Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Vaše přetížení nemohou odnášet účastníci jednání.“ Kárný senát potrestal pražskou soudkyni

Soudkyně Kamila Petrusová se svou obhájkyní Romanou Semeckou při kárném řízení na Nejvyšším správním soudu v Brně. Foto: Marie Dámková, Deník N
Soudkyně Kamila Petrusová se svou obhájkyní Romanou Semeckou při kárném řízení na Nejvyšším správním soudu v Brně. Foto: Marie Dámková, Deník N

Deník N popsal zkušenosti několika rodičů a advokátů se soudkyní Kamilou Petrusovou, která rozhoduje o opatrovnictví dětí na Obvodním soudu pro Prahu 6. Dnes se jejím chováním v kárném řízení zabýval Nejvyšší správní soud a potrestal ji snížením platu o deset procent na deset měsíců. „Snažím se pomoct, a nikdo o to nestojí,“ hájila se soudkyně. Podle svých slov se dlouhodobě cítila přetížená.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Předseda kárného senátu Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš jednání zahájil těsně po desáté hodině. V síni se shromáždili studenti práv, média i rodiče, jejichž spory soudkyně rozhodovala.

V průběhu jednání se atmosféra v jednací síni značně proměnila. I když se kárná žaloba týkala jen jednoho stání z loňského 17. dubna, před kárným senátem zazněly jako podpůrné důkazy i záznamy z několika dalších jednání, která Petrusová vedla. Při přehrávání první nahrávky se několik členů kárného senátu pousmálo. Když však zazněly další, už měli kamenné tváře a jen času od času nechápavě kroutili hlavou.

Z nahrávek byl slyšet i pláč jedné z žen, na kterou soudkyně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Justice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější