Jen pravda je diadémem umění. Životní heslo českého obrozeneckého hudebního skladatele Václava Jana Křtitele Tomáška

Je vytesáno i na jeho pomníku s Davidovou lyrou na pražském malostranském hřbitově. Václav Jan Křtitel Tomášek se narodil před 250 lety, 17. dubna 1774.

Otec Václava Jana Křtitele Tomáška, Jakub Tomášek, byl zchudlý pláteník a tkadlec a také vesnický amatérský muzikant. Jeho matka Kateřina pocházela z tkalcovské rodiny ze Skutče. O základní vzdělání Václava se zasloužil sbormistr a varhaník Pavel Josef Wolf v Chrudimi. Chlapec měl také krásný alt, a tak zpíval v jihlavském minoritském klášteře. Jeho talentu si povšiml i hrabě Wallis a umožnil mu studovat na gymnáziu v Jihlavě a později i v Praze, kde se věnoval mj. logice, fyzice a filozofii. O tři roky později se nechal zapsat na právnickou fakultu. Tu ukončil v roce 1789 a začal se připravovat na doktorát. K tomu navštěvoval přednášky z anatomie a chirurgie. Kromě toho, že byl velmi všestranně vzdělaný, byl i znamenitým klavíristou vyhledávaným zejména v salónech české šlechty a měšťanů. Díky tomu se setkával a přátelil s mnoha významnými osobnostmi té doby – Haydnem, Beethovenem, Goethem; z českých osobností například s Hankou, Palackým, Chmelenským, Čelakovským. Postupem času se jeho dům stal vyhledávaným salonem špiček pražské vědy a kultury.

Později Václav Jan Křtitel Tomášek vstoupil do služeb hraběte Jiřího Františka Buquoye, který mu poskytl úplnou tvůrčí svobodu. V hraběcích službách zůstal Tomášek až do roku 1824 a smlouva mu zajišťovala plné zaopatření, roční plat 400 zlatých, navíc honorář za skladby vzniklé na objednávku. Vyučoval také hudbě hraběcí děti a řídil orchestr. V zimě pobýval v hraběcím paláci na Velkopřevorském náměstí, v létě v Nových Hradech a na Červeném hrádku. Hrabě financoval i skladatelovo léčení v lázních, když onemocněl dnou, a po odchodu do důchodu mu poskytl doživotní rentu.

Tomášek se oženil až v roce 1824, ve svých 50 letech, a to s Vilemínou Ebertovou, sestrou německého básníka Karla Egona Eberta, která byla výtečnou klavíristkou a zpěvačkou. Poznali se při jednom ze skladatelových léčebných pobytů v Mariánských Lázních a Vilemína pak na koncertech uváděla manželovy písně. Kromě komponování a koncertování založil Tomášek také hudební ústav, zaměřený na klavír a skladbu, který úspěšně konkuroval pražské konzervatoři i varhanní škole. Mezi jeho žáky patřili mj. Jan Václav Hugo Voříšek, Julius Schulhoff, Eduard Hanslick či budoucí ředitel pražské konzervatoře Jan Bedřich Kittl.

Tomášek se stal doslova žijící legendou české hudby a byl i čestným členem mnoha zahraničních hudebních společností v Německu, Nizozemsku, Rakousku; při svých pražských návštěvách jej nikdy neopomněli navštívit mnozí významní umělci své doby - Richard Wagner, Niccolo Paganinni, Clara Schumann, Hector Berlioz.

Více prozradí a hudební ukázky nabídne Martina Klausová v pořadu, který bude mít premiéru v pátek 19. dubna v 19 hodin. Reprízy si můžete poslechnout v neděli 21.4. v 9:00 a středu 24.4. ve 22:00.

Foto: Václav Jan Křtitel Tomášek, Antonín Machek, NG (©Wikipedie)

Podcast