Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kolaps přenosové sítě? Nejen v Německu je k tomu i kvůli ekologii blízko

Ondřej Šámal
Diskuze (51)

Vzestup obnovitelných zdrojů, tepelných čerpadel a elektromobilů ohrožuje nejen evropskou přenosovou síť. V některých německých městech je ke kolapsu už jen krůček.

Oranienburg, který známe pod českými názvy Bocov či Bečov, nacházející se severně kousek od Berlína, patří mezi dynamicky se rozvíjející německá města. Koncem roku 2008 zde bylo nahlášeno okolo 41.500 obyvatel, o čtrnáct let později to bylo již 47.752 lidí.

Nárůst obyvatel spolu s rozšířením energeticky náročnějších tepelných čerpadel a elektromobilů ovšem tomuhle městu přináší spoustu problémů. Tamní rozvodná a přenosová síť totiž není na rostoucí zátěž stavěná. Podle týdeníku Focus vedení města oznámilo, že rozvodná síť není schopna zásobovat další domácnosti ani firmy.

To se mimo jiné odráží na tom, že se neschvalují nové žádosti o navýšení kapacit přípojek elektřiny. Smůlu tak mají domácnosti, které si chtějí snížit účty instalací tepelného čerpadla. Nerostou ani domácí a veřejné dobíjecí stanice, problém mají též nové firmy, které své provozovny nemohou připojit k síti. Ta by totiž zkolabovala.

Podle odborníků se minimálně v Německu nejedná o nic výjimečného. Obnovitelné zdroje s nestálým a hůře regulovatelným výkonem totiž na přenosové soustavy vyvíjejí stále silnější tlak. Do toho roste zátěž ze strany domácností a firem.

A bude hůř. Německý ministr hospodářství Robert Habeck ze strany Zelených totiž nedávno uvedl, že do roku 2030 v tamních domácnostech přibude dalších šest milionů tepelných čerpadel.

O elektromobilech ani nemluvě. V jejich zavádění přitom Němci ještě v minulém roce patřili k nejaktivnějším. Jenže po konci státních dotací jejich registrace klesají o desítky procent.

Veřejné dobíjecí stanice s vysokým výkonem ze sítě během minut „sosají“ velké množství elektřiny, což samozřejmě klade vysoké nároky na celou soustavu, která vede ze zdroje do rozvodny a odtud dál do sítě.

Video se připravuje ...

Něco podobného teoreticky může potkat i Česko, které sice patří k největším vývozcům elektřiny v Evropě, v nepříliš vzdálené budoucnosti bychom se však mohli stát jejím významným dovozcem. Česká přenosová síť navíc i kvůli obnovitelným zdrojům a potenciálním stovkám tisíc elektromobilů potřebuje výrazně posílit, což si vyžádá desítky miliard korun a hlavně čas. 

Ondřej Šámal
Diskuze (51)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
19. 4. 2024 11:04
Re: Lži zelených demagogických utopistů
Neostalinisti sou nástupci stlinistů z 30-50. let co chtěli pěstovat bavlnu na stepi v Kazachstánu, otáčet toky řek, pěstovat plodiny jinak než se pěstovalo a další nemyslné utopie.

Zelení melounáři na ně s utopistickými Občasnými Zdroji Energie a vodíkem navazují.

To jen speciálně pro tebe, pokud se v tom neorinetuješ.

Plány jsou zcela jasné - nahradit uhlí jádrem, paroplynem a vodními a přečerpávacími elektárnami, kde to dává smysl. Popřípadě kogenerací.

OZE jen jako doplnkový zdroj, tvořící MAX 30% energetického mixu. 70% ze stabilních zdrojů nezávislých na výkyvech počasí.

Agenti Číny jsou ti co lobbují za baterky a OZE, nebot čína je monopolní dodavatel. A zároven touží zlikvidovat evropský průmysl a dodávat vše sama.
19. 4. 2024 10:31
Re: Lži zelených demagogických utopistů
tohle mě po ránu zaujalo. neostalinisti? cože?
kdo přesně říkal, že přenosové sítě jsou dostatečně dimenzované. téma sleduju, říkalo se úplně od začátku, že si to vyžádá velké investice.

jací agenti číny?

a úplně mě dostává ta argumentace serverem iuhlí, to nemůže nikdo soudný brát vážně.

ano vyžádá si to biliony euro, ale je to pořád úplně přiměřený náklad vzhledem k tomu, co za elektřinu platíme. (říká se tomu kontext).

samozřejmě můžeme dál pálit uhlí a tetelit se blahem. dříve nebo později to ale už nepůjde a bude se muset něco dělat. a baví mě tyhle lidi, co nálepkují stalinistama ale nemají žádnej reálnej plán, co teda dělat líp. s jistotou bych si vsadil na to, že za deset let tu bude dost elektřiny, bude dost zelenější a bude za podobnou cenu jako dnes - elektřina bude levnější, poplatky vyšší.
19. 4. 2024 10:09
Re: Samal je neznalek
Problém je aj na strane VN. Ale s tým ma problém 2/3 Nemecka, lebo budovanie infraštruktúry výraze zaostáva za odstavovaním stabilných zdrojov elektriny. Pri OZE potrebuješ oveľa vyšší výkon VN vedení, aby si ako-tak vedel kompenzovať lokálne výkyvy výroby.
Avatar - Barrichello
19. 4. 2024 09:57
Re: To isté sme mali na Slovensku
což sou ty bilionové investice do přenosové sítě, vodíku a OZE jak o nich píšu nahoře. ty zplatí konový zákazník tím, že se každý rok bude zvedat cena za distribuci

:-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
19. 4. 2024 09:56
Re: Samal je neznalek
Začínáš být čím dál trapnější, to že je potřeba stavět nové trafostanice, modernizovat je, přidávat nové, rozšiřovat vedení a kabely atd je přesně to co píšu nahoře - že je potřeba nafutrovat BILIONY do přenosové sítě v EU.

Měl by ses zkusit naučit číst.

Ty biliony budeme muset nedobrovolně zaplatit my všichni. Na cenách el. energie.

Ty jsi tu nedávno LHAL, že evropská přenosová sítě žádné zásadní předělávky nepotřebuje a tudíž ani investice a že v současném stavu je předeimenzovaná

HAHAHAHA :-) :-)

Pak kdo je fantasmagorický utopista vid melounáři.

Základky maj brzo zápisy, přihlaš se - učí tam lidí číst a chápat psaný text:-)