1.5.2024 | Svátek práce


ŘÍM: Gesta 2024

18.4.2024

Bezplatný vstup do některých památek – nově zavedený o prvních nedělích v měsíci – stimuluje příliv návštěvníků do jarního Říma. Uvnitř památek a kolem nich sledujeme pak novodobá Gesta Romanorum – poučné, zábavné i varovné výjevy v podání místních a příchozích.

Rozesmáté reprodukce hrdelního verdiktu
Vztyčeným palcem se celosvětově „lajkuje“ na sociálních sítích. Palec pozvedá nejeden turista na selfíčku z římského Kolosea – zhusta nad někdejší arénou.

Zvednutým palcem ovšem druhdy tamtéž císař vyhlašoval, že bude použit meč a poražený gladiátor přijde o život. (Palcem sklopeným naopak vybízel k zasunutí meče do pochvy a ušetření života poraženého.)

Antipieta na místech nasáklých utrpením probíhá … Turistův zvednutý palec v Koloseu ladí s pokrokářským souzením historie a „kulturou rušení“. Zároveň bezděčně demaskuje asociálnost tzv. sociálních sítí … Usmíval se snad císař při hrdelním verdiktu?

Oceňovaná pragmatičnost
Po zaslechnutí jména „Giorgia Meloni“ pouští římský taxikář volant a temperamentně gestikuluje: seká dlaněmi, „odseknuté“ jakoby zabalí, odsune a posunčinu opakuje.

Premiérka Meloniová z obskurně se jevící strany Fratelli d´Italia jej prý překvapila spíš příjemně. Neváže každý jednotlivý problém na problémy další (aby zablokovala vše), nýbrž řeší jednu otázku po druhé: sociální dávky, migraci … Začátkem listopadu třeba podepsala dohodu s Albánií, kde mají vzniknout přijímací střediska pro migranty provozovaná Itálií.

Aniž by se vzdala premiérského postu, hodlá nadto při červnových eurovolbách figurovat na jednom z čelných míst kandidátky své strany. Ta by bez její kandidatury-nekandidatury získala cca 27 %, avšak s ní by mohla dosáhnout až 30 % voličských hlasů. To vše taxikář uznale kvituje, leč palec k „lajku“ nezvedne …

Závěr: Gesta mají dbát na kontext. (Což v Římě respektují spíše místní, méně přespolní.)