Bariatrický pokoj dnes patří ke standardu každé interny, říká lékař

0
886
bariatricky_pokoj
Bariatrické lůžko s nosností až 500 kilogramů a zvedací zařízení o nosnosti 300 kilogramů. / Foto: VFN

Bariatrický pokoj, tedy lůžko a prostor přizpůsobené pro péči o obézního pacienta, mají mít dnes všechna interní oddělení nemocnic. Obézních lidí, a tedy i pacientů, přibývá i v Česku. A péče o ně si žádá speciální přístrojové a lůžkové vybavení.

Na péči o obézní až extrémně obézní pacienty myslelo při modernizaci Jednotky intenzivní metabolické péče [JIMP] vedení III. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze.

Péče o extrémně obézní pacienty je nesmírně ošetřovatelsky náročná zejména tehdy, pokud jsou nesoběstační. K provedení hygieny takového pacienta se obvykle schází celý personál oddělení. K jeho transportu je pak zapotřebí asi šest osob,“ přibližuje specifika péče o obézní pacienty vedoucí lékař lůžkového oddělení D3 III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. prof. Martin Prázný.

I proto na právě zrekonstruovanou JIMP navazuje na lůžkovém oddělení bariatrický pokoj vybavený dvěma polohovatelnými lůžky. Každé z nich má nosnost do 500 kg. Bariatrický pokoj určený pro obézní pacienty je navíc vybavený stropním zvedacím systémem. Díky němu si uleví při péči o tyto pacienty především ošetřující personál.

„Nový bariatrický pokoj usnadní manipulaci s pacientem, zlepší jeho komfort za hospitalizace, sníží zátěž ošetřujícího personálu a pomůže snižovat riziko komplikací u nemocných, například vznik dekubitů a kožních infekcí,“ poukazuje na další z výhod takového zařízení profesor Prázný.

Bariatrické pokoje ulevují i samotným pacientům. Jsou to právě obézní pacienti, kteří mívají vážné problémy s pohyblivostí a přesuny. Bez pomoci dalších osob se například po operaci jen těžko osprchují či dojdou na toaletu. Zvedací zařízení se postará o přesun obézního pacienta s váhou až do 300 kilogramů.

Bariatrický pokoj jako standardní vybavení nemocnic

Na zajištění si vybavení pro péči o obézní pacienty se podle něj budou muset zaměřit i další tuzemské nemocnice. Jelikož péče o ně je co do nároků na fyzické síly zdravotního personálu velmi náročná. Navíc obézních pacientů v Česku rychle přibývá.

„Kopírujeme bohužel vývoj z USA, kde se očekává, že v roce 2040 bude celá polovina populace obézní. Zvyšuje se i počet pacientů s extrémní obezitou. Na našem lůžkovém oddělení hospitalizujeme přibližně 100 takových pacientů ročně,“ říká prof. Prázný.

Nadváhou a obezitou trpí 66 % Čechů. A bude hůř, tvrdí lékaři

V ambulantní péči mají takových pacientů v aktivním sledování několik stovek, dodává. Bez bariatrických pokojů a přístrojového vybavení pro obézní pacienty se tak podle něj v blízké budoucnosti zdravotnická zařízení neobejdou.

Takový pokoj by měl patřit ke standardnímu vybavení každého interního oddělení, protože narůstající počet pacientů s extrémní obezitou neumožňuje centralizaci jejich péče. A každá nemocnice by se o tyto pacienty měla být schopna postarat sama,“ upozorňuje v této souvislosti prof. Prázný.

Speciální lůžko s nosností až 500 kilogramů a s polohovacími funkcemi pořídila při své modernizaci i JIMP III. interní kliniky 1. LF UK a VFN. I k němu přísluší stropní zvedací systém pro přemisťování třeba i dvou set kilogramového pacienta ve vážném stavu.

Pořizování speciálního vybavení pro péči o obézní pacienty je součástí vznikajícího XXL centra v pražské VFN. Mimo bariatrického lůžka na JIMP a lůžkovém oddělení III. Interní kliniky VFN už nemocnice pořídila také XXL sanitku. V plánu má jednotlivá pracoviště vybavovat operačními stoly a zubařskými křesly s vyšší nosností. Vyšetření obézního pacienta si žádá i speciální přístrojová vybavení, jako jsou větší a odolnější endoskopy, CT či magnetické rezonance.

Rekonstrukce JIMP v pražské VFN za 100 mil. korun

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze tak nyní dokončili rekonstrukci jednotky intenzivní metabolické péče a první části XXL centra na lůžkovém oddělení tamní III. interní kliniky.

Modernizace JIMP trvala bezmála jeden rok a vyšla celkem na 100 milionů korun. Stavební úpravy prostor stály zhruba 60 milionů korun, 54 milionů výdajů pokryly evropské dotace.

„Všechny pokoje jednotky intenzivní metabolické péče jsou nové a na celé oddělení byly nainstalovány moderní medicinální rampy s rozvody kyslíku, vzduchu a další vybavení,“ říká k modernizaci vedoucí lékařka JIMP III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Jarmila Křížová.

Operace žaludku pomáhá obézním. Navíc ji hradí pojišťovna

Díky novému monitorovacímu systému nyní zdravotníci stále sledují životní funkce každého na JIMP hospitalizovaného pacienta. Dále oddělení pořídilo modernější infuzní techniku, dodává vedoucí lékařka.

Oddělení je vybaveno polohovatelnými lůžky, čtyři z nich jsou pro pacienty v závažnějším klinickém stavu a se selhávajícími životními funkcemi. Další tři lůžka slouží pro hospitalizace pacientů s méně závažnými onemocněními.

„Bezkontaktní otevírání dveří na pokoje pacientů zásadním způsobem snižuje riziko přenosu nemocničních nákaz,“ upozorňuje na další novinku doktorka Křížová.

K důvodům pobytu pacientů na JIMP pak říká, že u nich jde nejčastěji o selhání základních životních funkcí, stavy po břišních katastrofách a po chronickém střevním selhání.

Oddělení je vybaveno dvěma přístroji pro umělou plicní ventilaci a kontinuální dialýzou. Na nové přístrojové vybavení JIMP v hodnotě necelých 39 milionů získala VFN dotaci téměř 34 milionů korun. Specializací jednotky nadále zůstává krátkodobá a dlouhodobá domácí nutriční intervence umělou výživou.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here