Leninovo mauzoleum uchovává nabalzamované ostatky vůdce. Leninovo tělo prochází pravidelnou a náročnou údržbou

Přidat na Seznam.cz

Leninovo mauzoleum na Rudém náměstí nabízí jednu z nejděsivějších moskevských atrakcí a možná nejslavnější „moderní mumii“ na světě. Nabalzamované tělo Vladimíra Iljiče Lenina, zmrazené v čase, leží uvnitř stupňovité pyramidy z červené žuly a černého labradoritu. Zde se na něj návštěvníci mohou dívat ve tmě, chladu hrobky.

Když 21. ledna 1924 zemřel vůdce Vladimir Iljič Lenin, nevěřil, že jde do posmrtného života. Předpokládal, že smrt je pro něj konečným koncem. Jak moc se mýlil. Vladimir Iljič Lenin ve své závěti žádal, aby byl uložen do země. Místo toho byl nabalzamován a pohřben v dočasné dřevěné krychli navržené architektem Alexejem Ščusevem.

Jeho tělo bylo vystaveno před jeho pohřbem, a přestože vláda řekla, že ho plánují pohřbít, ruský lid ho mít nebude. Ruská vláda údajně obdržela přes 10 000 telegramů od truchlící veřejnosti s žádostí, aby tělo velkého vůdce bylo nějakým způsobem zachováno pro příští generace. V reakci na veřejné pobouření bylo v roce 1929 uvedeno do provozu stálé mauzoleum, aby uchovalo Leninovy ostatky po delší dobu. Současné mauzoleum bylo odhaleno v roce 1930. Leninovo tělo zde zůstalo, dokud nebylo evakuováno do Tymenu na Sibiři (spolu s jeho balzamovači, kteří pracovali na tom, aby bylo „čerstvé“), protože Moskva byla pod hrozbou nacistické invaze. V březnu 1945 přesunula sovětská operace s kódovým označením „Objekt č. 1“ Leninovo tělo zpět ze Sibiře do moskevského mauzolea.

Aby pokračovala ochrana Leninova těla, je Leninově mrtvole věnován tým speciálních balzamovačů (původně Ilja Zbarskij a jeho syn Boris Zbarskij). Sarkofág je udržován při stálé teplotě 16 stupňů Celsia a vlhkosti 80 – 90 procent. Každý týden se používá mírné bělidlo k boji s odbarvujícími houbami a plísněmi na Leninově kůži a každých osmnáct měsíců se mrtvola podrobuje chemické koupeli z glycerolu a draslíku po dobu třiceti dnů, zatímco je mauzoleum zavřené. Během této doby se Leninovo oblečení pere a pečlivě vyžehlí. A každé tři roky dostává Lenin nový oblek. Lenina lze pozorovat pět minut v kuse v malých skupinách pod bedlivým dohledem stráží v každém rohu místnosti.

zdroj: AtlasObscura, Britannica, Ideaguide