GTM debug

Clock
Čas na čtení: 6 min
Calendar
16.4.2024

HVO100: zapomeňte na bionaftu!

Eurowag začal v Česku prodávat plně syntetickou naftu HVO100. Pro koho je toto alternativní palivo určeno a proč o něm vůbec uvažovat? Nepoškodí motor? Jak je to se spotřebou? A kolik stojí?

HVO100: zapomeňte na bionaftu!

Co je palivo HVO100? Jedná se o alternativu ke klasické naftě, která je vyrobená výhradně z obnovitelných zdrojů. Přestože se o HVO100 hovoří jako o bionaftě, správněji by se měla označovat jako syntetická nafta. Rozhodně nemá svým složením nic společného s klasickou bionaftou.

U nás se toto palivo objevilo v roce 2022, kdy ho jedna společnost začala přimíchávat (15 %) do své prémiové motorové nafty Diesel Optimal Pro. Nicméně v případě nákladní dopravy se dostalo do popředí zájmu především v souvislosti s novou čerpací stanicí v Jihlavě, kterou Eurowag ve spolupráci s firmou NIKEY (patří do koncernu OSTRA) otevřel letos na konci února. A jelikož je kolem HVO100 spousta otázek, pojďme si na některé odpovědět. 

Proč tankovat HVO100?

Protože je ekologičtější. Vyrábí se z čistě obnovitelných zdrojů a ve srovnání s klasickou naftou snižuje emise CO2 až o 90 %, emise pevných částic a uhlovodíků o 30 %, emise oxidu uhelnatého o 24 % a produkuje o 9 % méně oxidů dusíku. HVO100 tak má potenciál být jednou z nejsnazších cest ke snížení veškerých škodlivých látek vznikajících při spalování v motoru. Dopravcům to výrazně usnadní snižování emisí a může to být konkurenční výhoda v oblasti ESG (environmental, social and governance). Stále více společností působících v Evropské unii totiž postupně musí podávat zprávy o nefinančních parametrech, kterými zatěžují životní prostředí. A mezi nimi figuruje také používaný druh dopravy. „Vzhledem k všeobecnému tlaku na snižování emisí v celém dodavatelském řetězci a rostoucímu důrazu na ESG je pro dopravce zásadní, aby byli schopni splnit požadavky svých zákazníků na lepší udržitelnost a nižší uhlíkovou stopu,“ říká Dávid Halász, vedoucí oddělení alternativních paliv společnosti Eurowag.

Mohu tankovat HVO100 do svého nákladního vozu?

Většina moderních nákladních vozidel plnicích emisní normu Euro6 může bez problémů tankovat HVO100, což garantují přímo výrobci. Pokud u víčka palivové nádrže najdete nápis XTL, můžete být v klidu (avšak i přes to doporučujeme ověřit vhodnost užití u svého lokálního dealera). Mimochodem, HVO100 dovoluje tankovat do svých moderních naftových vozů i koncern Volkswagen.

Neprodraží mi HVO100 servis?

Ne, při používání tohoto paliva jsou předepsané stejné servisní intervaly jako u klasické nafty. To je velký rozdíl proti bionaftě první generace, která servisní náklady zvyšovala.

Jak je to se spotřebou, nevzroste mi?

Zatím je poměrně málo relevantních dat, která by dokázala dát na tuto otázku jasnou odpověď. Když se na to ale podíváme čistě fyzikálně, HVO100 má základní vlastnosti lepší než prémiová nafta. Například v Česku prodávané palivo, které sem dováží z Rakouska OMV, má cetanové číslo kolem 70, kdežto klasická prémiová nafta má 50 až 55. Takto vysoká hodnota přináší snazší vznícení paliva, což vede k efektivnějšímu spalování, snížení emisí, lepšímu studenému startu a celkově hladšímu chodu motoru. Jednoduše řečeno, motor je tišší a pocitově může mít i lepší zátah. To přesně potvrdil i řidič společnosti, která testovala přínos HVO100 na stejné trase dlouhé cca 1250 km na dvou vozech Scania. A to jak s nejnovější generací R 460 Super, tak i se starší verzí R 450. A pokaždé naměřili s palivem HVO100 nižší spotřebu, a to v rozmezí 3 až 4 procenta, v řeči absolutních čísel činil rozdíl do jednoho litru na 100 km.

Opačnou zkušenost měla jiná společnost, která toto palivo testovala u svých vozů na lince do Skandinávie. Ta totiž zaznamenala až dvoulitrové zvýšení spotřeby, a to hlavně při přepravě těžkého nákladu.

Kolik stojí litr HVO100?

Výroba HVO100 je dražší než výroba klasické nafty. Legislativa v mnoha evropských zemích i na úrovni EU navíc toto obnovitelné palivo nijak nepodporuje. V Česku (i na Slovensku) podléhá stejné spotřební dani jako fosilní nafta a jak nám potvrdil ministr dopravy Martin Kupka, česká vláda o nějakých daňových úlevách ani neuvažuje. Litr HVO100 je tak obecně o 15 až 30 % dražší ve srovnání s klasickou naftou.

Kde se dá HVO100 koupit?

HVO100 koupíte v síti Eurowag v Česku na stanici NIKEY v Jihlavě – Červený Kříž. V našem středoevropském regionu se dá HVO100 koupit v Malackách na Slovensku a v rakouské obci Ort im Innkreis. Do své akceptační sítě ale Eurowag HVO100 zařadil již v roce 2022, a to v zemích Beneluxu, Skandinávii a Itálii, kde je nejrozšířenější. V současné době tak mohou zákazníci Eurowagu tankovat HVO100 na více než 200 stanicích v devíti zemích.

Seznam akceptačních míst Eurowag najdete zde.

Sníží mi HVO mýto?

Ne, legislativa Evropské unie zohledňuje především typ pohonu/motoru vozidla, nikoliv konkrétní palivo a s ním spojené emise. Používání tohoto paliva proto nemá vliv ani na mýto.

Může zachránit dieselové motory?

Asi ne, protože výrobcům nákladních vozů nijak nesnižuje emise CO2. Do výpočtu Vecto, na jehož základě se určují emise, totiž vstupuje pouze typ pohonu/motoru a ne palivo. Aby výrobci splnili povinné snížení celkových emisí oxidu uhličitého, musí prodávat i čím dál víc bezemisních aut (bateriový pohon nebo vodík). 

Má vůbec HVO100 nějaké nevýhody?

Kromě vyšší ceny to mohou časem být omezené výrobní zdroje a kapacita. HVO100 se totiž vyrábí složitou technologií z rostlinných a živočišných tuků, nejlepší surovinou je použitý kuchyňský olej. Například finská společnost Neste, největší producent, ročně vyrobí 3,3 miliony tun HVO100, které obchodně označuje jako Neste MY Renewable Diesel™.

Co je HVO100?

HVO100, z anglického hydrotreated vegetable oil neboli hydrogenovaný rostlinný olej, je plně syntetické palivo vyráběné výhradně z obnovitelných surovin. Jeho největším výrobcem je finská společnost Neste, v Evropě ho ale produkují i společnosti Preem, Repsol a ENI. Na jeho výrobu se používají především rostlinné a živočišné tuky, nejlepší surovinou je použitý kuchyňský olej. HVO je čirá kapalina bez většího zápachu, která na čerpací stanici vyžaduje vlastní skladovací nádrž. 

Výroba HVO100 je založena na zavádění molekul vodíku do surového tuku nebo molekuly oleje. Tento proces je spojen se snížením uhlíkového sloučeniny. Při použití vodíku pro reakci s triglyceridy mohou proběhnout různé typy reakcí a různé výsledné produkty jsou kombinovány. Druhým krokem procesu je přeměna triglyceridů/mastných kyselin na uhlovodíky prostřednictvím hydrodeoxygenace (odstranění kyslíku ve formě vody) a/nebo dekarboxylace (odstranění kyslíku ve formě oxidu uhličitého).

HVO se obecně vyznačuje velmi dobrými vlastnostmi při nízkých teplotách. Bod mrznutí se nachází pod −40 °C. Výroba také vyžaduje méně energie, díky čemuž má HVO100 ve srovnání s fosilní naftou udržitelnější životní cyklus. Kromě nižších emisí CO2 (až o 90%), oxidů dusíku nebo pevných částic nabízí také vyšší cetanové číslo, vynikající chladicí vlastnosti nebo například snadnější skladování.

Vyzkoušejte palivo HVO100 na našem Eurowag Truck Parku v Jihlavě.