Přeskočit na hlavní obsah

Co dělat, když vás domází mazel nakazí parazity?

Paraziti, které mohou lidé chytit od svých domácích mazlíčků, se dají jen těžko jednoznačně rozpoznat. Projevy nákazy jsou podobné běžným nemocem. Zatímco zvířata lze pravidelně odčervovat, páníčky by tohle asi ani nenapadlo, že i u lidí je odčervení možné. 

S parazity se denně běžně setkáváme ve svém okolí a provází nás celým životem. To je obecný fakt. Nejčastějšími vnitřními parazity psů a koček, které se přenášejí na člověka, jsou škrkavky (toxocara canis a cati) a toxoplasma gondii, jejímž konečným hostitelem jsou kočky. Řadí se k nim ale i měchovec psí, měchožil zhoubný, tasemnice psí či srdeční červ vlasovec psí.

Nákaza probíhá nejčastěji nedostatečnou hygienou při kontaktu s vnějším prostředím, které může být psími i kočičími exkrementy kontaminováno. Zdrojem nákazy tak může být půda, pískoviště, trávníky, chodníky či parky. 

Toxoplazmózou se zase můžete nakazit i z nedostatečně omyté syrové zeleniny či syrového masa. Po otěhotnění je nákaza toxoplazmou nebezpečná pro plod. Nehrozí ale od dospělé kočky, kterou chováte doma a nedáváte jí syrové maso.

Pravidelné odčervování domácích mazlíčků, které riziko přenosu parazitóz výrazně snižuje, se doporučuje se provádět až čtyřikrát do roka. I přesto se můžete parazity nakazit. Ale jak to poznat?

Jak se u člověka projeví vnitřní parazité

S některými organismy můžeme žít v určité symbióze - bez přímých škodlivých projevů jako jejich hostitelé. Teprve organismy napadající naše tělesné tkáně, orgány a dutiny s charakteristickými projevy nemoci lze chápat jako parazity v užším slova smyslu.

V naší zeměpisné šířce je parazity často napadáno střevo a trávicí orgány. Projevy při nákaze závisí na intenzitě napadení infekčními vývojovými stádii. Projevit se mohou nauzeou, průjmem, zažívacími potížemi, vyrážkou, kašlem či dýchavičností způsobenou migrací larev. Častěji ale mohou probíhat bezpříznakově a dlouhodobě podkopávat imunitní systém a poškozovat vnitřní orgány a tkáně, včetně nervové soustavy.

Diagnostika chorob přenášených parazity je ovšem složitá, protože jde o méně časté infekce. Parazité a jejich larvy se však neusazují pouze ve střevě a nejedná se primárně o metrové červy, jak si možná někdo představuje. Larvy se mohou usadit v kterémkoliv z orgánů včetně mozku a oční bulvy. Diagnostika potom probíhá cíleným vyšetření daného orgánu, odběrem tkáně nebo vyšetřením některou ze zobrazovacích metod.

Parazité mají naneštěstí výjimečnou schopnost maskování. Nákaza většinou probíhá měsíce až léta a při náhodném pozitivním testu nemá normální člověk ani ponětí, kde se nakazil a jak dlouho již parazity hostí. A příznaky se dají lehce zaměnit za příznaky běžných nemocí. 

Preventivní detoxikaci si můžete naordinovat sami

Detoxikace lidského organismu včetně odčervení měly velký smysl již v minulosti. Naše babičky například vysazovaly u hnojišť ořešák, protože věděly, že jeho silice odpuzují nežádoucí hmyz v jeho okolí. I dnes je jako prevence účinné pravidelné užívání přírodních prostředků s antiparazitálními účinky. Stejně jako odčervujeme své mazlíčky, měli bychom i sebe. Proto 2x ročně doporučuji užívat kombinaci Euniké Silver a Deparim. Právě Deparim má onu sílu extraktu z ořešáku!

Extrakt ořešáku královského či kurkumin jsou v léčitelství používány jako látky se širokospektrálním antiparazitickým účinkem. Maximalizují především obranyschopnost našeho těla před všemi vnějšími vlivy. Z pohledu celostní medicíny mají přírodní přípravky smysl, protože při pravidelném užívání optimalizují rovnováhu organismu.Hodí se tedy pro preventivní podávání u osob se zvýšenou zátěží a rizikem nákazy, jako jsou domácí i profesionální chovatelé, exotičtí cestovatelé, ale i osoby s mírnými, zatím neurčitými příznaky nadcházející nemoci. Pokud totiž naše tělo funguje správně, většinou si s běžnou expozicí nákazy poradí.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv