bezbrankových remízách vyřadili v penaltovém rozstřelu Servette Ženeva.

"Na jaký moment budu nejvíce vzpomínat? Asi se mi vybaví gejzír radosti po penaltovém rozstřelu se Servette, určitě také týden stará vzpomínka na domácí zápas s Fiorentinou, v němž jsme pomohli českému fotbalu získaným bodem k účasti v Lize mistrů," řekl Koubek.

"Emoce byly i z jiné stránky - v kvalifikaci proti Dritě jsme měli na kahánku. Převažují samozřejmě kladné věci," podotkl Koubek, jemuž po sezoně končí smlouva a zatím ještě není rozhodnuto, zda bude u mužstva pokračovat.

Každopádně věří, že Viktoria bude z tažení Konferenční ligou v budoucnu těžit. "Nabrali jsme zkušenost. Řada hráčů to nikdy nehrála, namátkou Šulc, Hranáč, Dweh, Červ a další. Hodně mladých hráčů nabralo zkušenosti, které se budou Viktorii Plzeň do příští sezony hodit. Nic jiného nenahradí rozvojovost jak týmu, tak individuálních schopností jednotlivců než hrát v Evropě. Nic není lepší," dodal Koubek.

Barákovi vykradli barák, zvěstoval Hranáč a ocenil úžasnou pohárovou sezonu

Český fotbal nebude v semifinále Evropské konferenční ligy zastupovat Plzeň, ale Antonín Barák, na jehož Fiorentině impozantní pohárová jízda Viktorie ztroskotala. Reprezentační záložník ovšem místo oslav postupu rychle spěchal domů, protože zjistil, že byl v den čtvrtfinálové odvety vykraden. O krajanově nepříjemnosti informoval novináře Robin Hranáč. Obránce navzdory vyřazení vyzdvihl pozitiva plzeňské cesty Evropou.

Nedávno se spolu poprvé sešli na srazu českého národního týmu. Reprezentační nováček Hranáč by si s navrátilcem Barákem po velké bitvě, kterou Fiorentina rozhodla až dvěma góly v prodloužení (2:0), rád popovídal. Na žádnou velkou debatu však nebyl čas. "Tonda se po zápase zastavil u nás v kabině. Řekl nám zprávu, že mu dnes vykradli barák, takže musel rychle chvátat pryč. Snad mu to dobře dopadne," řekl novinářům čtyřiadvacetiletý obránce.

Viktoria na rozdíl od Baráka v Evropě končí, již samotný postup do čtvrtfinále však vstoupil do její klubové historie. "Spíše převažují pozitivní věci. Pohárová sezona byla úžasná. Snažili jsme se o to porvat i teď, ale bohužel kvalita byla na straně Fiorentiny a spravedlivě postoupila. Bylo by hodně nespravedlivé, kdybychom postoupili my," uznal Hranáč.

Na pohárovou cestu bude dlouho vzpomínat. "Zapamatuji si spoustu momentů, rozhodně každý, když jsme postupovali. Je jich spousta. Celý tým nabírá zkušenosti, což je hodně cenné, je nás tady dost mladých. Určitě se o to porveme zase," řekl Hranáč.

"Fiorentina je samozřejmě jiná úroveň než Servette Ženeva v osmifinále. Držení míče a systémy mají propracované, je to soutěž z top 5, mohou si tam vybírat hráče z celé Evropy. Cítím, že jsem se v Konferenční lize posunul já i celý tým. Těšíme se na závěr sezony, máme před sebou ještě domácí pohár a v lize můžeme hodně míchat karty," uvedl plzeňský rodák.

Odvetu proti velkému favoritovi musel jeho tým dohrávat o deseti, v 66. minutě byl vyloučen Cadu. "Ještě jsem faul na červenou neviděl, ale v dnešní době se to píská, asi to tak mělo být. Také jsem cítil, že bychom to mohli dotáhnout do penalt, ale po vyloučení už to pro nás bylo složité. Teď už je to minulost, jsme rádi, že jsme tady vůbec mohli hrát," poukázal Hranáč.

V první půli jeho tým přestál několik velkých šancí Fiorentiny. "Ze začátku jsme chtěli zvolit trochu jinou taktiku, než jsme zvolili doma. Soupeře trochu více zapresovat, ale bohužel se nám to nedařilo. Procházeli nám po stranách. Po přestávce jsme to zpevnili. Myslím, že nám to víc vyhovovalo, škoda pak prodloužení," litoval.

"Nikdo od nás křeče neměl, ale jak jsme dostali gól, tak spíš utrpěla psychika a únava na nás dolehla víc. Kdybychom drželi nerozhodný stav, myslím, že by bylo víc sil," dodal reprezentant, který zabojuje o nominaci na letní evropský šampionát v Německu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď