Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Jarní rituály souvisí s očistou i nastartováním imunity. Zbavte se všeho, co vám bere energii

Jarní rituály souvisí s očistou i nastartováním imunity. Zbavte se všeho, co vám bere energii
Zbavte se všeho, co vám bere energii • Autor: istock.cz
18. dubna 2024 • 06:00

Žádná roční doba neskýtá v sobě tolik naděje jako jaro. Těšíte se na realizaci všech plánů, nové začátky a příležitosti, které se vám právě v tomto čase nabízejí. Každý rok také opakujete podobné rituály.

K naději, k mostu z tmy do světla jistě patří řada rituálů, které jsou kotvou tradičního cyklu střídajících se ročních období.

Být co nejvíc „na vzduchu“

Puzení jít ven do přírody a do rozkvetlých zahrad je tak silné, že se nemůžete dočkat jakékoli vycházky. Ta je příslibem radosti z objevování, co už kvete – nejdříve sněženky, bledule, později mnohé cibuloviny. Pokud se vydáte do botanické nebo zoologické zahrady, ty nabízejí odreagování, poučení, zábavu i naději světlejších dní. Prostě chcete být více na vzduchu a využíváte k tomu i přípravu zahrady na novou sezonu, stavba krmítka nebo hmyzího hotelu vás spojuje se světem venku.

Tip: Exkurze do skleníku tropických rostlin nebo návštěva pavilonu jihoamerické džungle v zoo nabídne nejen tolik potřebné teplo, barvy a energii po ponurých dnech. Víte, že v Liberci se nachází nejstarší botanická zahrada v Česku?

Období mezi jarní rovnodenností (20. března) a letním slunovratem (21. června) je nejen umělci vnímáno jako čas znovuzrození a naděje.

Uklízíte doma i v sobě

Možná, že to nezní příliš originálně, ale jarní úklid je příležitostí zbavit se nejen nepořádku, špíny, ale i nánosů minulosti a nefunkčních stereotypů. Vytvoří prostor pro nové, snad lepší. Nemusí jít rovnou o radikální střih uspořádání věcí ve stylu úklidu podle Marie Kondo. Spíše o získání čistoty prostoru, přehledu a klidu nad tím, že všechny předměty mají své místo.

Úklid nemusí být jen věcný, ale také v našich hlavách a srdcích – mentální a emocionální. Zbavit se myšlenek a vzorců, které nás strhávají dolů a vysávají energii, k tomu přidat třeba nové předsnapříklad evzetí. Ta nejsou jen výsadou ledna, ale právě jaro je pro některé kultury (Írán) tím pravým a skutečným začátkem roku. 

Digitální očista

Pročistit můžete také svoji přítomnost v on-line světě. Opravdu je nutné využívat všechny sociální sítě a aplikace, nebo to jsou jen požírači času a vysavači energie? Je potřeba odebírat všechny newslettery, nebo jen třeba dva pečlivě vybrané?

Dáte přednost zdraví

Malá inventura vlastní zdravotní situace vypadá optimističtěji s přibývajícími slunečními paprsky a prodlužujícími se dny. Více vitaminů v přirozené podobě na talíři je mnohem jednodušší s čerstvými saláty a bylinkami, odlehčenými a svěžími recepturami. Ať už se tomu říká jarní detox, nebo ne, v podstatě se chcete očistit od nezdravých škodlivin ve svém těle.

Teď je ten správný čas naplánovat si preventivní prohlídky, zanést termíny do kalendáře a těšit se z toho, že alespoň do jisté míry máte údržbu těla pod vlastní kontrolou.

Pustíte se do nových aktivit

Cítíte odhodlání pustit se do nových aktivit. Ať už je to sport, nebo docházení na výuku nových dovedností, což vnese jistý řád a pravidelnost i občerstvení těla a duše. Do léta se posunete dál nebo se v něčem zlepšíte.

Více pohybu

I drobné změny se počítají: místo autem jedete na kole, cestujete-li městskou hromadnou dopravou, vystoupíte dříve a dojdete do cíle, parkujete dále od místa, kam míříte, chodíte výhradně po schodech místo používání výtahu, nebo prostě zvolíte úplně jinou trasu, na které se vám dostane nových vyhlídek a podnětů. Poslední radu nepodceňte, protože tím velmi prospějete svému mozku, který bude muset řešit, jak se dostanete z bodu A do bodu B.

Nahlížíte více do svého nitra

Jóga, pravidelná chůze a meditace jsou introspektivní aktivity (díváte se při nich dovnitř, pozorujete sami sebe). Nabízejí vám čas a prostor pro vaše tělo a myšlenky, jak si vše uspořádat, získat jiný úhel pohledu i tolik potřebný životní nadhled.

Autor: Veronika Zavřelová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.