Zvracení, úzkost, dušnost a pocení: I tak se může projevovat akutní infarkt myokardu

Infarkt myokardu je velmi vážný stav, který může končit smrtí. Proto je důležité znát jeho příznaky a zavolat včas lékařskou pomoc. Některé příznaky jsou dost netypické.

Dušnost i Zdroj fotografie: Uživatel petitefox / Creative Commons / CC BY
                   

Blížící se infarkt se projevuje nějakou dobu dopředu. Kromě klasických projevů, jako jsou dušnost, pocení či bolest na hrudi, se objevují také méně typické příznaky na místech, kam by vás možná ani nenapadlo se dívat. Třeba na své nohy.

Klasické příznaky infarktu

Blížící se infarkt se projevuje potížemi s dýcháním, často bývá přítomné pocení a bolest na hrudi. Může se objevit závrať, točení hlavy i zvracení. Pocity úzkosti nebývají ničím výjimečným, může se objevovat únava i kašel. Ten je ovšem méně typický, jak potvrzuje také web Healthline. Na JakZdravě jsme běžnější příznaky počínajícího infarktu myokardu popisovali již dříve. Nyní se zaměříme na místa, kam se běžně lidé nedívají.

Nohy a infarkt myokardu

Infarkt myokardu může způsobit příznaky viditelné na vašich nohou. Jako první se před příchodem infarktu objevují otoky, které způsobuje zhoršený průtok krve tělem. Prohlédněte si pečlivě kotníky, zda je nemáte oteklé. Ale pozor, otoky kolem kotníků mohou znamenat i jiné vážné zdravotní problémy než jenom infarkt. Projevují se tak problémy s ledvinami, játry i plícemi.

Žena držící se za hrudník iZdroj fotografie: Freepik
Bolest na hrudi patří mezi klasické akutní příznaky infarktu myokardu.

Bolest žaludku, která trvá dlouho

Neobvyklým příznakem infarktu může být také dlouhotrvající bolest žaludku. Je to dáno tím, že srdce a žaludek se nachází blízko sebe, takže se jedná často o přenesenou bolest. Nevolnost a zvracení patří mezi méně časté příznaky infarktu, ale neměly by být brány na lehkou váhu, jak píše web MedicalNewsToday.

9 zajímavostí o banánech, které v reklamách nenajdete. Jejich síla sahá od prevence rakoviny, infarktu až po zažívací potíže a křeče

Co dělat, když se objeví příznaky

Pokud na svých nohou objevíte otoky, ale nemáte žádné další příznaky, které by vyžadovaly akutní léčbu, vyhledejte v dohledné době lékaře a poraďte se s ním. Pokud ovšem máte akutní problémy, jako je dušnost, bolest na hrudi a další příznaky akutního infarktu, volejte neodkladně rychlou záchrannou službu. Dbejte hlavně na prevenci, infarkt myokardu bývá často výsledkem dlouhodobě vysokého a neléčeného cholesterolu, jak psala naše redakce již dříve.

Co děláte pro to, abyste předešli infarktu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články