Hlavní obsah

V centru Liberce probíhají odstřely. Na podloží ze skály rostou základy rekordně drahé nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Dražší stavba v severních Čechách ještě nevyrostla. Takzvané Centrum urgentní medicíny, které má být nejmodernější částí liberecké nemocnice, bude stát 3,8 miliardy korun. Investory stavby jsou Liberecký kraj a akcionáři nemocnice, tedy města Liberec, Turnov a Frýdlant.

Uvnitř centra Liberce vyrůstá takzvané Centrum urgentní medicíny, má být nejmodernější součástí liberecké nemocniceVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

V místech pod úrovní země, blízko frekventované Husovy ulice v centru Liberce, teď leží natažený obrovský pogumovaný koberec. Stavbaři ho používají jako tlumič řízených odstřelů, kterými si při budování nové nemocnice pomáhají v boji se skalnatým podložím.

Toho je v centru Liberce poměrně dost. „Zatím se ve všech částech, kde stavba probíhá, vytěžilo 40 tisíc kubíků horniny, z toho je pět tisíc kubíků skály, která se rozpojovala trhavinami,“ říká hlavní inženýr stavby Petr Šmakal.

„V místech, kde bagry odhalí skálu nebo horninu, která není těžitelná strojně, tak nastoupí trhací práce. Místo se odvrtá, nabije se patronami a provede se regulovaný odstřel,“ dodal Šmakal. Odstřely si stavbaři pomáhali v místech, kde vyroste parkovací dům pro novou nemocnici, i tam, kde bude mít nemocnice technologické zázemí.

Liberecké neurocentrum ve světové špičce

Domácí

Zajímavá část stavby se teď odehrává v těsné blízkosti budov stávajícího areálu nemocnice, a doslova pod nohami heliportu pro vrtulníky zdravotnických záchranářů. Stavbaři heliport podkopali a vyhloubili tu několik metrů široký a desítky metrů dlouhý koridor, který má být energetickou páteří nové nemocnice. „Povedou v něm totiž veškeré sítě z nového energo centra, které pro nemocnici postavíme,“ vysvětluje Petr Šmakal.

Foto: Michael Polák, Novinky

Budování energetické páteře nové nemocnice pod nohami heliportu, který musí zůstat funkční, je podle stavbařů technickou lahůdkou

Budování energetické páteře pod nohami heliportu, který musí zůstat funkční, je podle Šmakala technickou lahůdkou. „Musí se kopat takovým způsobem, aby se stabilita heliportu nepoškodila, takže se musí postupovat opatrně. Kontrolní monitoring zatím potvrzuje, že stabilita heliportu ohrožena není. Odchylky od výchozího stavu jsou v řádu jednotek milimetrů, což vyhovuje toleranci stanovené statikem,“ objasnil hlavní inženýr stavby.

Foto: Michael Polák, Novinky

Na heliportu i v průběhu stavby přistávají helikoptéry, přivážející vážně zraněné pacienty

Letecká záchranka v provozu

Zajímavostí také je, že stavbaři nový energo kanál propojí s podzemními chodbami pod nemocnicí, které kdysi měly sloužit jako protiatomový kryt.

Zajištění provozu heliportu mělo vliv i na rozmístění jeřábů na stavbě. „Zatím tu máme dva jeřáby, do tří týdnů přibude i třetí. Museli jsme zřídit pozici koordinátora jeřábů, který řídí jejich práci a současně je propojený s dispečinkem záchranné služby. Jakmile na libereckém letišti vzletí záchranářská helikoptéra do vzduchu a očekává se, že se bude vracet s pacientem, tak koordinátor jeřábů automaticky odstavuje z provozu jeden z jeřábů a po dohodě případně i druhý,“ doplnil Ondřej Jandejsek, projektový technik.

Liberecký dům vydal své tajemství, leželo pod podlahou půdy

Vaše zprávy

Uvnitř Centra urgentní medicíny má být nový urgentní příjem, zobrazovací i operační sály, kardiocentrum, jednotky ARO a intenzivní péče i lůžková oddělení pro nejvíce ohrožené pacienty.

Foto: Krajská nemocnice Liberec, .

Vizualizace budoucího Centra urgentní medicíny uvnitř centra Liberce. Kromě nemocnice vyroste hned za ní obří parkovací dům

Centrum buduje sdružení firem Syner, Metrostav a Geosan. Mimořádné je to, že astronomickou sumu za novou nemocnici, 3,8 miliardy korun, zaplatí veřejné rozpočty. Hlavním investorem stavby je totiž Liberecký kraj, který se kvůli nové nemocnici zadluží, a část zaplatí také zbývající tři akcionáři Krajské nemocnice v Liberci, tedy města Liberec, Turnov a Frýdlant.

Policie v kauze zakázek pro Liberec obvinila šéfa Syneru Syrovátka

Krimi

Reklama

Související témata:
Centrum urgentní medicíny
Metrostav DIZ

Výběr článků

Načítám