Když se před 6 lety ze soutěže omluvil Václav Kopta (58), protože si zlomil malíček na noze, všem to přišlo pochopitelné. Do třinácté řady show ale nastoupí dva muži s daleko většími handicapy. 

Tanec s protézou

Prvním odvážným je cyklista, který přes 20 let sbíral medaile, kde se dalo. Jiří Ježek získal na paralympiádách neuvěřitelných šest zlatých medailí, šest titulů mistra světa a bezpočet dalších ocenění. A šest let po ukončení kariéry, v níž si vydělal slušné peníze, ho čekají opět tréninky. Tentokrát taneční. „Upřímně jsem neváhal ani chvilku! Beru to jako obrovskou výzvu, nejen vzhledem k té noze,“ svěřil Blesku sportovec, který přišel o nohu, když jako 11letý kluk vběhl v Dejvicích pod kola náklaďáku.

Krása něco stojí

„Spíš než z té protézy mám ty pochopitelné obavy ze zvládnutí náročných tanečních kroků, stejně asi jako každý chlap, který nikdy moc netančil. O to víc do toho půjdu s respektem,“ řekl Ježek s tím, že StarDance je jedním z jeho nejoblíbenějších televizních pořadů. To, že ho opravdu sleduje, dokázal i vzkazem slovenské porotkyni: „A Tatianě Drexler slibuji, že se budu opravdu snažit propínat obě špičky!“ vtipkuje v diskuzi na webových stránkách ČT.

Spisovatel Patrik Hartl: Uzdraví koleno?

To, že bude tancovat tzv. jen o jedné noze, hrozí i Patriku Hartlovi (47). Na únorové lyžovačce v Alpách se totiž vymlel tak nešťastně, že musel na opravu kolene do Rehabilitační nemocnice Beroun, spadající do zdravotnického holdingu AKESO. „Bolí to, ale jde to,“ nechal se po operaci slyšet spisovatel a režisér pověstný svým hýkavým smíchem.

Přestože po operaci kolene už odhodil berle a ortézu teprve nedávno, do tréninků chce jít naplno. Bez omezení. „Jsem stydlivý a nevím, co se mnou udělá velká pozornost diváků. Možná se rozklepu,“ obává se spíše pohledů z publika než stavu operovaného kloubu.

Video
Video se připravuje ...

Paralympionik Jirka Ježek: Po nehodě manželky jsem byl v šoku! 

Lež má krátké nohy!

O nohu pod kolenem přišel Jiří Ježek v jedenácti letech. „Tehdy jsem zalhal mámě, že jdu hrát s kamarády fotbal, ale chtěli jsme jít do Letenských sadů tropit nějaké vylomeniny, zkoušet kouřit a tak podobně. Špatně jsem se rozhlédl a přeběhl silnici ve chvíli, kdy projížděla nákladní tatra,“ přiznává s hořkým úsměvem Ježek. „Ano, lež má krátké nohy...“ dokazuje, že tělesně postižení mívají blízko k černému humoru.

Do úrazu byl aktivní kluk plný života, který snil, že jednou oblékne dres fotbalového nároďáku. „A najednou jsem ležel v nemocnici bez nohy. V tu chvíli mi obrovsky pomohli rodina a kamarádi. Hráli jsme takovou »hru«, že se jako nic neděje, že všechno bude zase dobrý,“ líčí. Nakonec udělal velkou kariéru v cyklistickém trikotu se třemi pruhy, ačkoli na kole začal jezdit až v 19 letech!

Oskar Hes: Tanec v genech

I když byli oba jeho rodiče tanečníci, on se nikdy společenskému tanci nevěnoval. Do karet mu ale hraje složení poroty. Opět v ní totiž usedne Richard Genzer (57), který kdysi tančil ve skupině UNO s jeho tátou Richardem Hesem (†50). „Nikdy jsem netančil s partnerkou ani latinu, ani klasiku, takže se moc těším na to, že se v tomto oboru vzdělám a že získám nějaký pevný základ, z něhož budu moct následně vycházet. Chtěl bych jednou svou partnerku vyzvat k tanci a nemuset se toho bát,“ směje se talentovaný herec, známý z filmů Dukla 61 či Bratři.

Ondřej Ruml: Bez pohybové paměti

Už teď si je jistý, že s tancem bude bojovat. „Vím, že mám špatnou pohybovou paměť, a to pro mě bude největší výzva. Projevilo se to už dříve v divadlech nebo televizních pořadech,“ přiznává bývalá hvězda show Tvoje tvář má známý hlas. A bojí se toho i fyzicky. „Vím, že to bude neskutečný záhul a budu muset překonat sám sebe. Těším se na to!“ dodává držitel ceny Zpěvák roku v posluchačské anketě časopisu Žebřík.

Filip Blažek: Drsňák se hecne

Ač vystupoval v muzikálu Donaha!, tancování není jeho parketa. „Rád se celý život hýbu a tanec je docela těžká disciplína. Hecnu se tedy a naučím se ho!“ slibuje oblíbený herec. Nabídku na StarDance dostal už dříve, byl ale zaneprázdněn natáčením tří řad Případů 1. oddělení, v nichž ztvárnil jednoho z vyšetřovatelů. „Letos jsem v diáři neměl naplánovaná natáčení ani divadla, tak jsem na StarDance kývl,“ říká Blažek.

Fotogalerie
31 fotografií