Hlavní obsah

Na Šumavě kolabovala doprava, místy připadlo až 12 cm sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strážný

Doprava kolabovala ve čtvrtek ve vyšších oblastech Jihočeského kraje. Na Šumavě připadlo až 12 cm sněhu. Auta stála například před hraničním přechodem s Německem ve Strážném a sníh se sypal i na Lipensku. Silničáři vyrazili už před čtvrtou ráno, ale někde to nepomohlo.

Ve Frymburku padal ve čtvrtek ráno sníh a řidiči měli problémy i na silnici směrem k Lipnu nad Vltavou. Video: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

„Kvůli napadanému sněhu je nesjízdná komunikace I/39 v Želnavě na Prachaticku. Uvázl tam kamion. Řidiči neprojedou ani mezi Pihlovem a Pernekem, kde stojí v kopci dva kamiony,“ popisovala před devátou hodinou dopravní situaci mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

Auta stála v kolonách také na silnici I/4 na hraniční přechod s Německem ve Strážném.

Zima je zpět v plné parádě. Na horách napadnou desítky centimetrů sněhu

Počasí

I ráno však připadával sníh. „První sypače a pluhy jsme posílali na vozovku ke Strážnému už před čtvrtou hodinou ráno,“ uvedl dispečer jihočeských silničářů Miroslav Straka.

Sníh se však začal sypat i na Lipensku. Řidiči tam měli problémy například na silnici mezi Frymburkem a Lipnem nad Vltavou.

„Dá se tam projet, ale jen s opravdu velkou opatrností. Já jel třeba krokem. Naštěstí jsem ještě nepřezul na letní gumy, což už řada řidičů udělala. Na silnicích je to vidět,“ informoval Novinky z Lipenska Jiří Falout.

Foto: Pavel Hasman, Novinky

Kolony aut stály ve čtvrtek ráno například na tahu mezi Vimperkem a Strážným.

Renata Uhlíková z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích upozornila, že například na Churáňově připadlo do čtvrtečního rána až 12 cm sněhu.

„Například ve Strážném to bylo pět. Dá se však očekávat, že sněžit může i v dalších dnech,“ uvedla Uhlíková.

Policisté nabádají řidiče, kteří už přezuli svá auta na letní gumy, aby nevyráželi do vyšších šumavských oblastí, kde sněžilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám