Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Tisk

Hotylek

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit! 

 

Jaroslav V. Mareš – Největší záhady zločinu (audio)

Jednou z novinek v nabídce serveru Audioteka.cz se v březnu stala i zvuková podoba zatím nejnovější knihy publicisty a člena investigativního týmu Josefa Klímy Jaroslava V. Mareše. Dvanáct náhrobků československé kriminalistiky rozebraných ve světle nově zjištěných faktů nabízí vzrušující výpravu po stopách zločinů od konce devatenáctého století až po téměř současnost. Hned první případ Studna se objevil nejen v kdysi populárním televizním seriálu Třicet případů majora Zemana, ale i v autorově prvotině Největší záhady kriminalistiky vydané před šesti lety. Audioknihou provází hlas Martina Stránského, ale v epizodních rolích zazní dalších osmnáct špiček naší dabingové scény. 

https://audioteka.com/cz/audiobook/nejvetsi-zahady-zlocinu

Mares NejvetsiZahadyZlocinu preview

 Alex Walló – Muž vdaných žen

Druhá novinka v Daliborových tipech míří na osvědčeného autora. Alex Walló je nový pseudonym populárního českého autora, jehož možná budete znát pod některým z jeho dalších alter ego. Minimálně jméno Martin Goffa by mohlo znít povědomě. Ale protože právě poslední zmíněné je spojováno s detektivkami, se změnou žánru se zrodil i nový spisovatel. Muž vdaných žen z produkce nakladatelství Ikar je přesně tím, za co se vydává. Jde o příběh plný vášně, sexu, a někde v skrytu zcela jistě i lásky. Hledáte-li lehkou, rychle se odvíjející dějovou linku, pak s touto knihou nemůžete udělat chybu.

https://www.euromedia.cz/muz-vdanych-zen/kniha/16676/

Wallo MuzVdanychZen preview

Hugh Howey – série Silo

Dnešní třetí tip není novinka. Jde o trilogii, jejíž první díl s názvem Silo vyšel u nás v Knižním klubu právě před deseti lety. Turnus, který následoval, přišel na pulty o rok později a se stejným odstupem pak i závěrečný Prach. Jedná se o postapokalyptickou vizi světa po jaderné katastrofě, která v mnohém připomíná Glukhovského Metro. Důvod, proč ji tady dnes připomínám, je jednoduchý – loni se na streamovací službě Apple TV objevilo filmové zpracování části první knihy v podobě deseti seriálových epizod a na letošek je ohlášeno dalších deset dílů ve druhé sezóně. Jste-li milovníky science fiction, pak pro vás Silo může být velice příjemným překvapením.

https://www.kosmas.cz/knihy/528699/silo/

Howey Silo preview

Alena Mornštajnová – Hotýlek

Stejně stará jako Silo z předchozího tipu je i druhá kniha Aleny Mornštajnové. Hotýlek je rodinná sága mapující období od první republiky až do porevolučních dnů. Propletené osudy hlavních hrdinů splétala populární česká autorka ještě s jistými rozpaky a bez vyšších uměleckých ambicí. Přesto se jí podařilo připravit text, který se snadno čte, rychle odvíjí a v jistých ohledech nastavuje mnohým domorodcům mírně pokřivené zrcadlo. Hotýlek vydaný nakladatelstvím Host sice nepřináší žádná šokující odhalení ani nečekané zvraty, ale o to příjemnější odpočinek nabízí. Co si budeme nalhávat, někdy zkrátka potřebujeme vypnout unavenou mysl a nechat příběh jen tak plynout.

https://www.hostbrno.cz/hotylek-1/

hotylek

Foto: Dalibor Boubín


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Smigmator: „Vydat album u Supraphonu je jeden z mých splněných snů.“

Jan Smigmator 200Jakoby tenhle zamotaný rok 2020, kdy se nám všem snaží rytmus i melodii vnutit koronavirus, vlil do žil Janu Smigmatorovi nějakou mimořádně dobrou transfuzi. Blýskavé pódium s reflektory a big bandem za zády, na jaké byl zvyklý ve ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Freyju s Huldarem tentokrát spojí Panenka

panenka 200Královna islandské krimi Yrsa Sigurðardóttir přichází s další knihou! Tentokrát se jedná o pátý díl s Freyou a Huldarem s názvem Panenka.

 

...

Literatura

Pláž v Chorvatsku, to je nejen letní čtení

plaz v chorvatsku 200V dubnu loňského roku obohatila sbírku série Romantické útěky spisovatelky Julie Caplinové přírůstek v podobě knihy Pláž v Chorvatsku. Český národ slunné Chorvatsko přímo zbožňuje, tak proč si nezamilovat i tuto letní roman...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

Žádný film není jako film o Mupetech
ImageOriginálu se opravdu jen těžko něco přiblíží. Nejenom, že Mupeti jsou nenahraditelné loutkové příšerky, ale také nikdo další neměl v Disney produkci tak šílený nápad. O nadabované české verzi se zmíním dále v textu....