Seeberg: Pohádkový hrad patří k nejstarším na Chebsku

Přidat na Seznam.cz

Zaujaly vás památky v Chebu a jeho okolí, ale pořád nevíte, jestli se sem vyplatí jet na delší dovolenou? Určitě! Zvlášť, když budete mít na seznamu hrad Seeberg, který je nedaleko Františkových Lázní, a který patří k nejstarším hradům na Chebsku. Pro jeho návštěvu navíc jasně hovoří fakt, že vypadá úplně jinak, než hrady v jiných koutech Česka!

Ministrální hrad z 13. století

Hrad Seeberg, kterému se česky často říká Ostroh, je prapůvodně románským ministrálním hradem, který vznikl už ke konci 12. století. Jak už to tak ale obvykle bývá, ani tento hrad neunikl postupné gotické a renesanční přestavbě. Díky tomu však můžeme i dnes při jeho návštěvě pozorovat několik rozdílných architektonických stylů. Románský a gotický palác totiž propojuje renesanční křídlo s arkádovou chodbou v nádvoří. Prvním známým vlastníkem, kterého je možné vystupovat v historických záznamech, je město Cheb, kterému správu hradu potvrdil sám Karel IV. V záznamech se později jako vlastník hradu objevuje i Kašpar Šlik. Zajímavostí je, že tento šlechtický rod původně vzešel z chebského měšťanského prostředí a posléze ovládal rozsáhlý majetek v severozápadních Čechách.

I když Seeberg v průběhu staletí často střídal majitele, na počátku 18. století jej opět koupilo město Cheb. Od 50. let minulého století byl však tento hrad ve velmi špatném stavu a postupně chátral. Mezi lety 1986 a 1190 byl postupně obnoven a od té doby láká návštěvníky na řadu zajímavých expozic.

Etnografická expozice s malovaným nábytkem i sbírka nářadí

Mezi největší lákadla hradu kromě jeho zajímavé architektury patří především rozsáhlá etnografická expozice, ve které si prohlédnete například malovaný nábytek a lidové umění. Do areálu hradu byla dokonce přemístěna historická sýpka z roku 1717. Případně budete moci obdivovat i kolnu z roku 1808. Své příznivce si tu jistě najde i sbírka zemědělského náčiní. Také je tu ale i expozice o dějinách hradu, či sekce, která se věnuje výrobě nábytku v průběhu 19. století. Když navíc budete mít štěstí, v areálu hradu bude probíhat některá z mnoha kulturních a sezónních akcí. Patří k nim třeba i mimořádně populární festival vína.

Zdroj: Františkovy Lázně, Muzeum Františkovy Lázně