Za tyto časté zdravotní potíže může v 95 % případů nedostatek vitamínu D. Sledujte tyto příznaky

Fotografie: Depositphotos

Nedostatek vitamínu D může mít široké spektrum negativních dopadů na zdraví. Pokud nemáte dostatek tohoto vitamínu, můžete se setkat s různými příznaky.

Nedostatek vitamínu D je běžným problémem, který může mít široké spektrum negativních dopadů na zdraví jednotlivce. Tento vitamin, známý také jako „sluneční vitamín“, hraje klíčovou roli v mnoha funkcích těla, včetně podpory zdraví kostí, imunitního systému a svalů. Pokud trpíte nedostatkem vitamínu D, můžete se setkat s různými příznaky. Tyto příznaky mohou ovlivnit každodenní život a pohodu jednotlivce, a proto je důležité je identifikovat a přijmout opatření k jejich řešení, uvedla lékařka Mia Armstrong.

Bolest a slabost svalů

Nedostatek vitamínu D může vést podle doktorky Armstrong k oslabení svalů a bolestem, což může způsobit potíže při každodenních činnostech jako je chůze, stání nebo zdvihání předmětů. Svaly potřebují vitamín D pro svou správnou funkci a jeho nedostatek může vést k jejich oslabení a sníženému výkonu.

Únava a snížená energie

Lidé trpící nedostatkem vitamínu D často pociťují únavu a nedostatek energie, i při dostatečném odpočinku. Tento stav může ovlivnit jejich schopnost koncentrovat se a vykonávat běžné úkoly. Nedostatek energie a únava mohou být důsledkem nedostatečného množství vitamínu D v těle, který je potřebný pro správnou funkci metabolismu a energie. Výzkum z roku 2016 naznačuje, že doplňování vitaminu D může snížit závažnost únavy u lidí s jeho nedostatkem.

únava ze špatného jídla
Fotografie: Freepik

Zvýšená náchylnost k infekcím

Vitamín D hraje klíčovou roli v podpoře imunitního systému. Imunitní systém potřebuje vitamín D pro boj proti infekcím a udržení zdraví. Jeho nedostatek může oslabit obranyschopnost těla a zvýšit riziko infekčních onemocnění. Souhrnná studie z roku 2020 také zjistila, že nedostatek vitaminu D je spojen s několika virovými onemocněními, jako jsou např. hepatitida, chřipka, COVID-19, AIDS.

Nedostatek hořčíku má negativní vliv na celé tělo. Mezi příznaky patří i křeče a únava

Problémy se spánkem

Nedostatek vitamínu D může ovlivnit kvalitu spánku a vést k nespavosti nebo nekvalitnímu spánku, potvrzuje studie v časopise Nutrients. Spánek je důležitý pro obnovu těla a mysli, a nedostatek vitamínu D může narušit jeho kvalitu a délku. To může vést k únavě a problémům se soustředěním během dne. V našem článku na webu ZdravéStravování jsme vás v minulosti informovali o tom, že pokud trpíte nespavostí, pomoci vám může také stisknutí tlakových bodů na ruce.

Změny na kůži

Nedostatek vitamínu D může ovlivnit i kůži, což může způsobit suchost, svědění nebo vyrážky. Kůže potřebuje vitamín D pro svou správnou funkci a nedostatek tohoto vitamínu může vést k různým problémům a pojit se i s onemocněními, jako je lupus erythematosus, ichtyóza či atopická dermatitida, uvádí studie z roku 2019. Je důležité poskytnout kůži dostatečnou péči a podporu pro zachování jejího zdraví a integrity.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]