Hlavní navigace

Microsoft umožnil bezplatný upgrade Windows 11 na další počítače

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od listopadu 2021 nešlo upgradovat Windows 10 PC se specifickou kombinací ovladačů. Teď už to možné je.

Pokud máte počítač s Windows 10, Microsoft vám nabídne bezplatný upgrade na Windows 11. Za předpokladu, že máte taky kompatibilní hardware. Microsoft nicméně upgrade nově umožnil množství počítačů s Windows 10, na které dosud Windows 11 nebylo možné instalovat. 

Jste spokojeni se svou podobou automatizace firemních procesů?

Šlo o počítače s procesorem Intel Core 11. generace a ovladačem Intel SST verze 10.29.0.5152 nebo 10.30.0.5152 (SST znamená „Smart Sound Technology“). Při této kombinaci ovladačů hardwaru mohlo po instalaci Windows 11 docházet k opakovaným modrým obrazovkám smrti.

Vynalézaví uživatelé Windows mohli tento problém vyřešit pouze tak, že si sami aktualizovali ovladače Intel SST. Ti, kteří tak učinili samostatně, pak mohli bezplatně přejít na Windows 11. K dnešnímu dni je však tento problém oficiálně vyřešen a prostřednictvím služby Windows Update mohou inkriminované ovladače a následně i samotný operační systém aktualizovat i uživatelé Windows 10 s popsanou kombinací ovladačů.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Není známo, proč Microsoftu trvalo až do 12. dubna 2024, než konečně ovladače, které Intel již dávno upravil, zpřístupnil prostřednictvím služby Windows Update a zrušil blokování tohoto upgradu. 

Pokud však Windows 10 aktualizaci ovladačů přece jen nenabídnou, měli by se majitelé dotčených počítačů obrátit na jejich výrobce, aby aktualizaci zajistil.

ICTrocenka

Windows 10 stále dominují trhu

Uvidíme, zda se tím výrazněji zvýší tržní podíl systému Windows 11. Podle Statcounteru jsou totiž Windows 10 stále zdaleka nejoblíbenějším desktopovým operačním systémem s více než 69% tržním podílem mezi všemi systémy Windows. V březnu se jejich podíl dokonce mírně navýšil, právě na úkor Windows 11, kterým mezi Windows aktuálně patří 26,68 %. 

Podle Statcounteru měly v březnu 2024 všechny systémy Windows dohromady tržní podíl 72,47 %, MacOS je s 14,68 % daleko za nimi.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?