Hlavní obsah

Česko - Rakousko 5:1SESTŘIH: Další výhra v přípravě na MS. Hokejisté smetli Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová reprezentace vyhrála i svůj třetí přípravný zápas před mistrovstvím světa, když tentokrát v Českých Budějovicích porazila Rakousko 5:1. Střelecky se prosadilo hned pět hráčů, v brance chytal Jakub Málek.

Sestřih utkání Česko - RakouskoVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Zápas jsme neodehráli špatně. Měli jsme momenty, kdy jsme byli jasnědominantní, ale i momenty, kdy to tak nebylo. Ovšem moc šancí jsme soupeři nenabídli, do vyložených příležitostí ho nepustili. Výhra se rodila postupně a dobře jsme sehráli třetí třetinu,“ řekl reprezentační kouč Radim Rulík.

Do vedení se Češi dostali už ve třetí minutě, kdy Adam Kubík, jinak hráč zdejšího Motoru, dostal prostor na levém kruhu a přesnou střelou využil přesilovku. V 18. minutě pak na 2:0 zvyšoval obránce Andrej Šustr, pro něhož to byla druhá trefa v přípravě. Najel si mezi kruhy a švihem nedal rakouskému brankáři Hönecklovi šanci reagovat.

V 25. minutě se navíc prosadil další obránce – Petr Zámorský našel chytrým pasem najetého Jakuba Galvase, jenž se z levé strany nemýlil. Rakousko záhy snížilo, když vytěžilo z kostrbaté rozehry obranného dua Gazda - Ščotka.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Jáchym Kondelík z Česka, Adam Kubík z Česka a  Michal Kovařčík z Česka slavící branku v přípravném zápase proti Rakousku.

V závěrečném dějství skóre navýšil šťastným gólem Černoch, když se jeho „nahození“ odrazilo od jednoho z rakouských obránců. A chvíli po něm zakončil rychlou akci kapitán Špaček.

Český tým udával hru, byť tentokrát nechával kouč Rulík odpočívat klíčové hráče Červenku a Tomáška. Do branky se postavil zase jiný muž, po Frodlovi a Klimešovi, kteří chytali proti Německu, to byl Jakub Málek. Rulík zkoušel i odlišné vazby, takže kupříkladu rozbil liberecké spojení Filippi - Rychlovský. Možná i proto tempo tentokrát nebylo takové jako minulý týden při úvodním mači proti Německu, nicméně je nutné vnímat, v jaké fázi ladění formy se tým nachází.

Zároveň to ale bylo z části vynucené. „Měli jsme to malinko nachystané jinak. Měl hrát David Tomášek, stejně tak i Ondra Kovařčík, naopak neměl hrát Tomáš Filippi, který měl lehkou virózu a připojil se do přípravy tady v Budějovicích později. David s Ondrou však onemocněli a museli jsme to po rozbruslenízměnit. Bylo třeba nasadit hráče, kteří neměli hrát. Je to malinká komplikace, ale je nás tady dost, máme tu pět formací,“ řekl Rulík.

Podobně jako při předchozí zastávce i v Českých Budějovicích panovala výtečná atmosféra, bylo vyprodáno (6385 diváků) a v průběhu třetí třetiny se arénou valila mexická vlna.

Teď se ale tým na chvíli z Česka „vypaří“. V sobotu si reprezentace zahraje v Linci proti Rakousku odvetu, příští týden se pak bude připravovat v Bratislavě a na Slovensku si následně střihne i další dva zápasy. Tam už by se mohly objevit i první posily z NHL, byť o nich vedení reprezentace zatím oficiálně nemluví. Podle informací Sportu.cz by ale ze zámoří mělo na pražský šampionát dorazit minimálně sedm hráčů včetně brankářů.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Trenér Radim Rulík z Česka při přípravném zápase s Rakouskem.

„Někteří hráči musí být rádi, že teď oblékají národní dres a že získávají zkušenosti a mohou hrát těžké zápasy. Musí být vděční, že se o nich ví. Ale ještě bych o současném týmu nemluvil jako o kostře, protože nám hrají finalisté a nezabudovali jsme nikoho ze Sparty. V mých očích třeba Krejčík či Chlapík předvedli, že mají potenciál v národním týmu hrát. Ale to záleží na Radimovi a jeho týmu, já jim do toho nebudu mluvit,“ řekl prezident hokejového svazu Alois Hadamczik.

Přípravný hokejový zápas v Českých Budějovicích:
Česko–Rakousko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 3. Kubík (Sirota, M. Kovařčík), 18. Šustr (O. Beránek, Kondelík), 25. J. Galvas (Zámorský, Rychlovský), 51. Černoch (Sirota), 53. M. Špaček (Lenc, Flek) – 29. Baumgartner (Peeters, Scherzer). Rozhodčí: Jeřábek, J. Ondráček – Zíka, Rampír. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 6385 (vyprodáno).
Česko: J. Málek – Zábranský, Mašín, Zámorský, J. Galvas, Šustr, Sirota, Gazda, Ščotka – Flek, M. Špaček, Lenc – Kubík, Filippi, M. Kovařčík – M. Stránský, Černoch, Rychlovský – O. Beránek, Kodýtek, Kondelík. Trenér: Rulík.
Rakousko: Höneckl – Wolf, Schnetzer, Zündel, Brunner, Söllinger, Wimmer, Kernberger, Klassek – Feldner, Maxa, Romig – Peeters, Baumgartner, Scherzer – Neubauer, Kainz, Böhm – Wallner, Bretschneider, Bär. Trenér: Bader

Reklama